Osijek
NOVOGODIŠNJE ODLUKE O KARIJERI

U siječnju uvijek povećan interes za usavršavanje
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
U Edunovi najveći interes za programere i voditelje EU projekata - trenutno najzapošljivija zanimanja

Siječanj je mjesec promišljanja o tome što možemo učiniti kako bismo si život u godini pred sobom učinili što boljim. A najveći dio tih novogodišnjih želja i odluka, prema istraživanju portala MojPosao, vezan je upravo uz posao i karijeru – većina si je ispitanika zacrtala da će u ovoj godini pronaći bolji posao i dodatno se usavršiti. Da je tako i u praksi, potvrđuje nam Eduard Kuzma, ravnatelj Učilišta informatike, managementa i stranih jezika Edunova u Osijeku.

- To je točno, uvijek u razdoblju oko Nove godine i početkom siječnja imamo pojačan interes za edukacije – kaže Kuzma. Najčešće su u pitanju mlađe nezaposlene osobe, ali i one koje žele steći nova ili izbrusiti postojeća znanja, pretežito žene. Interes je najveći za programe vezane uz posao u IT sektoru i projekte Europske unije.

- Najveći je interes za programe vezane uz izradu softvera, kao što je Java programer, te programe za voditelje izrade projekata financiranih iz EU fondova. To su trenutno i najzapošljivija zanimanja na tržištu rada – ističe Kuzma. Većina se nezaposlenih polaznika koji završe te programe, kaže, poslije i zapošljava u tim sektorima.

- U prošloj smo godini imali velik problem u Hrvatskoj, kada je ostala neiskorištena gotovo polovina sredstava iz fondova EU-a. Razlog je tomu što nemamo dovoljno kompetentnih osoba osposobljenih za pisanje projekata i povlačenje sredstava. Stoga se ne treba čuditi što se možemo pohvaliti da imamo stopostotnu zapošljivost svih naših bivših polaznika za voditelje EU projekata – kaže Kuzma.

S druge strane, IT je industrija koja u Osijeku eksponencijalno raste, s čime i potražnja za kompetentnim radnicima, pa i tu bivši polaznici programa brzo pronalaze posao. No takve programe nipošto nije lako završiti, pa mnogi, kada shvate da do diplome neće doći tek tako, znaju i odustati.

- U sektoru programiranja zapravo je prilično visok postotak osoba koje odustanu i ne završe program. Takvi su programi, naime, edukacije na razini ozbiljne specijalizacije, a ne nekakvog običnog tečaja. Mnogi polaznici, kada shvate da zbilja trebaju uložiti trud i rad, gube motivaciju i odustaju od programa – kaže Kuzma. Takvi poslovi zahtijevaju kontinuirano usavršavanje i nakon edukacije, ali i zaposlenja.

- Potrebno je bar pola godina da se usavršite u programiranju, a nakon toga slijedi inkubacijski period treninga kako biste se mogli uključiti u IT zajednicu – dodaje Kuzma. Upravo zbog toga u Edunovi sa svim budućim polaznicima provode svojevrsna incijalna testiranja, kako bi vidjeli u kojem području imaju najveći potencijal te hoće li se dobro snaći u željenom programu.

- Svi moraju proći tzv. predevaluaciju, gdje ih s obzirom na afinitete i sklonosti usmjeravamo na područje u kojemu će se dobro snaći. Istovremeno, tijekom intervjua želimo vidjeti koje su najbolje opcije vezano uz formalnu naobrazbu koju osoba ima i potražnju poslodavaca te ih u tome smjeru dodatno educirati. Želimo upisivati osobe koje imaju jasnu viziju onoga što žele raditi – kaže Kuzma. A neki od polaznika svoju budućnost vide izvan granica Hrvatske - završe edukacije, pa s diplomom odlaze u inozemstvo.

U Edunovi je u tijeku upisni rok za sljedeće generacije polaznika edukacija, koje počinju u veljači i ožujku. Zainteresirani imaju priliku doći na neko od predavanja koja ih zanimaju i vidjeti kako edukacija izgleda u praksi.

Jasenka Pejaković
najtraženiji ENGLESKI I NJEMAČKI
- Engleski i njemački jezik uvijek su traženi, jer zaposlenici većine tvrtki trebaju znati bar jedan strani jezik. Imamo i “in-house” treninge s firmama - pretežito IT tvrtkama koje proizvode plasiraju na englesko i njemačko govorno područje, i tu su edukacije na višoj razini radi bolje komunikacije s klijentima. Kao članica Udruge Osijek Software City prepoznajemo potrebe drugih članica - kaže Eduard Kuzma iz Edunove.
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike