Osijek
PROBLEM U OPATIJSKOJ 26F

Zbog golubljeg izmeta ne mogu otvarati prozore
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
U Gradu Osijeku, suvlasniku objekta, kažu da se o održavanju trebaju dogovoriti svi suvlasnici

Svatko tko se bar jednom našao u Opatijskoj ulici 26f, na Jugu 2, u vrlo posjećenom objektu, gdje se, između ostaloga, nalaze Konzum, pošta, banka i knjižnica, susreo se s neugodnim prizorima golubljeg izmeta i perja, a nerijetko i uginulih ptica.

Najmoprimci i vlasnici u većem se dijelu objekta svakodnevno trude održavati bar minimum higijenskog standarda na sve moguće načine, poput prekrivanja betona i pločica papirom, uklanjanja ulijepljenog izmeta ribanjem i metenjem, no sve se brzo vraća na staro. Svojedobno su na objekt postavljene i mreže, no golubovi su se brzo prilagodili.

Prema riječima najmoprimaca, nadstrešnica naslonjena na zapadni dio objekta, prepuna golubljeg izmeta, već je godinama nerješiv problem onima čije se prostorije nalaze iznad nje. Kako ju redovito čistiti, nikome od njih nije jasno.

- Nadstrešnicu trebaju održavati suvlasnici objekta, koji se, pak, nisu uspjeli dogovoriti oko upravitelja odnosno zajedničke pričuve, iz koje bi se financiralo rješavanje problema. Nadstrešnica, istina, nije problem svakom od njih u jednakoj mjeri, ali ljudi moraju shvatiti da suvlasništvo nosi i određene obveze, a ovo je kao da netko tko živi u prizemlju zgrade kaže da ne želi sudjelovati u popravljanju krova jer njemu neće curiti - rekao je pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Siniša Gregoran. Dodaje kako nije u redu očekivati od Grada, samo jednog od suvlasnika objekta, odnosno nadstrešnice, da sâm financira rješavanje problema.

Neodržavana nadstrešnica, odnosno izrazito neugodan miris golubljeg izmeta, mokrog perja i uginulih golubova, članovima Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek već godinama ne dopušta otvaranje prozora njihova ureda. U ljeto 2016. za mišljenje o problemu s golubovima obratili su se ZZJZ-u, a nakon toga i tvrtki Euro fasada, koja im je potom izradila ponudu za čišćenje i postavljanje zaštitne mrežice u vrijednosti od oko 23 tisuće kuna. I tu je bio kraj priče.

Danijel Miklić
JOŠ NIJE NAĐENO PRAVO RJEŠENJE
- Iz Zavoda za javno zdravstvo svojedobno smo dobili odgovor da je potrebno dezinfincirati nadstrešnicu, ukloniti izmet te ju ponovo dezinfincirati. Zvali smo higijeničarske službe, međutim nadstrešnica je plastična i nitko se ne usudi hodati po njoj. Ponuda za čišćenje i postavljanje zaštitne mrežice bila nam je preskupa. Obratili smo se i Gradu, čija je ideja bila ukloniti izmet vatrogasnim šmrkovima, međutim, pokazalo se da izolacija nije dovoljno dobra i da bi voda probila u lokale u prizemlju - kaže tajnica udruge Zeleni Osijek Margareta Maletić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike