Regija
MALA ATRAKCIJA ZA DJECU I POSJETITELJE

Lopatari uz lovački dom
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Lopatari su najčešće tamnosive boje, ali mužjak u Čađavici bijel je, što je genetski uvjetovano
ČAĐAVICA - U ograđenom prostoru u dvorištu doma Lovačke udruge Sokol u Čađavici pogled prolaznika i ljubitelja životinja privlače tri jelena lopatara. Otkud ne baš često viđani lopatari uz lovački dom upitali smo Berislava Martinčevića, dugogodišnjeg predsjednika udruge.
– Jeleni lopatari nisu divljač koja živi u našem lovištu, ali zbog atrakcije, zbog učenika škole koji nam povremeno dolaze, nabavili smo tri lopatara, jednog mužjaka i dvije ženke. Oni sad imaju dvije godine i u svibnju ove godine očekujemo prvo telenje. Vjerujemo da će biti podmlatka pa ćemo im malo povećati prostor za život - kaže Martinčević.


Predsjednik Martinčević kaže da je lovačka udruga i ranije u tom prostoru držala neke životinje, poput zečeva i fazana, ali zbog velikih šteta od kune lovci su odustali od držanja takvih životinja.


– Da iskoristimo taj prostor, mislim da je bila dobra odluka nabaviti lopatare jer to nije velika divljač, a i umiljata je, lako se pripitomi pa i jede iz ruke - pojašnjava.


Mužjaci lopatara najčešće su tamnosive boje, kao i ženke, ali mužjak u Čađavici bijele je boje, što je zasigurno genetski uvjetovano. Inače, lopatari se nerijetko uzgajaju radi prodaje i određene financijske dobiti. Lovačkoj udruzi Sokol, međutim, to nije u interesu, oni žele imati nešto zanimljivo za djecu i mlade, koji prilikom održavanja nekih "feštica" rado zavire u dvorište udruge da vide što sve čađavački lovci imaju.


Berislav Martinčević predsjednik je Lovačke udruge već 21 godinu.


– Malo sam bolestan, sve je to normalno u životu i svjestan sam svega, ali još uvijek se ne dam. I dalje nešto stvaramo, ove godine završili smo fasadu, a ovih dana vjerujem da ćemo asfaltirati veliko parkiralište uz dom. Svake godine nešto se napravi, pa i sada imamo neke nove planove, nadam se da ćemo uspjeti još dok sam ja na čelu udruge - kaže.


Lovačka udruga Sokol upravo zbog velikog doma i prikladnog prostora bila je već treću godinu domaćin manifestacije Slavonsko kolinje.


– Suradnja s Općinom Čađavica i načelnikom Mirkom Rončevićem više je nego dobra, Općina nas financira u skladu s mogućnostima, a mi za njezino razumijevanje i potporu možemo jedino na ovaj način uzvratiti - kaže Berislav Martinčević.
Podsjetimo i da je Berislav Martinčević, sportaš i lovac, predsjednik Lovačke udruge Sokol, u povodu Dana Općine Čađavca 2017. godine nagrađen Zlatnom plaketom, najvećim općinskim priznanjem, za dugogodišnji predani rad i izniman doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled općine.
Petar Žarković
3

su jelena lopatara u dvorištu Lovačke udruge Sokol - mužjak i dvije ženke
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike