Kultura
USPJEŠAN “SIJEČANJSKI POPUST” U HNK-U

Gostovanja oduševila brojne ljubitelje drama
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Uz domaće glumce, u predstavama koje su na redovitom repertoaru, gostima iz Vinkovaca i Virovitice sve pohvale

Nije 30 kuna za svaku ulaznicu za predstave tijekom ciklusa "Siječanjski popust" u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek bio razlog što su Osječani s oduševljenjem pogledali sve četiri ponuđene predstave. Istina, svatko je, doista, mogao izdvojiti tri desetice kuna, ali sve su predstave, posebice gostujuće, zbog kvalitete i posebnosti zaslužile mnogo više. Svi koji su pogledali sve četiri predstave zahvaljuju HNK-u Osijek na doista vrijednom daru, jer to je svrha postojanja ove manifestacije.

- Vrlo smo zadovoljni i izborom predstave i prepunim gledalištem. Upravo je to razlog ove naše manifestacije, koju ćemo, dakako, nagodinu nastaviti. Možda se neće baš tako zvati, a predstave će drugi put biti glazbene, ali uvijek ćemo gledateljima ponuditi vrhunske predstave za prilagođenu cijenu ulaznica. Neka to bude naš poklon našim vjernim gledateljima, posebice pretplatnicima, da za minimalnu svotu pogledaju vrsne gostujuće predstave. Ovaj smo se put odlučili za dramske predstave. Dvije gostujuće, "Staklena menažerija" Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca i "Sexy rublje" Kazališta iz Virovitice, doista su dvije njihove najbolje predstave, pa će suradnja s tim slavonskim teatrima svakako biti nastavljena. Naše su predstave bile malo komornije i već su duže na redovitom repertoaru, no bilo je mnogo onih koji nisu vidjeli obje inačice predstave "Zoološka priča" - kaže Dina Begović, pomoćnica intendantice za poslove propagande i marketinga HNK Osijek.

Naime, vrsni osječki glumci Aleksandar Bogdanović i Vladimir Tintor u režiji Miroslava Čabraje igraju obje (čitaj sve) uloge u predstavi, no prema dogovoru se mijenjaju, jer znaju tekstove obaju aktera. Tako da tu predstavu svakako treba pogledati bar dvaput. Pa su se u gledalištu našli i čak i premijerni pretplatnici.

O drugoj "našoj" predstavi također sve najbolje. Već dugo nismo vidjeli, sada već, sredovječne osječke glumice iz prve generacije osječkog Odjela zagrabečke Akademije dramskih umjetnosti Anitu Schimidt, Ljiljanu Krička-Mitrović i Jasnu Odorčić u pravim glavnim ulogama. Predstava "Ručni rad", iako crna komedija, kao da je za njih napisana. Da konačno pokažu kako znaju i mogu glumiti. Jer manje, da kažem, epizodne ("noseće") uloge ne dopuštaju im da pokažu svoje umijeće, a posebice iskustvo na sceni. Samo im treba dobar tekst i izvrstan redatelj kao što je Ivan Leo Lemo.

Iako nitko nije brojio pojedinačno, četiri je predstave pogledalo oko tisuću Osječana. Neki su "ponavljali gradivo", neki su prvi put pogledali i naše predstave, neki su bili oduševljeni što vide dvije slavonske predstave iz obližnjih gradova, do kojih ipak nije lako doći (sat-dva automobilom po noći, pa benzin). Nije bilo rijetko vidjeti osobe s jučerašnje predstave, pa je možda netko pogledao sve četiri u pet dana. I nije mu bilo previše kazališta.

Darko Kovačević
I OPERE, BALETI, MJUZIKLI, KONCERTI
“Siječanjski popust nastavljamo. Možda se neće tako zvati, ali bit će i dalje naš dar publici po povoljnim cijenama. Dovodit ćemo i gostujuće predstave. Po mogućnosti najbolje. Sada su na programu bile dramske predstave. Idući put bit će to opere, baleti, mjuzikli, operete, koncerti. Dakle, glazbene predstave. I termin ćemo možda promijeniti. Sve u cilju približavanja publici, pa možda i ugađanju. Jer Osječani vole kazalište i to već godinama pokazuju”, kaže Dina Begović, pomoćnica intendantice za poslove propagande i marketinga HNK Osijek.
Dina Begović

pomoćnica intendantice

I naši pretplatnici prvi su put pogledali “Zoološku priču” jer glumci uvijek zamjenjuju uloge, a to se dogovaraju neposredno prije početka. Nikad se ne zna tko će biti Jerry, a tko Peter.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike