Magazin
TJEDNI OSVRT

“Dr. Pernar” ozbiljno ugrožava ljude
Objavljeno 12. siječnja, 2019.

Na društvenim mrežama izuzetno eksponirani saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar već duže objavljuje i zdravstvene naputke. Iako po zanimanju samo medicinski tehničar, umislio si da o medicini puno zna te počeo dijeliti liječničke savjete sad već šireg spektra. Prvo si je početkom prosinca, valjda u kontekstu blagdanske depresije, umislio i da zna što je ta bolest, pa na Facebooku objavio da lijekovi za depresiju ne pomažu, a znače doživotnu ovisnost, te da je šetnja šumom pravi antidepresiv.

Mlad i lud, rekli bi na to mnogi, no svojim nebulozama i nadriliječništvom “dr. Pernar” pretjeruje te sad već postaje i opasan. Vjerojatno ni sam nije svjestan da bi zbog njegovih savjeta ljudi mogli umrijeti, pa se nad njegovim idejama liječnici zgražaju. Naime, sada, u jeku epidemije gripe daje savjete da se ona, umjesto antibioticima, može liječiti i samo velikim dozama vitamina C. Potkrijepio je to primjerom čovjeka iz Splita koji je odlučio poslušati njegov savjet pa je na početne simptome gripe krenuo piti goleme doze vitamina C, nakon čega se osjećao puno bolje. Osim toga Splićanin se požalio da mu najmlađi sin, koji je još na majčinu mlijeku, ima problema s kašljem. Za njega je Pernar preporučio da se “jednostavno izdoji mlijeko u bočicu” i da se “na vrh čajne žličice stavi vitamina C” i tako tri puta, nakon čega će kašalj prestati. Prema drugoj tezi, koju je predstavio u videu, megadozama vitamina C može se liječiti čak i bakterijska upala pluća. Da stvar bude gora i opasnija, gripa i upala pluća su ozbiljne bolesti od kojih se može i umrijeti. Osim toga, prisjetimo se, Pernar je i krajem 2017. prije sezone gripe u medijima otvoreno govorio i protiv cijepljenja, ali i kada je riječ o primjerice ospicama.

A da je pretjerao sa širenjem opasnih nebuloza svjedoče i brojne reakcije iz zdravstvenih i političkih krugova, ali i javnosti. Pernarove fejsbuk-objave osudio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić te ga dobrano oprao: “Zastupnik kao nadriliječnik - to je za svaku osudu”, komentirao je. Najoštriji je pak bio psihijatar Herman Vukušić iz KBC-a Zagreb, koji je upozorio: “Gospodin Pernar ima izuzetne moći manipulacije, hitno ga treba zaustaviti i zaštititi građane.” Smatra kako Pernaru zbog ovakve propagande treba oduzeti saborski imunitet te kako bi ga Hrvatska liječnička komora trebala kazneno prijaviti zbog širenja savjeta opasnih za život i zdravlje ljudi. I u pravu je, jer treba znati i to da samoljubivog živozidaša na Facebooku, gdje uglavnom luduje, prati oko 300 tisuća ljudi.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike