Novosti
NOVI POSAO HRVATSKE MINISTRICE?

Marija Pejčinović Burić kandidatkinja za glavnu tajnicu Vijeća Europe
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, objavila je ta organizacija u petak ujutro nakon što je istekao rok za kandidature.

Osim Pejčinović Burić, kandidirali su se potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

Odbor ministara Vijeća Europe održat će odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština potom će nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju. Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada. Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

Hrvatska je prošle godine, od svibnja do studenoga, predsjedala Vijećem Europe.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana