Učionica
MEĐUNARODNA IZLOŽBA INOVACIJA, PROTOTIPOVA I POSLOVNIH UZORA BUDI UZOR®/INOVA® 2018.

Nagrađeni najbolji studenti, inovatori i obiteljska poljoprivredna gospodarstva
Objavljeno 13. siječnja, 2019.

Međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova Budi uzor®/Inova® 2018. održana je od 14. do 17. studenoga 2018. u Zagrebu, na Zagrebačkom velesajmu.

Glavni organizator ovogodišnje izložbe bio je Savez hrvatskih inovatora uz suorganizaciju TERA Tehnopolis i Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika te uz potporu partnera, pokrovitelja i supokrovitelja. U sklopu izložbe predstavljeno je ukupno 277 izložaka, u različitim kategorijama, iz 28 država-sudionica te 107 poslovnih planova. Najbolji su poslovni planovi izloženi trećega dana izložbe pred stručnim povjerenstvom. Studenti su svoje poslovne planove napisali uz pomoć e-alata za pisanje poslovnih planova, izrađenoga za potrebe projekta I-Dare koji se temelji na priručniku „Transformiranje inovativne poslovne ideje u profitabilan posao“.

Ovogodišnji Grand Prix za najbolji poslovni plan osvojila je studentica Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Ivana Božanov s poslovnim planom Nachtigall. Grand Prix Budi uzor 2018. za najbolju inovaciju dodijeljen je Zvonimiru Lukadinoviću iz tvrtke Bor-plastika d.o.o. za statički mješač fluida. Izložba je bila prigoda za održavanje poslovnih razgovora u cilju učinkovitije komercijalizacije inovacija i povećanja konkurentnosti na domaćem i europskom tržištu. Osim studenata i inovatora, na izložbi su sudjelovali i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su predstavili svoje delicije u programu „Okusi i tradicija Slavonije i Baranje“.

Najuspješniji studenti osvajaju vrijedne nagrade te imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta Studentski poduzetnički inkubator – StudOS koji im omogućava inkubaciju u trajanju šest mjeseci bez naknade te besplatnim modulom po vlastitom izboru iz Programa usavršavanja menadžera koji organizira Hrvatska udruga poslodavaca. Finalisti u okviru projekta Erasmus za mlade poduzetnike svoje poduzetničko iskustvo mogu dodatno proširiti i unaprijediti. „Naučile smo kako izraditi kvalitetan poslovni plan te kako poslovnu ideju realizirati u budućnosti. Iskoristit ćemo to da svoja znanja i vještine vezane uz izradu poslovnoga plana prenesemo drugima. Želimo istaknuti da je projekt zanimljiv, ali i da treba uložiti mnogo truda i rada da bi se postigao dobar rezultat“, rekle su Dora i Marija, finalistice natjecanja Budi uzor®.

Više informacija o toj međunarodnoj izložbi – popis nagrađenih (poslovni planovi i posebne nagrade) kao i popis posebnih nagrada i dobitnika medalja na štandu TERA Tehnopolis d.o.o./HUIP (seniori i mladi) – može se pronaći na poveznici: http://portfolio.web.tera.hr/index.php/budi-uzorinova-usudujem-se-pripremiti/.
Tomislav Levak
Dobitnici nagrada na natjecanju u kategoriji EITFood
Dana 16. studenoga 2018. održano je i natjecanje u kategoriji EITFood, inicijative koja se provodi u tematskom području „hrana“. Finalisti su u sklopu EITFood Demo Days predstavili svoje poslovne planove temeljene na inovativnim idejama koje se uklapaju u EITFood strateške ciljeve. Prvo mjesto i nagradu od 10 000 eura osvojile su studentice Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Mia Orešković i Tea Kordić s poslovnom idejom Gummy Bees, a drugo mjesto i nagradu od 5 000 eura osvojio je tim mladih poduzetnika (Domagoj Dumančić, Juraj Bučević i Magdalena Josipović) s poslovnom idejom Use&Reuse. Cilj je dodijeljenih financijskih sredstava pomoći u daljnjem razvoju poslovnih pothvata te ubrzanju nastojanja operativnoga poslovanja.
Dodjela nagrada za kraj godine
Kraj godine TERA Tehnopolis obilježila je dodjelom nagrada za postignute ovogodišnje uspjehe studentima, srednjoškolcima, inovatorima, inovativnim poduzetnicima te obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Svečana dodjela nagrada održana je 11. prosinca 2018. u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), dugogodišnjega TERA partnera. Nagrade su dodijeljene u četiri kategorije: 1) najbolji poslovni planovi natjecanja Budi uzor®, 2) najbolji poslovni planovi projekta I-Dare Project HU/HR, 3) finalisti natjecanja EITFood te 4) najbolji inovatori i obiteljska poljoprivredna gospodarstva međunarodne izložbe Budi uzor®/Inova® 2018.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike