Novosti
SLAVONSKA LIJEČNICA UPOZORAVA:

Tjeraju nas da odajemo podatke i odgovaramo za moguću zloporabu oružja
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Zakon ignorira direktive Europske unije i stavlja liječnike obiteljske medicine u nezahvalnu poziciju, ističe dr. Ljiljana Ćenan

Nositelji oružja više ne moraju svakih pet godina na liječnički pregled psihičke i fizičke sposobnosti, nego im je od 1. studenoga 2018. to omogućeno trajno, ako njihov liječnik obiteljske medicine ne procijeni drukčije. I dok oko 100.000 vlasnika oružja zadovoljno trlja ruke jer je riječ i o vlastitoj uštedi za preglede koji su ukinuti, liječnici su ljutiti jer ne žele preuzimati svu odgovornost.

Pri prvom pregledu vlasnik oružja sada potpisuje suglasnost da je njegov liječnik obiteljske medicine ili bilo koji drugi liječnik koji ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja dužan tu promjenu prijaviti nadležnoj instituciji. Liječnici upozoravaju na direktivu Europskog parlamenta prema kojoj oni nisu odgovorni za nečiju zloporabu oružja te da bi sada morali pozvati sve takve pacijente radi ocjene ima li promjene njihova zdravlja u smislu sposobnosti za nošenje oružja.

Liječnica obiteljske medicine Ljiljana Ćenan, članica Izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), ističe kako Zakon na početku kaže da se donosi radi usklađivanja s uredbama i direktivama EU-a, a eklatantno krši bar dvije od njih. Direktiva EU-a na koju se poziva ovaj zakon u članku 12. kaže da se ne bi smjelo prebacivati nikakvu odgovornost za ono što se dogodi s oružjem na zdravstvene radnike. "Što su izravno prekršili? Prekršili su i Uredbu o zaštiti podataka, prema odgovoru koji smo dobili od Agencije za zaštitu podataka, jer ne bismo smjeli davati podatke o pacijentima. Pacijenti će potpisati u policiji dozvolu da to smijemo, rekli su nam, ali prema ovom mišljenju proizlazi da to nije baš tako. Iz Agencije kažu i da ih nitko nije pitao za mišljenje prije donošenja zakona. Pitali smo na sastanku u MUP-u početkom prosinca - kako se to može dogoditi? Na to su samo slegnuli ramenima sugerirajući da je Zakon prošao u takvom obliku. Izglasali su ga i nikome ništa. A kada imate takav zakon, štogod da napravite, niste dobro napravili. Uvijek nešto kršite. Pozicija u koju su stavili nas liječnike je, ako ne ublažavamo riječi, odvratna", ističe dr. Liljana Ćenan.

Kaže, liječnike nitko ništa nije pitao, a predviđeni su izvršitelji nečega važnog, a to je prijavljivanje MUP-u svake promjene zdravstvenog statusa. "To je sve prebačeno na nas, kako su ukinuti ti periodični pregledi. Oni su se radili konzilijarno - bili su tu psihijatar, psiholog, specijalist medicine rada i oftalmolog. Dosad su četiri liječnika procjenjivala može li netko dobiti dozvolu za oružje, a sada je sve na nama. Uzmite čovjeka od 30 ili 40 godina koji dobije dozvolu za nošenje oružja, a 25 ili 30 godina poslije oštećen mu je vid, javile su se srčane, koštano-mišićne bolesti ili drugi problem, a on ne mora ići na pregled. Sve je isključivo na nama hoćemo li prijaviti MUP-u promjenu zdravstvenog stanja, da ga se pozove na izvanredni pregled ili ne", kaže dr. Ćenan.

Upozorava kako obiteljski liječnici sa svojim pacijentima grade povjerenje desetljećima. A sada im to, kaže, na neki način pada u vodu jer su oni ti koji trebaju prijavljivati svoje pacijente. Ako to ne učine, preuzimaju veliku, pa i zakonsku odgovornost. Dodaje i kako u Slavoniji i Baranji ima sve više ordinacija u kojima nema stalnog liječnika, nego se to pokriva s više različitih liječnika. Tko će tu pratiti koliko dugo netko nije kontrolirao svoje zdravlje, pita se. Liječnici se pitaju zašto se mijenjao ovaj zakon i kome se pogodovalo njime. Tko je procijenio kakve će dobrobiti i kome donijeti, a kako će utjecati na javnu sigurnost u zemlji? Na ta pitanja nisu dobili zadovoljavajuće odgovore. Neslužbeno je rečeno da su zakon izlobirali lovci radi uštede od 50 milijuna kuna na zdravstvenim pregledima. No pita se zašto je lovcima trošak od 500 kuna svakih pet godina toliko velik problem, kada se zna da je lov vrlo skup hobi.

Igor Bošnjak
VELIKE NOVČANE KAZNE ZA NEPRIJAVLJIVANJE
“Zakon nas obvezuje na prijavu svake promjene zdravstvenog stanja, uz predviđene kazne od 1000 do 5000 kuna ako se to ne prijavi. Ne daj Bože da se dogodi nešto gore, ubojstvo ili slično, a mi eventualno nismo prijavili promjenu zdravstvenog stanja koja se poslije utvrdi, a za koju potencijalno možda nismo ni znali. Automatski ide i kazneno gonjenje liječnika te odštetni zahtjev od osiguravajuće kuće. Sve je to prebačeno na nas liječnike, a uvjerena sam da to ni u kojem slučaju ne može biti u redu, te da se mi ne bismo smjeli baviti time nego zdravstvenim stanjem naših pacijenata”, kaže dr. Ljiljana Ćenan.
BEZ PRAVILNIKA
Zakon je toliko ishitreno donesen da nisu usvojeni popratni pravilnici, nego se primjenjuju stari. U jednom od njih pobrojene su i sve dijagnoze koje bi trebale priječiti da netko dobije dozvolu za oružje. Pobrojene su gotovo sve dijagnoze iz međunarodne klasifikacije, umjesto 10 - 15 koje su nespojive s nošenjem oružja, kaže dr. Ćenan.
Periodični pregledi prije su se radili konzilijarno, a sada su samo na obiteljskom liječniku
Možda ste propustili...

KOMEMORACIJA ZA DENISA KULJIŠA:

Okupljao je najtalentiranije novinare

ILAČKA GOSPA NA VODICI PRIVUKLA BROJNE VJERNIKE

Trčala 27 kilometara za bolesnu prijateljicu