Regija
HITNA MEDICINA OŽB-A POŽEGA

Hitna lani primila
20.462 pacijenta
Objavljeno 12. siječnja, 2019.
Najvažniji je timski rad, to je posao koji zahtijeva hladnokrvnost i samokontrolu, kaže dr. Dumančić
POŽEGA



Osoblje koje radi na Odjelu za hitnu medicinu požeške Opće županijske bolnice, uz stručno znanje i sposobnosti, neizbježno je "naoružano" i strpljenjem jer se susreće s različitim pacijentima, s onima koji jesu i nisu trebali doći po njihovu pomoć. Lani su na tom odjelu pregledana 20.462 pacijenta. Najviše ih je bilo u kolovozu - 2008, a najmanje u veljači - 1460. Kako nam je rekao ravnatelj bolnice, prof. dr. sc. Željko Glavić, na Odjelu rade liječnici koji specijaliziraju hitnu medicinu, njih troje, dr. Matko Šperanda, dr. Albin Kapetanović i dr. Barbara Dumančić, a noću povremeno dežuraju i specijalizanti i specijalisti drugih struka.


"Ne žele svi u hitnu, ali meni je to izazov, volim tu dinamiku i posao. Vrlo je nepredvidljivo, dolaze različiti slučajevi - traume, bolovi u želucu, moždani i srčani problemi, pa sve do psihijatrijskih problema. Poznato je kako je to i posao pun stresa koji zahtijeva veliku dozu hladnokrvnosti i samokontrole, a najvažnije je ostati objektivan, emocije se moraju držati po strani", kazala nam je dr. Barbara Dumančić. "Ključan je timski rad. Velik je pritisak i velik je broj pacijenata, često dolaze bez prethodnog odlaska svom liječniku, no uglavnom nam pristižu doista oni kojima je hitna pomoć najpotrebnija", dodala je dr. Dumančić, koja je uz rad i na specijalizaciji koja traje pet godina. "Na ovom sam odjelu od travnja 2018., a morat ću proći i druge odjele kojih nema u Požegi, pa ću morati i u Zagrebu", kaže, dodajući da bi bilo dobro kada bi imali još jednog liječnika i još sestara.

"U ovom poslu stres doživljavam tek kada sve prođe, a najgori je dio posla kada se ne možeš isključiti pa neke događaje prevrćeš po glavi nekoliko dana. Na vratima bolnice ostavljam probleme od kuće, a isto tako kada krećem kući, nastojim ne razmišljati. Proživjeli smo svašta, ali ovaj posao nas je doista naučio da su obitelj i zdravlje na prvom mjestu", kaže uvijek raspoložena medicinska sestra Kristina Previšić, koja u požeškoj bolnici radi 18 godina.


AGM KRUNA
Noći ipak mirnije
- Od 20.462 pacijenta njih 183 bilo je iz prometnih nesreća, od kojih je 26 imalo tešku politraumu. 535 pacijenta imala su srčane simptome, a kod njih 16 poduzimala se reanimacija – rekao je ravnatelj Glavić nastavljajući sa zanimljivim pokazateljima kako je od ponoći do 7 sati lani bilo 1397 pacijenata, od 7 do 15 sati 9524 pacijenta, a od 15 sati do ponoći 9541 pacijent.
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike