Mozaik
DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM “BOG POSTOJI, NJENO IME JE PETRUNIJA”

Koprodukcija na Berlinaleu
Objavljeno 14. siječnja, 2019.

Dugometražni igrani film "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, uvršten je u glavni natjecateljski program jednog od najvažnijih i najvećih filmskih festivala na svijetu – Berlinalea, čije će se 69. izdanje održati od 7. do 17. veljače.

Bit će to ujedno i svjetska premijera filma, čija je radnja smještena u grad Štip u istočnoj Makedoniji, gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ koji izranjaju stotine muškaraca ne bi li si njegovim izranjanjem osigurali sreću i uspjeh. Ovaj put za križem je zaronila i Petrunija te ga uspijeva ugrabiti prije drugih, što se njezinim suparnicima nimalo ne sviđa.

Kako je izvijestio Hrvatski audiovizualni centar, hrvatski koproducent filma je zagrebački Spiritus movens, a koprodukciju pet zemalja podržao je i Eurimages.

S obzirom na to, producentica Zdenka Gold kaže da je bilo vrlo zanimljlvo i intenzivno raditi na njemu, trebalo je uskladiti zahtjeve svih filmskih fondova kako bi se najbolje pridonijelo filmu umjetničkim i tehničkim elementima iz svake zemlje, a čini se da su i uspjeli u tome.

"Snimanje je proteklo vrlo skladno iako se snimalo u dosta teškim uvjetima zbog vrlo niskih temperatura. Nadam se da će film imati domaću premijeru na Festivalu u Puli, a onda ćemo ga plasirati na ostale domaće festivale te u kina krajem godine", dodala je Gold.

Iz hrvatske ekipe na snimanju su bili glumci Ljiljana Bogojević i Mario Knezović, a iz tehničke Hrvoje Petek, Vilim Novosel, Josip Mataušić, Branko Cavrić, Dario Laljek, Željka Burić i Marina Redžepović kao casting direktorica. Rasvjetnu opremu osigurala je Lav rasvjeta.

U sklopu glavne konkurencije svjetsku premijeru imat će i film njemačke redateljice Angele Schanelec "Bio sam kod kuće, ali", nastao u njemačko-srpskoj koprodukciji, koji je dijelom sniman u Istri na lokacijama u naselju Slum te u parku prirode Učka.

Na toj priči o trinaestogodišnjaku koji nestane na tjedan dana od hrvatske ekipe na filmu su sudjelovali izvršni producent Tibor Keser, snimatelj tona Hrvoje Radnić, asistent produkcije Jan Herenčić, a servisna produkcija je bio Paradoks iz Zagreba. Njegov su nastanak podržali Istarska filmska komisija te Općina Lanišće.

Međunarodni filmski festival u Berlinu ima gotovo pola milijuna posjetitelja, kojima nudi uvid u bogatstva filmskog stvaralaštva iz cijelog svijeta. Selektor glavnog natjecateljskog programa je direktor festivala Dieter Kosslick, a najboljim filmovima dodjeljuju se Zlatni i Srebrni medvjedi.

HAVC napominje i da će najbolje svjetske kratke filmove u Berlinu ocjenjivati Puljanka s londonskom adresom Vanja Kaluđerčić, filmska menadžerica i selektorica brojnih filmskih festivala, a sada direktorica akvizicija velikog filmskog streaming servisa i distributera MUBI.

Uz nju, u žiriji su američki kustos u Vimeu Jeffrey Bowers i Koyo Kouoh, umjetnička ravnateljica i osnivačica tvrtke RAW Material Company iz Senegala.

Predsjednica ovogodišnjeg glavnog međunarodnog žirija je slavna francuska glumica i dobitnica Oscara Juliette Binoche.

Cjelokupan program ovogodišnjeg izdanja Berlinalea bit će objavljen 29. siječnja poslijepodne. Hina
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike