Regija
3. SLAVONSKO KOLINJE U ČAĐAVICI

Većinu mesa podijelit će potrebitima i osnovnoj školi
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
ČAĐAVICA

U subotu je u Čađavici održana treća, sada već tradicionalna cjelodnevna manifestacija Slavonsko kolinje. U domu Lovačke udruge "Sokol" i dvorištu doma okupilo se pedesetak mještana, članova udruga, predstavnika mjesnih odbora, općinskih vijećnika i gostiju.

– Nekad je svako domaćinstvo imalo svoje kolinje, ali u posljednje vrijeme globalizacija je učinila svoje i takvih poslova i običaja u selima sve je manje, a sve više obitelji meso kupuje u trgovačkim centrima. Mi smo htjeli sačuvati tradicionalni način pripreme mesa jer želimo da pripadnici mlađe generacije vide kako se taj posao može kvalitetno obaviti kod kuće. Najveći dio poslova na kolinju obavlja se vani pa smo čekali pogodno vrijeme, a bilo bi nam draže da smo imali snijega, jer bismo tada imali pravi zimski ugođaj, upravo primjeren tom poslu - rekao nam je načelnik Mirko Rončević.

Cijeli posao detaljno je obavljen kako je i planirano, svatko je znao što treba raditi i gdje mu je mjesto. Inače, žene su uoči kolinja redovito zazivale "samo da se nikome ništa ne dogodi, da se nitko ne poreže." A upravo tako prošlo je i Slavonsko kolinje u Čađavici. Izostala je i nervoza, koja se često javlja kad se obavlja veliki posao. Zahvaljujući glavnom majstoru, predsjedniku Vijeća MO Šaševo Danijelu Nekiću, velikom broju iskusnih mještana koji dobro znaju što i kako treba raditi, dobroj organizaciji i podjeli poslova, bravac od 311 kilograma brzo je pretvoren u mesne prerađevine.

I dok je jedna ekipa rezala slaninu, druga je odvajala i mljela meso, članice ženske ekipe iz KUD-a Podravina ispekle su i poslužile jetrica s bijelim lukom, tradicionalni doručak. Uslijedilo je topljenje masti, pripremanje smjese i nadijevanje kobasica, a potom je kuhano meso i pripremljena smjesa za krvavice i ćurke, da bi na kraju bili istopljeni i čvarci. Lovačka ekipa pripremila je veprovu kotlovinu s grahom, a ribiči su ispekli polovice šarana u rašljama.

– Jedan manji dio mesa potroši se na dan kolinja, jer u toj manifestaciji sudjeluje doista veliki broj ljudi, a sve preostalo također ima svoju namjenu. Najveći dio podijelit ćemo potrebitima s područja općine Čađavica kroz projekt "Zaželi – Općina Čađavica". Deset žena zaposleno je u tom projektu i u ponedjeljak će svaka ponešto odnijeti osobama o kojima se skrbi. Dio ćemo ostaviti za sudjelovanje na sajmu Viroexpo ove godine u Virovitici, da se tamo istopi dio čvaraka i da se i tamo napravi kotlovina, a jedan dio završit će i u kuhinji Osnovne škole Davorina Trstenjaka u Čađavici. Sve to radimo da pokažemo Slavoniji naše stare običaje. P.Žarković
Pjesma za kraj
Na kolinju se okupilo više pozvanih nego na prve dvije manifestacije, cijeli posao obavljen je u dobrom raspoloženju, a sve je bilo začinjeno razgovorima o nekadašnjem životu i usporedbi pojedinih poslova na kolinju nekad i danas. Ali kao nekada, kad je obavljanje svih tako velikih poslova olakšano pjesmom, i kolinje u Čađavici pratila je slavonska pjesma uz tambure. Za još bolje raspoloženje pobrinuo se tamburaški sastav Fijaker, a iz Zagreba je došao i jedan od najpoznatijih Čađavčana, pjesnik i skladatelj Josip Ivanković. Podsjetimo samo da su njegove pjesme najviše izvodili Zlatni dukati, a među pjevačima koji su snimili njegove pjesme su Viktorija Kulišić Đenka, Vlatka Kopić Tena, Kićo Slabinac, Miro Ungar… Jedna od njegovih pjesma također se zove Slavonsko kolinje, a najdraža mu je Zbog tebe. Očekuje se daljnja suradnja Općine Čađavica i načelnika Mirka Rončevića, pjesnika i skladatelja Josipa Ivankovića i tamburaškog sastava Fijaker, koja bi mogla rezultirati novim pjesmama posvećenim Čađavici, a možda i nekim izdavačkim projektom.
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike