Svijet
POVLAČENJEM AMERIKE OTVARA SE PUT TURSKOJ OFENZIVI NA KURDE

SAD se povlači iz Sirije, neizvjesnost sve veća
Objavljeno 12. siječnja, 2019.

Koalicija pod vodstvom SAD-a objavila je da je počela proces povlačenja iz Sirije, priopćio je koalicijski glasnogovornik u petak potvrđujući početak povlačenja o kojemu su američki dužnosnici davali kontradiktorne izjave.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je prošlog mjeseca odluku o povlačenju 2000 američkih vojnika koji su bili u Siriji potpora miliciji Sirijskih demokratskih snaga (SDF) pod kurdskim vodstvom u borbi protiv Islamske države.

“Koalicija je počela proces dobrovoljnog povlačenja iz Sirije. Zbog brige za njihovu sigurnost nećemo govoriti o vremenskom okviru, lokacijama ni kretanju vojnika”, rekao je pukovnik Sean Ryan. Kurdski saveznici SAD-a u sjevernoj Siriji boje se da će povlačenje otvoriti put Turskoj da provede ofenzivu na njihovo područje, kojom odavna prijeti. Turska dominantnu sirijsku kurdsku skupinu smatra nacionalnom sigurnosnom prijetnjom. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton sugerirao je u utorak da bi zaštita Kurda trebala biti preduvjet američkog povlačenja izazvavši kritike turskog predsjednika Tayyipa Erdogana koji je njegove komentare nazvao “ozbiljnom pogreškom”. No američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da se neće odustati od povlačenja unatoč turskim prijetnjama Kurdima. Pompeo je potvrdio potvrdio da će se Sjedinjene Države povući iz Sirije i istaknuo da to povlačenje “nije u suprotnosti” sa strategijom predsjednika Donalda Trumpa na Bliskom istoku.

“Predsjednik Trump odlučio je povući naše postrojbe, učinit ćemo to”, rekao je na konferenciji za novinare u Kairu u društvu egipatskog kolege Sameha Choukryja, ne otkrivajući vremenski plan povlačenja.

Povlačenje oko 2000 američkih vojnika raspoređenih u Siriji radi borbe s džihadističkom skupinom Islamskom državom (IS), koje je Trump iznenadno najavio početkom prosinca, doživljava se kao potvrda proturječja u strategiji njegove administracije, pa i nedostatak strategije, misle njegovi kritičari. Nakon najave skorog i potpunog povlačenja iz Sirije Washington se morao ispraviti i preko Mikea Pompea i savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona postaviti uvjete: konačni poraz IS-a, ali i jamstvo da će kurdski borci koji su se zajedno s Amerikancima borili s džihadistima biti zaštićeni.

Vuk Tešija
Mike Pompeo

državni tajnik SAD-a

“Zemlje na Bliskom istoku nikad neće imati sigurnost i gospodarsku stabilnost i nikad neće ostvariti snove svojih naroda ako iranski revolucionarni režim nastavi ići putem kojim sada ide”, izjavio je Pompeo u Egiptu.
Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike