Osijek
UPOZNAJ SVOJU ZEMLJU

Zaljubljenici u grad spoznali su koliko je Osijek zanimljiv
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Više od tristo Osječanki i Osječana sudjelovalo u nedjelju na besplatnoj turističkoj hodnji

Lijep sunčan dan namamio je u središte Osijeka mnoštvo ljudi. Svatko tko prođe Osijekom nedjeljom u podne u ovo doba godine neće sresti na ulici gotovo nikoga. No, razlog ovome okupljanju nije bio politički skup, ne daj Bože kakvi žuti prsluci niti dodjela humanitarnih paketa. Razlog je bio Osijek sam, odnosno njegovi građani koji su željeli iskoristiti prigodu i sudjelovati u besplatnom turističkom razgledu svoga grada.


Posrijedi je projekt "Upoznaj svoju zemlju" koji priređuje Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske. Povod za jučerašnju turističku hodnju osječkim ulicama i trgovima jest Dan međunarodnog priznanja Hrvatske koji se obilježava ovoga tjedna. Prema procjenama organizatora, nedjeljna turistička šetnja Osijekom okupila je više od 300 ljudi, tako da su turistički vodiči Domagoj Butković i Tena Magdić iz obrta "Putovanja Slavonijom" iz praktičnih razloga podijelili okupljene građane u dvije skupine. Polazna točka bila je ispred Turističke zajednice Grada Osijeka u Županijskoj ulici 2, a potom su se dvije povorke uputile preko Sakuntalina parka i kina Urania u smjeru stare barokne jezgre Tvrđe.

Naš vodič Butković je duhovit i elokventan mladi čovjek koji je s nama podijelio mnoge znane, manje znane i nepoznate činjenice vezane za povijest i kulturni identitet Osijeka. Novost su i komercijalne poruke koje do sada nismo susretali u ovakvim turističkim turama, no to je očito danak lukrativnim vremenima u kojima živimo. Bilo je zanimljivo ponovno poslušati priču o dravskoj plimi i oseki po kojoj je Osijek dobio ime, Čarugi, Strossmayeru i secesiji koja je stigla iz Beča.


Draško Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana