Magazin
BJELINA PRIVLAČI, VINKO DOVLAČI

Baranjska zima: Svi smještajni kapaciteti puni već za nekoliko dana!
Objavljeno 12. siječnja, 2019.
Turistički potencijali Baranje, uključujući i zimske, važan su faktor održivog razvoja

Zašto Baranja (opet), i zašto Baranja baš sad, u siječanjskoj zimskoj idili, uz snijeg i smrzavicu, pitanje je na koje odgovor može pružiti statistika, ili pak, sukladno svakojakim godišnjim svođenjima računa, inventurni turistički pregled prema kojem je više od 20.000 dolazaka te blizu 36.000 noćenja na području između Dunava, Drave i Mađarske, najkraći rezime onoga što se prošle godine događalo u baranjskom turizmu. Sasvim dostano razloga da i ovaj put Baranju predstavimo u optimističkom svijetlu.

DANI TURIZMA
U OSIJEKU
Brojke, sigurno, nisu poput onih ‘‘morskih‘‘, ali priličan porast dolazaka i noćenja u odnosu na 2017. godinu jasan je dokaz da je Baranja iz godine u godinu sve popularnija i poželjnija turistička destinacija.

- Drago mi je da se brojke povećavaju, posebice broj noćenja, kako domaćih, tako i stranih turista. Upravo povećanje broja noćenja naš je cilj, pa moramo biti zadovoljni. Osim toga, sudeći prema podacima koje posjedujemo, turisti se sve više odlučuju u nekom od baranjskih smještajnih kapaciteta provesti po dvije ili više noći, a ne samo jednu, ili ni jednu, kako je to bilo ranije - kaže direktor TZ-a Baranje Matej Perkušić, naglašavajući kako je sve spomenuto itekako važno za vikend-destinaciju kakva je, više-manje, Baranja. Raduje i činjenica kako se za višednevni odmor u Baranji odlučuje sve veći broj stranaca, pa je prošle godine u nju došlo više od 8000 stranih turista koji su ostvarili gotovo 13.600 noćenja.

Premda brojke iz godinu u godinu govore u prilog ovdašnjoj ponudi, vrijednim turističkim djelatnicima i potencijalima regije, kakvima se pohvaliti može rijetko koja kontinentalna turistička destinacija, nitko u Baranji ne sjedi ‘‘prekriženih ruku‘‘. Djelatnici turističkih zajednica i nadalje su uporni u promoviranju Baranje diljem Hrvatske i inozemstva, a koliko im financije budu dopuštale, to će činiti i ubuduće. Kako unutar granica Lijepe Naše, tako i izvan nje.

- Maksimalno ćemo iskoristiti i Dane hrvatskog turizma čiji je domaćin ove godine Osijek. Ne treba podsjećati kako je Osijek, zapravo, prvo mjesto na kontinentu u kojem će biti održani Dani hrvatskog turizma, što će svakako mnogo značiti za turističku promociju istoka Hrvatske - poručuje baranjska turistička ‘‘branša‘‘.

Ni ostali turistički djelatnici, vlasnici smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata, OPG-a i ostali, ne miruju. Osmišljavaju nove sadržaje, sve u cilju privlačenja što više gostiju. Kako domaćih, tako i stranih. Kada se gosti i po drugi, da ne kažemo i treći put vrate, a takvih već ima, znači da im se kod nas dopada i da su zadovoljni, ističe nekoliko vlasnika smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata.

STARI I NOVI KAPACITETI
A da gostiju bude više, misli Perkušić, treba još više kvalitetnih i zanimljivih kapaciteta i sadržaja. Ne misli pri tome, tvrdi, da su ovi postojeći loši. Dapače. "Imamo zanimljive manifestacije, krasne smještaje i ugostiteljske objekte, ali sigurno ne bi štetilo kada bi ih bilo još više", kaže, a budući (i oni aktualni) turistički djelatnici kao da su ga čuli.

Naime, u baranjskom etnoselu Karanac, primjerice, u kojem je u ovom trenutku 103 ležaja (uz 11 pomoćnih), već će ove godine biti spremno najmanje 50 novih. U vlasništvu domaćih, ali i ljudi koji su u Baranju došli isključivo zbog bavljenja turizmom, uvidjevši tako pravi trenutak za ulaganje u Baranju. I drugi dijelovi Baranje (pod ingerencijom TZ-a Baranje) polako se ‘‘bude‘‘. Nedavno su, naime, otvoreni smještajni kapaciteti u Luču i Čemincu, pa je na području TZ-a Baranje u ovom trenutku turistima na raspolaganju 537 ležajeva. Njima treba dodati i 419 ležajeva u općini Bilje (hoteli, hosteli, kampovi, kuće za odmor, apartmani s bazenom, pansioni…), od čega 213 u samom Bilju.

- Prošle godine dobili smo tri nova turistička kapaciteta. Jedno je tipa autohtonog seljačkog domaćinstva u ruralnoj kući u Vardarcu, kapaciteta 16 ležajeva, potom privatni smještaj kategoriziran kao soba u Kopačevu te onaj svrstan u kategoriju izletišta koje nudi hranu i sadržaj prema najavi, dok će uskoro ponuditi i smještaj. Riječ je o Čaplji, izletištu u Kopačevu - priča Daniela Mihaljević, direktorica TZO-a Bilje, naglašavajući kako bi nove turističke djelatnike mogli privući i planovi Općine Bilje koja će, osim na poboljšanju infrastrukture (popravak biciklističke staze Osijek - Bilje, primjerice), još više brendirati privatne smještaje.

Svi, ili gotovo svi smještaji, mogli bi biti puni već za nekoliko dana. Zima u Baranji, naime, nije ništa manje zanimljiva od ostalih dijelova godine. Naprotiv. I u ‘‘običnim‘‘ danima ima se što vidjeti. Osim prekrasnog krajolika, uz snijeg kojeg je ove godine ipak napadalo, goste čekaju vijugavi surduci sa starim podrumima i gatorima, autohtona eno i gastroponuda te štošta drugo. Prava ‘‘ludnica‘‘ nastupa za Vincešku (dan svetog Vinka - najveći baranjski ‘‘vinski blagdan‘‘), koja se obilježava 22. siječnja. Vrijeme je to kada Baranja širom otvara svoja vrata brojim posjetiteljima. Teško je da će koji vinski podrum ili gator toga dana biti prazan. Kao što stari dobri običaj nalaže, na trsove će biti obješeni najveći primjerci suhih kobasica, a vlasnici vinograda, nakon što kobasice zaliju prošlogodišnjim vinom, obavit će prvu ‘‘pokusnu‘‘ rezidbu. Odrezane trsove, koji su svojevrsni pokazatelj buduće vinogradarske godine, odložit će u svoje podrume…

SVETI VINKO I BUŠE
Legenda kaže kako će vino biti dobro ako se na dan svetog Vinka (22.01.), zaštitnika vinara i vinogradara, snijeg do podneva rastopi dovoljno da se stvore lokvice u kojima se vrabac može okupati. No, za legendu više nikoga nije briga. Bilo snijega ili ne, na tisuće će vinoljubaca pohoditi Baranjsko vinogorje. Hoće li im konačno odredište biti tradicionalna beljska Vinceška kod nove Vinarije na Banovom brdu, odnosno podrumi nekog od brojnih baranjskih vinara, ili će se spustiti u podnožje jedine baranjske uzvisine te proslaviti rođendan Kovač čarde, pokazat će vrijeme, i to već za desetak dana. Svima će zajedničko biti jedno - kušanje vrhunskih baranjskih vina i delicija. Grah na mali milijun načina, čobanci i razni paprikaši, pečene slanine i kobasice krasit će trpeze svih baranjskih ‘‘vinskih‘‘ destinacija. Dodatni štih davat će tamburaši, u najgorem slučaju karaoke. A diljem ‘‘šokačkog dijela brda‘‘ orit će se: ‘‘Al‘ je fino to baranjsko vino, lud bi bio ‘ko ga ne bi pio…‘‘. Proslavljat će poneki Vincešku i nekoliko dana, možda skroz do početka baranjskog pokladnog ludila, koje također ima značajno mjesto u zimskom turističkom kalendaru.

Izdvajamo Petaračke buše u Baranjskom Petrovom Selu, manifestaciju koja se vjekovima održava u ovom selu. I ove će godine biti pročitan ‘‘vrabac‘‘ i spaljen fašnik, a rotaciji će biti izložen vol. Sve to uz pregršt zabavnih sadržaja tijekom nekoliko dana. Zabave pod maskama odvijaju se tih dana diljem Baranje, a ‘‘popratni događaj‘‘ zasigurno je sve masovnije pokladno jahanje.

Branjin Vrh, Popovac, Čeminac te mnoga druga mjesta, sve su popularnija odredišta slavonsko-baranjskih pokladnih jahača. Može se reći da je pokladno jahanje u Baranju ‘‘vratila‘‘ konjogojska udruga Baranja iz Branjinog Vrha, koja će ove godine organizirati već 12. Pokladno jahanje. Ulicama Branjinog Vrha prodefilirat će brojne zaprege te veliki broj jahača, odnosno jahačica, praćeni stotinama znatiželjnika i ljubitelja konja. Zaustavit će se na nekoliko postaja (domaćinstava), a na svakoj od njih domaćini će ih dočekati punih stolova...

Piše: Ivica GETTO
Proslavljat će poneki Vincešku i nekoliko dana, možda do početka baranjskog pokladnog ludila, koje se također nestrpljivo iškekuje...
Zima u Baranji, naime, nije ništa manje zanimljiva od ostalih dijelova godine. Naprotiv. I u ‘’običnim’’ danima ima se što vidjeti.
Za višednevni odmor u Baranji odlučuje se sve veći broj stranaca. Tako je prošle godine bilo više od 8000 stranih turista, koji su ostvarili gotovo 13.600 noćenja.
Vatrene ulice
Još je nekoliko baranjskih ‘’zimskih’’ običaja kojima se, nažalost, ne pridaje veća pozornost i nisu dovoljno turistički eksponirani. Jedan od njih, primjerice, stari je šokački običaj ‘’paljenja ulica’’ koji se održavao u vrijeme ‘’fašangi’’ (poklada). Zahvaljujući entuzijastima održao se još od vremena kada su ovim krajevima prolazile Osmanlije. Do prije nekoliko godina postojala je čak i opasnost da paljenje o(p)stane samo u pričama, ali su se tomu usprotivili članovi gajićke Udruge vinogradara i vinara Martinovo brdo te su odlučili organizirati druženje u kakvom su vjekovima sudjelovali i uživali njihovi preci. Kako su objasnili, od Martinja pa do čiste sride u šokačkim su se krajevima paljile ulice (u ‘’prijevodu’’ - vatra preko koje preskaču mladi). Postoji nekoliko verzija zbog čega se vatre nazivaju baš ulice, dok većina starijih tvrdi kako je svaki sokak imao takvu vatru, pa su se nadmetali koja će biti veća.
Petaračke buše
‘’Spomenute manifestacije dokaz su kako je Baranja itekako zanimljiva i zimi. Uspoređujući brojke prošle zime u Baranji je ostvareno 10-ak posto noćenja više nego pretprošle zime, pa je za očekivati da će podaci iz eVisitora ove godine pokazati kako će gostiju biti još više’’, kažu u TZ-u Baranje. U prilog tome, odnosno još većem broju posjetitelja, između ostaloga ide i jedna stara baranjska pokladna priredba - Petaračke buše. Posebice zato što su te buše s dugom povijesnom tradicijom, a sve što je duga tradicija ima odličnu prođu među turistima, kako iz RH tako i iz inozemstva. Doduše, nema preciznih zapisa kada su Petaračke buše prvi puta organizirane. Možda je bilo i prije, ali sa sigurnošću mogu reći da su se održavale u 19. stoljeću - podsjeća seoski kroničar Franjo Kuna, naglašavajući kako su se na istom mjestu, bez prekida, održavale sve do današnjih dana. Izuzetak su samo godine posljednjeg progonstva i Domovinskog rata.
Najčitanije iz rubrike