Učionica
NASTAVLJEN CIKLUS OTVORENIH PREDAVANJA „SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-U“

„Što se krije u arhivu Župe sv. Mihaela arkanđela u osječkoj Tvrđi?!“
Objavljeno 13. siječnja, 2019.

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek 10. prosinca 2018. održano je sedmo predavanje iz ciklusa otvorenih predavanja naslovljeno „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“ koji organiziraju Doktorska škola Sveučilišta u Osijeku i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u svrhu popularizacije znanosti i jačanja veza između znanosti, umjetnosti i društva.

Predavanje naslovljeno „Što se krije u arhivu Župe sv. Mihaela arkanđela u osječkoj Tvrđi?!” održao je dr. sc. Hrvoje Mesić, poslijedoktorand na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Doktorirao je u prosincu 2017. na Doktorskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na temu „Pamćenje grada i dokument u digitalno doba: baštinska građa Župe sv. Mihaela arkanđela u Osijeku“ (mentorica: prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, komentorica: izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević).

Promatrajući arhivsko gradivo na prijelazu iz 19. u prvu polovicu 20. stoljeća najstarije crkve sv. Mihaela arkanđela u osječkom Nutarnjem gradu kao temeljni korpus analize u proučavanju međusobne povezanosti kulture i prostora te kao korpus koji ostavljajući trag u prostoru sudjeluje u stvaranju pojedinačnoga i grupnoga identiteta, predavač je argumentirao važnost baštinskih ustanova u pamćenju grada, u razumijevanju i interpretaciji gradiva kao i u njegovu predstavljanju javnosti. Digitalizaciju arhivskog gradiva Župe provodio je na način koji mu omogućuje korištenje i daljnje istraživanje dobivenih (meta)podataka za učinkovitu interpretaciju zbirke arhiva župe sv. Mihaela u Osijeku i stvaranje kulturne slike grada. Osobit doprinos čini dizajn relacijske baze podataka, odnosno metodologija izrade digitalnoga arhiva Župe sv. Mihaela arkanđela u Osijeku uz uporabu standarda Cataloging Cultural Objects.
Tomislav Levak
Raspored predavanja
Raspored predavanja

Raspored sljedećih predavanja u okviru ciklusa „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“ može se pogledati na mrežnom sjedištu GISKO-a (http://www.gskos.unios.hr/index.php/sveucilisni-ponedjeljak-u-gisko-u/). Također, raspored se redovito objavljuje u tablici Aktivnosti popularizacije znanosti na posljednjoj stranici svakoga broja Sveučilišnoga glasnika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike