Učionica
FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

Studenti atraktivni na tržištu rada najbolji su dokaz kvalitete studija na FERIT-u Osijek
Objavljeno 13. siječnja, 2019.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek kotira visoko i među studentima, ali i među mogućim poslodavcima iz toga područja.


Fakultet nudi zanimljive i privlačne studijske programe kojima se studenti kvalitetno osposobljavaju za tržište rada. FERIT je s pravom popularan, prije svega zato što su studenti po završetku studija atraktivni na tržištu rada i svi se vrlo brzo zaposle. Jedna je od najvažnijih odrednica Fakulteta i stalna suradnja s tvrtkama čime se, među ostalim, učinkovitije drži korak sa stalnim napretkom i razvojem novih tehnologija. Gostujućim predavanjima, stručnim praksama te zajedničkim diplomskim i završnim radovima poslodavci daju izniman doprinos obrazovanju studenata, a s druge strane dobivaju dragocjene informacije o studentima – svojim mogućim djelatnicima.

Plodonosna suradnja Fakulteta s tvrtkama

Jedan od načina kojim se olakšava suradnja poslodavaca i studenata jest i STUP – portal za stručne prakse i izravnu komunikaciju studenata FERIT-a i poslodavaca, pokrenut 2016. godine. Pristupanjem STUP-u mnoge su tvrtke sklopile sporazume s Fakultetom, na obostrano zadovoljstvo. Zajednički promišljaju što će se tražiti na tržištu u nadolazećim godinama kako bi prepoznali koja to znanja i vještine studenti trebaju dobiti tijekom studiranja. Izvrstan je primjer suradnje i nedavno pokrenut diplomski studijski program Automobilsko računarstvo i komunikacije koji je razvijen sa šest tvrtki iz područja automobilskog inženjerstva. Znanstvena istraživanja jedan su od prioriteta FERIT-a, a i tu je iznimno razvijena suradnja s tvrtkama, posebice u razvoju rješenja zanimljivih za kasniju komercijalizaciju.


Iskustva suradnje s tvrtkama iznimno su pozitivna, a dobar je primjer Institut RT-RK Osijek, pokrenut i razvijen u suradnji s istoimenom tvrtkom iz Novoga Sada. Tako u suvlasništvu Fakulteta već tri godine djeluje tvrtka koja stipendira devedesetak studenata i zapošljava 85 završenih studenata. Također, ostvarena je dugogodišnja suradnja s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, intenzivirana dolaskom te tvrtke u Osijek. S tvrtkom Rimac Automobili pronađena su zajednička područja interesa pri čemu se razvijaju tehnološka rješenja zanimljiva i tvrtki i Fakultetu. Ohrabreni tom suradnjom Rimac Automobili otvorili su razvojni ured u Osijeku.
Obilježena 40. godišnjica djelovanja

Tijekom 2018. godine različitim je prigodnim događanjima obilježena 40. godišnjica djelovanja Fakulteta. Organizirani su, primjerice, Dan otvorenih vrata i Dan karijera, gdje su se prvi put na jednom mjestu okupili maturanti koji se upoznaju s programima fakulteta, a s druge strane studenti koji upoznaju buduće poslodavce. No maturanti su sve zanimljiviji i tvrtkama te žele poticati da ih što više upiše fakultete tzv. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) područja, prije svega FERIT, zbog već navedenih brojnih mogućnosti zaposlenja i kasnijega napredovanja.


Jedan je od novijih projekata FERIT-a i LABUS (Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola), svojevrsna učenička radionica gdje osnovnoškolci i srednjoškolci, različitim pokusima i praktičnim radionicama, iz prve ruke stječu konkretna znanja i vještine. LABUS predstavlja most koji povezuje školsku nastavu prirodoslovno-matematičke i tehničke grupe predmeta s visokoškolskom inženjerskom nastavom. Za svaku vježbu osigurano je stručno vodstvo djelatnika FERIT-a, a u uloge demonstratora često se uključuju i studenti završnih godina studija. Učenici stječu znanja o značenju i primjeni fizikalnih zakona, razvijaju svoje analitičke vještine te suradničke vještine pri učenju koje su presudne i za njihov uspjeh u različitim životnim prilikama.


Činjenica je da na FERIT-u nema mnogo studentica jer u društvu postoji pogrešna percepcija da su tehnički studiji isključivo namijenjeni muškarcima. Kako bi se ta percepcija promijenila, Fakultet godinama poduzima brojne aktivnosti i provodi projekte poticanja jačega uključivanja žena u područjima elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Tako je u travnju 2018., kao i prethodnih godina, obilježen Girl in ICT Day, mini konferencijom na kojoj su znanstvenice s FERIT-a i inženjerke iz ICT tvrtki predstavile projekte na kojima rade. Time se nastojalo ohrabriti djevojke na izbor ICT-a za svoje buduće zanimanje jer FERIT nudi mnogo usmjerenja u kojima bi se djevojke mogle naći te napredovati i ostvariti svoje poslovne ambicije.
Stalna usavršavanja i brojna događanja

Na FERIT-u se uvijek događa nešto zanimljivo, mnogo je projekata, predavanja, stručnih putovanja, stalno se radi na usavršavanju djelatnika i studijskih programa, a poznata su i događanja koja privlače širi krug ljudi. Takav je bio i Otvoreni dan Instituta RT-RK gdje je predstavljen novi model automobila Audi A7, s integriranim elementima autonomne vožnje, čiji je bitan dio razvijan upravo u Institutu RT-RK u Osijeku. Privlačan je izazov bilo i najveće natjecanje u programiranju IEEEXtreme kada su svi ljubitelji kodiranja i programiranja imali prigodu pokazati svoje znanje. Uspješno je, po treći put, organizirana i održana međunarodna znanstvena konferencija „International Conference on Smart Systems and Technologies 2018“ SST 2018 kojoj je cilj bio istraživačima i stručnjacima omogućiti platformu za razvoj i širenje znanstvenih i stručnih spoznaja iz područja pametnih sustava i tehnologija, automatike, robotike i svih drugih interdisciplinarnih područja i primjena. U suradnji s partnerskim tvrtkama – Siemens, ATOS, ATO Inženjering te Osijek Software City – uspješno je organizirana i održana druga konferencija o kibernetičkoj sigurnosti „Cyber Security Conference“ CSC 2018.


Zanimljive su novosti donijeli i brojni gostujući predavači. Svoja su predavanja održali, među ostalima, dr. sc. Bojan Resan s University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland, na temu „Ultrabrzi laseri i primjene u telekomunikacijama, mikroobradi materijala i medicini“; Ante Radonić održao je predavanje „Svemirska era čovječanstva“; mr. sc. Ivica Bašić govorio je na temu „Praktični primjeri podešavanja energetskih pretvarača za elektromotorne pogone“; prof. dr. sc. Davor Pavuna gostovao je s temom „Izazovi umjetne inteligencije za inženjere i e-civilizaciju“. Na FERIT-u su u posljednje vrijeme predavanja održali i prof. dr. sc. Vlado Sruk, profesori Ivan Yatchev i Ivan Milenov iz Bugarske, prof. Georges Kaddoum iz Kanade, prof. Luis Nando Ochoa iz Australije i mnogi drugi.
Ana ŠOKČEVIĆ
Izgradnja modernoga znanstveno-istraživačkoga centra
Izgradnja modernoga znanstveno-istraživačkoga centra

Za kvalitetan rad i izvrsne rezultate neophodni su i odgovarajući prostorni resursi. Stoga je u planu proširenje Fakulteta budući da su postojeći prostorni kapaciteti ograničeni. Obavljena su arheološka istraživanja na prostoru Sveučilišnoga kampusa, na lokaciji koju je dodijelilo Sveučilište, na kojoj se planira izgradnja nove zgrade Znanstveno-istraživačkoga centra elektrotehnike i računarstva – ZICER. Plan je u idućih nekoliko godina izgraditi modernu zgradu, ogledni primjerak najsuvremenijih tehnoloških rješenja u području elektrotehnike, računarstva i pametnih tehnologija koja će i sama biti veliki eksperimentalni laboratorij. Uz moderne laboratorije i suvremenu znanstveno-istraživačku opremu bit će mnogo lakše razvijati postojeće djelatnosti Fakulteta, u prvom redu znanost i istraživanje, obrazovanje studenata, suradnju s gospodarstvom te transfer znanja i tehnologije. Na taj će način Fakultet postati regionalni vođa u područjima u kojima djeluje, ali i biti privlačniji – ne samo studentima iz Hrvatske i regije, nego i studentima iz cijeloga svijeta. Već su sada u planu programi na engleskom jeziku kako bi se privukli studenti iz inozemstva te tako proširila baza studenata, ali i tržište radne snage za poslodavce. Jedan takav program kreće već od akademske godine 2019./2020., a to je diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije.transfer znanja i tehnologije. Na taj će način Fakultet postati regionalni vođa u područjima u kojima djeluje, ali i biti privlačniji – ne samo studentima iz Hrvatske i regije, nego i studentima iz cijeloga svijeta. Već su sada u planu programi na engleskom jeziku kako bi se privukli studenti iz inozemstva te tako proširila baza studenata, ali i tržište radne snage za poslodavce. Jedan takav program kreće već od akademske godine 2019./2020., a to je diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije.
Brojne nagrada i priznanja
BrojnA priznanja

Djelatnici FERIT-a mogu se pohvaliti brojnim nagradama i priznanjima pa je tako prof. dr. sc. Željko Hocenski, redoviti profesor u trajnom zvanju iz područja računalnih znanosti, dobio nagradu „Nikola Tesla“ Hrvatske sekcije IEEE za 2017. godinu. Nagrada mu je dodijeljena za izniman dugogodišnji doprinos znanosti, obrazovanju i struci u području elektrotehnike i računarstva. Izvršni odbor Hrvatske sekcije IEEE dodijelio je Nagradu za izniman doprinos u inženjerskom obrazovanju za 2018. prodekanu FERIT-a prof. dr. sc. Kruni Miličeviću za uspješno povezivanje akademske zajednice i gospodarstva u inženjerskom obrazovanju te poticanje studentskoga poduzetništva.
Možda ste propustili...