Regija
AKCIJA UDRUGE BROJNIH OBITELJI 8+

Grade dom obitelji Klapirić koja ima dvoje bolesne djece
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Potrebni su još podovi, unutrašnja stolarija, kupaonička i kuhinjska oprema...
VOĐINCI

U studenome 2017. Udruga hrvatskih mnogobrojnih obitelji 8+ sa sjedištem u Vinkovcima, koja okuplja 163 slavonske obitelji s osam i više djece i pomaže im materijalno kako bi nekako izišle na kraj s puno djece, i to ne samo svojim članovima nego i drugim obiteljima koje se nađu u siromaštvu, pokrenula je i akciju "Pravo na dostojanstvo".

Naime, obitelj Klapirić iz Vođinaca, u kojoj je dvoje bolesne djece i otac teški invalid, živjela je u krajnje nehumanim uvjetima, u trošnoj kućici od 15 četvornih metara bez kanalizacije i tekuće vode, pa je udruga odlučila pomoći i osigurati joj dostojne uvjete života. Organizirali su rušenje dotrajale kuće i na tom mjestu izgradili i stavili pod krov lijepu obiteljsku kuću, ali ima još puno posla da bi se Klapirići uselili u novi dom.

- Imali smo velike muke s administracijom dok smo ishodili sve papire. Od prijašnje humanitarne akcije ostalo nam je 30-ak tisuća kuna pa smo s tim novcem krenuli. Sve što je do sada učinjeno, napravljeno je vrlo kvalitetno, ali nam treba pomoć za nastavak. Dilj iz Nexe grupe donirao je pet tona cementa i crijep za cijelu kuću, ispune za strop donirala je gospođa Višnja Matulin iz Klinča Sela kod Jastrebarskog, Mišić stolarija i kolege obećali su da će donirati vanjsku stolariju, a izvođač radova ožbukat će zidove uz popust, kao što nam je i Vinkoprom pomogao popustom od deset posto za svu robu koju smo kod njega nabavljali. Voda je provedena, struja će uskoro. Ostaje nam unutrašnje uređenje, unutrašnja stolarija, podovi, oprema za kupaonicu i kuhinju, ali nadamo se da će dobri ljudi pomoći. Obitelj će trebati i pokućstvo kada se bude uselila u novu kuću – kaže Marija Trbuk iz Udruge 8+ i dodaje kako će kuća kada bude završena, imati tri sobe, dnevni boravak, kuhinju, smočnicu, hodnik, terasu...

- Suprug Ivica teško je nastradao 2003., kada je na njega palo drvo s 25 metara visine i zadobio teške ozljede na glavi i tijelu te je danas invalid, ali i dalje radi u Spačvi, gdje je i prije radio, samo u jednoj smjeni i na lakšim poslovima. U kućici koja je bila ovdje i koja je srušena, ja sam odrasla i odavno je bila za rušenje. Imali smo vanjski WC i slavinu u dvorištu i tu sam s obitelji živjela šest godina. Kada dođem ovamo, već zamišljam kako moja obitelj živi u lijepoj kući koja ne prokišnjava, s kupaonicom, a u dvorištu svinje i kokoši. Jedva čekam da se uselimo iako znam da nas čeka još puno posla. Zahvalni smo Udruzi 8+ i svim donatorima koji će nam omogućiti da napokon dostojno živimo – kaže Anica, dodajući kako ima dvoje bolesne djece, Danijela (12) i Dorijana (10), i mora ih često voditi liječniku na preglede i terapije, što iziskuje nemale troškove, a samo suprug radi. S njima je i bolesni otac, koji također traži njegu.

Marija Trbuk najavljuje nastavak radova na proljeće, s prvim lijepim danima i poziva dobre ljude neka pomognu uplatom na račun HPB IBAN HR 1923900013292375954 ili građevnim materijalom, kupaoničkom i kuhinjskom opremom, pokućstvom, jer obitelji Klapirić sve treba i sve dobro dođe.

Miroslav Flego
Pet požara
Ima puno zavidnika kojima smeta što postoji udruga kao što je Udruga 8+, koja mnogima pomaže, pa je u posljednjih 15-ak godina nastradala u pet podmetnutih požara. “Požare smo imali u dvorištu naše kuće, gdje smo u pomoćnim prostorijama skladištili doniranu robu dok naši članovi ne dođu po nju. Zapalili su nam robu u prijašnjem skladištu, u zgradi nekadašnje pošte, i sada doancije skladištimo u privatnoj kući i strahujemo da će i tamo podmetnuti požar. Počinitelji nikada nisu otkriveni”, kaže Marija Trbuk, dodajući kako najviše pomoći dobivaju iz Njemačke, u čemu im najviše pomaže humanitarka i zagovarateljica Udruge 8+, Jadranka Cigelj, koja koordinira humanitarnu pomoć. Često dobiju pomoć i od Carine, koja im daruje zaplijenjenu robu, pa su ovih dana dobili 450 kilograma pistacija.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike