Mozaik
NA SUNDANCE FESTIVALU

Film o Jacksonu i zlostavljanju
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Američka javnost sve je šokiranija svjedočenjima žrtava o seksualnom zlostavljanju za koje optužuju poznate hollywoodske ili glazbene zvijezde. Klupko se počelo odmotavati šokantnim pričama o Harveyu Weinsteinu, aktualan je i cijeli dokumentarni serijal o ženama koje govore o zlostavljanju koje je navodno počinio poznati glazbenik R. Kelly, a festival Sundance u svoj je program uvrstio upravo još jedan šokantan dokumentarac, onaj o Michaelu Jacksonu i navodnom seksualnom zlostavljanju dvaju dječaka.

Sundance Film Festival poznat je po tome što u svojem programu ima i dokumentarne filmove, a svake godine nekoliko naslova budu iznimno zanimljivo, često i šokantno. Od glazbenih dokumentaraca prošle su godine pogledi bili usmjereni na dokumentarni film o reperici M.I.A., a ove će se godine to očito dogoditi s filmom “Leaving Neverland”, koji je producirao i režirao Dan Rees. Kaže da će ispričati priču dvaju dječaka (od sedam i deset godina) koja su imala dug odnos sa superzvijezdom Michaelom Jacksonom. Danas, u svojim 30-im godinama, odlučili su ispričati priču kako su seksualno zlostavljani od Jacksona i zašto su se odlučili baš sada svjedočiti o tome. Mediji su već počeli pisati o tome kako je to samo jedan u nizu lucidnih i patetičnih pokušaja da se iskoristi bogatstvo Michaela Jacksona i pridobije korist. Dokumentarni film traje 236 minuta i sastoji se od dva dijela, a premijeru će imati 25. siječnja.

- Kada su se, 1993., pojavile optužbe o Jacksonovu seksualnom zlostavljanju u kojima su sudjelovali dječaci, mnogi su smatrali kako je teško povjerovati da bi kralj popa mogao biti kriv za takva neopisiva djela. U odvojenim, ali paralelnim pričama koje su međusobno povezane, dva su se dječaka sprijateljila s Jacksonom, koji ih je pozvao u svoj jedinstveni i čudesni svijet. Potaknute bajkovitom egzistencijom pjevača i očarane odnosom s njim, obitelji obaju dječaka bile su slijepe za manipulacije i zlostavljanje kojima bi ih u konačnici podvrgnuo - stoji u opisu filma na web-stranici Sundancea.

Festival Sundance se održava od 24. siječnja do 4. veljače u Park Cityju. Osnivač festivala je velikan američkog glumišta Robert Redford. T.K.
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

Najčitanije iz rubrike