Osijek
ŽUPANIJA NAGRADILA NAJBOLJE PODUZETNIČKE IDEJE

Selma Đurić otvorit će
pansion za kućne ljubimce
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Dosada dodijeljeno 1,2 milijuna kuna, a za 13 ideja u 2018. izdvojeno 44.000

Već tradicionalno, dvanaestu godinu zaredom, Osječko-baranjska je županija u suradnji sa sponzorima dodijelila financijska sredstva i diplome najuspješnijim sudionicima projekta Najbolja poduzetnička ideja 2018. Svečanost je održana jučer, 14. siječnja, kada je župan Ivan Anušić u sjedištu Županije ugostio poduzetnike koji su osmislili 13 ideja, za što je naposljetku izdvojeno ukupno 44.000 kuna. Podsjetimo, do sada se na taj projekt poticanja poduzetništva prijavilo 668 zainteresiranih, a od ukupnoga je dosadašnjeg fonda nagrada, koji iznosi 1.227.000 kuna, Osječko-baranjska županija osigurala 259.000 kuna.


- Lijepo je vidjeti ovoliko mladih ljudi koji su se odvažili i otisnuli u poduzetničke vode, a upravo je to najbolji pokazatelj da smo na pravom putu i da ovako trebamo nastaviti i dalje. Naime, cilj ovog projekta nije samo dodjela financijskih sredstava nego da se i u moralnom kontekstu potaknu poduzetničke ideje mladih, na kojima, uz male poduzetnike, obrtnike i OPG-ove, počiva budućnost Hrvatske - upozorio je u uvodnom govoru župan Anušić, s nadom ističući kako bi se neke od ovih ideja uskoro mogle implementirati u cjelokupni gospodarski sustav Republike Hrvatske.


Nakon dodjele 13 priznanja, prisutnima se obratila pobjednica natječaja Najbolja poduzetnička ideja 2018., Selma Đurić, koja je zavrijedila 10.000 kuna, dok je drugoplasirani dobio potporu od 8000 kuna, trećeplasirani 6000 kuna, a svaka je sljedeća ideja nagrađena s 2000 kuna.


- Očekivala sam da će ova ideja biti prepoznata, ali nisam slutila da bih mogla odnijeti prvu nagradu. Sve je započelo iz moje ljubavi prema životinjama, naročito psima, dok sam volontirajući u osječkom Azilu shvatila kako je skrbnicima pasa veliki problem ostavljati svoje ljubimce rodbini i poznanicima kada odlaze na put. Tako sam došla na ideju koja je u nastanku već tri godine, a koja se bazira na otvaranju pansiona za kućne ljubimce, gdje će svi psi moći uživati u boksovima vrhunske kvalitete, s modernom opremom, krevetićima, raznim aktivnostima i prijevozom do doma. U tim boksovima, koji će biti grijani zimi, a hlađeni ljeti, zasigurno će i vlasnici pasa htjeti boraviti - otkriva, uz osmijeh, Selma Đurić, čiji je obrt Alarius u sklopu ovog projekta dobio vjetar u leđa, pa otvaranje pansiona očekuje već na proljeće.
Osim pansiona za kućne ljubimce, među nagrađenim su se idejama pronašla i pametna svjetla za bicikl, društvene igre, mobilne aplikacije, zdrave grickalice, obrazovni i informativni programi, glamurozni kamping, rječnici, inovativni softveri, najam skutera i sustavi nadzora. Poduzetničke su ideje pozdravili i sponzori, Cesting d.o.o., Slatinska banka d.d. i HGK - Županijska komora Osijek, koji su od župana naposljetku dobili i zahvalnice za sudjelovanje u projektu. U ime sponzora, svečanost je zaključio Zoran Kovačević, predsjednik HGK - Županijske komore Osijek, naglašavajući kako uz dobre ideje, optimizam budi i činjenica da je 2018. otvoreno 400 novih poslovnih subjekata, među kojima prevladavaju upravo mala i mikropoduzeća.
Marko Mandić
Potpore i mjere
Sve više poduzetnika prepoznaje potpore za samozapošljavanje HZZ-a, za koje su iznosi povećani protekle, ali i ove godine.

- Rekla bih da u gospodarskom oporavku velik utjecaj ima i Osječko-baranjska županija i njezine mjere, jer provodi brojne projekte za poduzetnike, među kojima se mogu istaknuti kreditne linije od 0 % kamate za žene i mlade, dok krajem ovog mjeseca potpisujemo i novi sporazum s HBOR-om, gdje ćemo i za poduzetnike početnike osigurati 0 % kamate. Također, Županija ima mjere bespovratnih sredstava, u sklopu kojih poduzetnicima sufinancira nabavu strojeva, uređenje prostora ili marketinške aktivnosti - otkriva Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodrastvo OBŽ-a, napominjući kako će se pozitivan poduzetnički trend nastaviti i u 2019.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike