Mozaik
IZLOŽBA U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI

Osmogodišnji Jure Mustapić zadivio svojim crtežima
Objavljeno 12. siječnja, 2019.
Gradska knjižnica i čitonica Vinkovci imala je čast da bude odabrana za mjesto otvorenja prve samostalne izložbe osmogodišnjeg dječka koji je pokazao veliki talent. Naime, Jure Mustapić, učenik 3.a razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca, zadivio je mnoge posjetitelje vinkovačke Knjižnice svojim crtežima. Skroman kakav i je, Jure je istaknuo da ga je crtanje oduvijek privlačilo uz tatu Marija, koji voli čitati stripove.

- Počeo sam crtati s pet godina, gledao sam neke umjetnike kako rade i svidjelo mi se to. U početku sam radio crteže likova iz filmova, a poslije crteže nogometaša. Najviše volim likove iz igrica, a za rad mi treba oko tri dana. Ovdje na izložbi je samo jedan dio moga rada. Među crtežima se može naći i Bob Marley te Šokac i Šokica. Inače sam učenik Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića i moji prijatelji me uvijek pohvale za moje crteže, a na likovnom u školi imam sve petice. U planu su mi crteži omiljenih likova iz Star Warsa - rekao je Jure Mustapić.

Prema riječima Sonje Šimić iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Jure je kao trogodišnji dječak dolazio u Knjižnicu uz stariju sestru Ivu i od onda prate njegov rad.

- Jure je još tada pokazao interes za crtanje, dok su njegovim vršnjacima bile zanimljivije kocke i automobili. Bojice ga baš nisu zanimale, volio je olovku, iz koje nastajalo mnoštvo sitnih likova, ali s puno detalja. Poslije su likovi postali veći, počeo se koristiti olovkom u boji, a inspiracija je bila strip i film, poslije igrice. Osim uživanja i osjećaja ugode gledajući Jurine radove, ova izložba šalje snažnu poruku djeci - rekla je Sonja Šimić.

Ponosan je bio otac Mario Mustapić, koji je rekao da se sve dogodilo nekako spontano, a da je teško dobiti od Jure ono što netko želi, nego on crta upravo ono što on u tom trenutku vidi i što mu je inspiracija.

- Listajući moje stripove, uvijek mi je govorio da ne kupujem stripove, nego da će on nešto crtati, tako je to u biti i krenulo. Sjedne za računalo, prati YouTube slikare i polako crta svoje crteže, da bi danas imao jednu lijepu izložbu u Knjižnici - rekao je Mario Mustapić. Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić prigodnim je riječima otvorila izložbu, rekavši da su ponosni što su imali priliku u njihovoj Knjižnici prirediti otvorenje izložbe crteža Jure Mustapića, pred kojim je zasigurno bilistava karijera. Nastupila je i Anđela Ugljar na flauti. M.Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike