Magazin
REIZDANJA GODINE: GEORGE R. R. MARTIN U NOVOM RUHU

Igra prijestolja: Američki Derviš i smrt
Objavljeno 12. siječnja, 2019.
Pet romana u sedam knjiga: Ponavljanje gradiva prije odlučne travanjske bitke

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane! Tom bi se uobičajenom, premda otrcanom frazom, moglo prokomentirati stanje s hrvatskim izdavačima knjiga, ali i s ukupnim stanjem izdavaštva u Lijepoj Našoj posljednjih nekoliko godina.


Drugim riječima, dok se neki izdavači bore za opstanak, pokušavajući izbjeći bankrot i stečaj, drugi, nekad moćni i nedodirljivi poput zagrebačkog Algoritma, dovedeni su pred svršen čin. To u slučaju Algoritma znači da je taj više od dva deseteljeća ugledan brend ne samo nestao sa scene kao nakladnik, da su morali zatvoriti svoje prodavnice i da su izgubili prava na objavljivanje svjetskih hitova, nego su uz sve te nevolje bili prisiljeni i svoj inače vrijedan i bogat katalog dijelom ili u cijelosti (ovisno o autorima) prepustiti onima koji su se pokazali kao vještiji u poslovanju, u konretnom slučaju Lumenu (www.lumenizdavastvo.hr), zagrebačkom nakladniku koji srećom nema problema s funkcioniranjem, objavljivanjem i prodajom gomile naslova iz vlastitog portfelja, a od kraja 2018. godine, na radost svih poštovatelja Georgea R. R. Martina, i njegovih knjiga objavljivanih prethodnih 15 godina u nakladi sada propalog Algoritma. Da sad ne ulazimo u poslovnu politiku Lumena, slučaj s Martinovom "ostavštinom" iz Algoritma koja se sad našla pod paskom Lumena zasigurno je jedan od nakladničkih događaja koji je obilježio posljednje mjesece protekle, 2018. godine. Što se pak čitatelja tiče, oni su došli na svoje, pa sad svi koji možda Martina prije nisu čitali (i kupovali u Algoritmu), imaju iznova hvalevrijednu prigodu nabaviti sve do sada objavljene romane iz serijala "Pjesma Leda i Vatre". I to baš u dobro pogođenom tajmingu, pred nadolazeću osmu i finalnu sezonu "Igra prijestolja", kojom od početka travnja HBO završava serijal koji se tijekom emitiranja prometnuo u televizijski fenomen, oborivši pritom sve rekorde gledanosti te usput osvojivši gomilu Emmyja i Globusa.


Naravno, postoji i problem, a on se svodi na dvije posljednje knjige, dva romana kojima "Pjesma Leda i Vatre" završava, a koja Martin nikako da zgotovi, pa se sad već uvelike govori da naslovi "Vjetrovi zime" (The Winds of Winter) i "San o proljeću" (A Dream of Spring) možda nikad i neće biti objavljeni, bar dok je Martin živ, što pak ne znači da nakon Martinove smrti cijelu priču neće završiti netko drugi, neki pisac "iz pričuve", možda i David Benioff, čijom zaslugom serijal gledamo na HBO-u. No to je ipak druga strana "Leda i Vatre", koja s ovim tematom nema puno veze jer nam je nakana predstaviti Martinove dosadašnje uspješnice koje je u redizajniranom obliku (formi) krajem prošle godine objavio Lumen. Dakle, krenimo redom, od prvog do za sada posljednjeg romana serijala "Pjesma Leda i Vatre".
IGRA PRIJESTOLJA (A GAME OF THRONES; 1996.)

Pravo remek-djelo suvremenog fantasyja! Prvi epski fantasy Georgea R. R. Martina besprijekorno je ispripovijedana saga s očaravajućim likovima i zamršenom radnjom.


SAŽETAK: U Zapadnim Zemljama ljeto traje već desetljećima. No zima dolazi, a nove opasnosti počinju vrebati. Na dalekom sjeveru natprirodne se sile polako primiču granici s kraljevstvom, na jugu kralju prijeti izdaja, a jedna će se obitelj protiv svoje volje naći usred sukoba. Eddard Stark postaje kraljevim palatinom na zahtjev kralja Roberta, njegova dugogodišnjeg prijatelja i suborca. Prethodni je palatin umro pod sumnjivim okolnostima te Eddard, vođen osjećajem časti i odgovornosti, napušta udobno obiteljsko gnijezdo ne bi li saznao identitet ubojice na kraljevu dvoru. U međuvremenu njegovo kopile Jon Snow odlazi na Zid prisegnuti Noćnoj straži, samačkom životu, čuvanju i obrani kraljevstva. Dosadnu svakodnevicu na Zidu prekida pojava hodajućih mrtvaca. Neopremljena i nepripremljena Noćna straža mora se suočiti s novim prijetnjama, koje se polako, ali sigurno približavaju. A Zid je posljednja crta obrane. Na drugom kontinentu sin svrgnutoga Ludog Kralja prodaje svoju sestru vođi barbarske čete jahača u zamjenu za vojsku kojom kani osvojiti prijestolje. Mnogi zapleti i intrige dovode do smrtonosnog sukoba - igre prijestolja.


Roman pripovijeda o knezovima i damama, vitezovima i vještcima, ubojicama i kopiladi čiji se životi neočekivano isprepleću zbog strašnih znamenja koja prijete cijeloj zemlji. Spletke, tragedija, izdaja i krvoločni zločini okosnica su ovog romana u kojem autor propitkuje cijenu časti u okrutnoj igri za prijestolje. George Martin posjeduje snažan dar za karakterizaciju likova, koji se na prvu možda i čine jednodimenzionalnima, no kako radnja napreduje i odnosi se sve više kompliciraju, a sudbine preokreću, to i njegovi likovi sve realnije i slikovitije tkaju priču o Sedam Kraljevina i ostalim kontinentima. Dijalog je brz i iznenađujuće duhovit, a prikazi sukoba na bojištu, smrtnih presuda i dvoboja natopljeni su krvavim i okrutnim detaljima. Nitko nije pošteđen, ni djeca ni starci. Zbilja rata znalački je dočarana, kao i zakulisna spletkarenja i političke intrige.
SRAZ KRALJEVA (A CLASH OF KINGS; 1999.)

Drugi dio serijala "Pjesma Leda i Vatre", u kojemu pobjeđuju podjednako i oni iskvarena i oni čista srca. Jer kad kraljevi koplja lome, cijela zemlja dršće.


SAŽETAK: Nakon neočekivanog smaknuća Eddarda Starka vazali i sljedbenici proglašavaju njegova sina Robba Kraljem na Sjeveru. Okrutni dječak Joffrey sjedi na Željeznom prijestolju i onemogućuje Stannisa i Renlyja Baratheona u pokušajima da zauzmu tron. Četiri pretendenta i samo jedna kruna! Sedam Kraljevina na rubu je razornoga građanskog rata. Krvavocrveni komet na nebu samo potvrđuje nadolazeću katastrofu. U Srazu kraljeva brat kuje urotu protiv brata, a mrtvaci napreduju kroz hladnu noć. Sudbine junaka prožete su rodoskvrnućem, bratoubojstvom, alkemijom, čarolijama, ubojstvima i hladnokrvnim odlukama. Pobjeđuju podjednako i oni iskvarena i oni čista srca. Jer kad kraljevi koplja lome, cijela zemlja dršće.


Sve osobine prvog dijela serijala - složeni likovi, tajne i intrige, trenutci u kojima su suprotstavljeni čast, obitelj, ponos i ljubav - u ovom su nastavku još naglašenije i razgranatije. Stari likovi umiru, a novi postaju važni, savezi se razbijaju, odanost se stavlja na kušnju, a kraj se patnjama ne nazire. Svako je poglavlje još napetije, šokantnije i uzbudljivije od prethodnoga, što je golemo postignuće za roman od gotovo tisuću stranica. "Sraz kraljeva" priča je o previranjima, ratu, sukobima i tragediji, ali prije svega priča je to o ljudima. Autor ne skriva mane svojih junaka, štoviše, ogoljuje ih da bismo ih doživjeli onakvima kakvi uistinu jesu - ljudski, grešni, puni nade, strepnje i straha, ali i neustrašivi i nepokolebljivi u svojoj želji za životom.
OLUJA MAČEVA (A STORM OF SWORDS; 2000.)

Treći dio serijala "Pjesma Leda i Vatre" u dva sveska. U Sedam Kraljevina prevratima nikad kraja, no i dalje iščekujemo pravdu jer svaki je redak romana protkan nadom


SAŽETAK: Rat i dalje bjesni u Sedam Kraljevina. Robb Stark traži osvetu i okreće leđa mudrim majčinim savjetima. Tyrion Lannister nastoji održati autoritet i čast, no na svakom ga koraku potkopavaju rođena sestra i otac. Sansa Stark pokušava naći izlaz iz zatočeništva u Kraljevu Grudobranu, a njezina sestra Arya probija se nepreglednom divljinom. Na Zidu postaje sve opasnije. Jonu Snowu i njegovim ljudima prijete vojska divljaka i natprirodna, strahotna stvorenja. Daleko preko Uskog mora četrnaestogodišnja Daenerys U-Oluji-Rođena vatrom svojih zmajeva satire robovlasničke gradove i sigurno napreduje prema Željeznom prijestolju.


Scene bitki zapanjujuće su stvarne, likovi su pomno profilirani, no ono što nas nezaustavljivo privlači ovoj priči tragedija je Starkovih. S druge strane i više je nego intrigantna kuća Lannister, njihova opakost i podlost izbija iz svake njihove riječi, a svaka njihova topla riječ zapravo znači prijevaru i žeđ za moći. Martin je na sebe preuzeo zadatak učiniti fantasy što realističnijim. I u tome doista uspijeva. Naivna romantičnost svojstvena fantasyju potpuno je iščeznula iz ove priče. Poštenja nema, pogotovo ga nema u svijetu Zapadnih Zemalja, u kojima odanost ne traje duže od treptaja, prava ljubav postoji samo u pjesmama, a pogibaju pogrešni ljudi. Međutim, svaki je redak Martinova serijala protkan nadom, pa i dalje čitamo iščekujući pravdu.
GOZBA VRANA (A FEAST FOR CROWS; 2005.)

Četvrti dio serijala "Pjesma Leda i Vatre"! u kojemu je prikazana krhkost toliko žuđene vlasti. Na prijestolju nitko nije siguran, a spletke i prijevare svima su za petama.


SAŽETAK: Rat je u Sedam Kraljevina ugušen. Posljedice su ostavile bolan trag na svim stranama. Iako shrvana od boli zbog smrti svojega prvorođenog sina, Cersei Lannister svim silama nastoji zadržati vlast. Pohod Robba Starka brutalno je okončan na Krvavom vjenčanju. Stannis Baratheon utaborio se na Zidu i uz pomoć vrhovnog zapovjednika Jona Snowa nastoji pridobiti knezove Sjevera. Na Željeznom otočju odlučuje se o novom kralju i kuje osvajački pohod na Zapadne Zemlje. I Dorne je podijeljen - dok jedni traže osvetu za princa Oberyna, drugi nastoje održati mir. Arya Stark je na Braavosu. Sudbina joj je namijenila posve neočekivan put. Glasine o Tyrionu i Daenerys sve se brže šire...


U "Gozbi vrana" upoznajemo nove likove, što je dobrodošla promjena u serijalu u kojem je izginulo mnogo glavnih likova. Vjerojatno je najzanimljivija pridošlica Asha Greyjoy, samoprozvana krakenova kći koja prkosi svim zakonima tradicije. Cersei Lannister pršti u svoj svojoj zloj raskoši i, dakako, oduševljava nepokolebljivošću. Rat možda jest službeno gotov, no borbe još traju jer se preživjeli bore za ostatke te očajnički pokušavaju sklopiti nove saveze ne mireći se s porazom.


"Pjesma Leda i Vatre" iscrpna je studija o moći, koju svaki dio serijala osvjetljuje iz drugog kuta. U Gozbi vrana prikazana je krhkost toliko žuđene vlasti. Na prijestolju nitko nije siguran, a spletke i prijevare svima su za petama. Krvoločna borba za moć odnijela je mnoge živote, nitko nije ostao pošteđen, pa ni pravog pobjednika, zapravo, nema. Nitko od njih nije na pobjedničkom tronu. Možda jedino vrane.
PLES ZMAJEVA (A DANCE WITH DRAGONS; 2011.)

Majstorski izvedeni dramatični vrhunci složene priče, neočekivani obrati i trenutci užasne okrutnosti... sve to čini "Ples zmajeva" uzorom epskog fantasyja. Peti dio serijala "Pjesma Leda i Vatre" tiskan je u dva sveska (1. Snovi i prašina; 2. Poslije gozbe).


SAŽETAK: "Ples zmajeva" počinje ondje gdje je završila "Oluja mačeva". U "Plesu zmajeva" obožavatelje je posebno razveselilo što je priča utemeljena na tri najomiljenija lika iz cijelog serijala - Jonu Snowu, Dany Targaryen i Tyrionu Lannisteru. Dany je kraljica Meereena. Iako je ukinula robovlasništvo, prijetnje joj stižu i s vlastitog dvora jer nisu svi oslobođeni robovi zadovoljni svojim novim položajem. Bivši robovlasnici i vođe gradova ogorčeni su što im strankinja kroji politiku. Daenerys mora više nego ikad prije računati na svoje zmajeve - a oni su sve veći i sve samostalniji. Tyrion Lannister u bijegu je nakon što je ubio oca. Prvi se put u životu mora osloniti isključivo na svoj um jer mu ponestaje zlata i prijatelja. Jon Snow tmurniji je nego ikad dosad: mora ugađati prohtjevima nervoznog kralja, paziti na crvenu svećenicu te zaliječiti davno otvorene rane razdora između svojih ljudi i neobuzdanih divljaka. Jon Snow mora spasiti cijelo kraljevstvo.

U "Plesu zmajeva" krhko sklopljeni savezi pucaju po svim šavovima, nove izdaje rađaju nova prijateljstva, a zima je ovaj put doista pred vratima. Budućnost Sedam Kraljevina neizvjesna je i ovisi o požrtvovnosti i mudrosti svih njezinih stanovnika. Kao i u "Gozbi vrana", i u petom dijelu caruju zakulisne igre. Iznova zadivljuje očaravajuća Martinova sposobnost upravljanja svim pripovijednim nitima, a ima ih napretek. Njegova je sposobnost zadržavanja pozornosti čitatelja bez premca. Premda začinjen fantastičnim elementima, svijet Zapadnih Zemalja blizak nam je, zamisliv i priziva u pamćenje sve igre i sive eminencije srednjeg vijeka. Kao i kod Shakespearea ili Dostojevskog, emocionalna zasićenost razbija se duhovitim pasažima. Obično su to pametne doskočice ili sarkastične primjedbe Tyriona Lannistera. Iako ga susrećemo možda u najgorem trenutku njegova života, razboritost i brzina ne napuštaju ga ni na tren te i u ovom dijelu opravdava status najzanimljivijeg lika. Premda dobivamo odgovore na neka pitanja, ono glavno - hoće li moćne obitelji uspjeti zatomiti svoje sitničave zavade kako bi zaustavile nesmiljene Druge - ipak će morati pričekati šesti dio serijala "Pjesme Leda i Vatre."


Priredio: Darko JERKOVIĆ
Epohalna saga “Pjesma Leda i Vatre” iscrpna je studija o moći, koju svaki dio serijala osvjetljuje iz drugog kuta.
Premda začinjen fantastičnim elementima, svijet Zapadnih Zemalja blizak nam je, zamisliv i priziva u pamćenje sve igre i sive eminencije srednjeg vijeka.
Govori se da naslovi “Vjetrovi zime” (The Winds of Winter) i “San o proljeću” (A Dream of Spring) možda nikad i neće biti objavljeni, bar dok je Martin živ.
Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim