Svijet
TURSKA NAMJERAVA ZAPOČETI OFENZIVU NA YPG U SIRIJI

Trump otvoreno zaprijetio Turskoj ako napadne Kurde
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u nedjelju Turskoj da će se suočiti s ekonomskom katastrofom ako napadne Kurde nakon američkog povlačenja iz Sirije, upozorivši istovremeno i Kurde da ne "provociraju" Ankaru.

Sjedinjene Države "ekonomski će uništiti Tursku ako napadne Kurde", napisao je Trump na Twitteru. Washington traži od Kurda da "ne provociraju Tursku. Rusija, Iran i Sirija dugoročno su najviše profitirale od američke politike uništenja Islamske države u Siriji... Vrijeme je da vratimo naše trupe kući. Stop RATOVIMA BEZ KRAJA", dodao je Trump. Turska je u prosincu pozdravila Trumpovu najavu o povlačenju američke vojske iz Sirije, gdje su se američki vojnici borili protiv Islamske države. Ta je odluka međutim dovela u osjetljivu poziciju kurdske snage, koje su se borile uz SAD protiv IS-a. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prijeti da će pokrenuti vojnu ofenzivu na sjeveru Sirije kako bi potjerao te borce, pripadnike milicije YPG, koju Turska smatra teroristima.

Turska je u utorak odgovorila Sjedinjenim Državama da se neće dati zastrašiti, nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump upozorio da će biti ekonomski uništena ako napadne kurdske snage u Siriji. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prekorio je Trumpa kazavši na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ankari da "strateški partneri ne komuniciraju preko Twittera i društvenih medija". "Naši kanali su otvoreni", rekao je, dodavši da je Trump dva puta nazvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi razgovarali o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije.

Trump je u prosincu najavio da će povući 2000 američkih vojnika iz Sirije, proglasivši rat s Islamskom državom završenim.

"Prijetiti Turskoj ekonomski ne vodi nikamo", rekao je Cavusoglu, podsjetivši da je upravo Erdogan prvi predložio uspostavu sigurne zone. Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin poručio je da teroristi ne mogu biti partneri i saveznici. "Turska očekuje od SAD-a da poštuje naše strateško partnerstvo i ne želi da teroristička propaganda na njega baci sjenu."

Naglasio je da ne postoji razlika između Islamske države, Kurdistanske radničke stranke i sirijskih Kurda. "Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih", poručio je preko Twittera. Sirijski Kurdi bili su najučinkovitiji američki saveznici u borbi protiv Islamske države.H
Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

NAČELNICA POLICIJE NOVOG JUŽNOG WALESA:

Nakon ubojstva šest ljudi u Sydneyu napadača ubila policija

Najčitanije iz rubrike