Učionica
MAURIZIO REZO PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA KATOLIČKOGA BOGOSLOVNOG FAKULTETA U ĐAKOVU

„Uz intelektualnu, KBF stavlja naglasak i na duhovnu izgradnju studenata“
Objavljeno 13. siječnja, 2019.

Vezani članci

IZV. PROF. DR. SC. VLADIMIR DUGALIĆ DEKAN KATOLIČKOGA BOGOSLOVNOG FAKULTETA U ĐAKOVU

„Perspektivu KBF-a vidimo u transdisciplinarnim studijskim programima“

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu ima nekoliko posebnosti koje ga čine drukčijim od ostalih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Jedna je od njih ta što se, uz intelektualnu, stavlja naglasak i na duhovnu izgradnju studenata. Iz osobnoga iskustva mogu potvrditi kako u našoj zajednici vlada kvalitetan individualan rad (optimalan omjer broja nastavnika i studenata 1:19), visoka razina međusobne komunikacije i otvorenosti te prijateljsko ozračje u kojem su profesori iznimno susretljivi i otvoreni za suradnju sa studentima. Iako smo relativno mala zajednica, u tome vidim prednost i smatram kako je to pozitivna strana našega Fakulteta – takvo ozračje čini nas međusobno povezanijima. Takav personaliziran pristup i mentorski sustav potpore studentima uvelike doprinosi i visokoj stopi prolaznosti na ispitima (91 %). Velika je prednost KBF-a i u tome što se fakultet, knjižnica i studentska kapelica nalaze u istom dvorištu, a studentska je menza udaljena pedesetak metara od fakulteta. Posebnost su našega Fakulteta i studijska putovanja u Rim, Milano, Beč, Budimpeštu i Krakow.          

Osim u nastavi i popularizacijskim aktivnostima, poput tribina, kolokvija, gostujućih predavanja i znanstvenih skupova, studenti mogu sudjelovati i u izvannastavnim aktivnostima. Ovdje na prvom mjestu želim spomenuti karitativno-humanitarnu skupinu u kojoj studenti iskazuju kršćansku solidarnost i osjetljivost za potrebite i siromašne, posebice u vremenima Došašća i Korizme. Izrađuju različite ručne radove koji se prodaju, a prikupljenim sredstvima nastoje pomoći i uljepšati blagdane osobama slabijega socijalno-ekonomskoga statusa. Vrlo aktivne dramska i biblijska skupina te Mješoviti pjevački i studentski zbor „Ruah“ animiraju različita događanja na našem fakultetu koja redovito prati KBFTV (fakultetska televizija). Svoja znanstvena i duhovna promišljanja objavljujemo u studentskom časopisu „Teofil“. Studenti su aktivni i u športu, napose u Katoličkoj malonogometnoj ligi Đakovačko-osječke nadbiskupije, regija Đakovo, gdje smo se okitili naslovom jesenskih prvaka. KBF ima također jednu jako lijepu tradiciju promicanja studentske kreativnosti i razvoja različitih talenata kroz adventske odmore, božićne i uskrsne čestitke i „Večeri stvaralaštva“.  

Kada je riječ o kompetencijama studenata nakon završenog filozofsko-teološkoga studija te postignutoga akademskog naziva magistar/magistra teologije, nositelj je kvalifikacije osposobljen za: prezbiterat, đakonat i druge pastoralne službe; izvođenje nastave vjeronauka u osnovnim i srednjim školama; službu kateheta i pastoralnoga asistenta u župnoj zajednici; suradništvo u području izdavaštva, crkvenih medija; djelatnost u ustanovama socijalne skrbi te u kazneno-popravnim ustanovama; djelatnost u medijima s kršćansko-religijskim temama; djelatnost u bračno-obiteljskim savjetovalištima; djelatnost u bolničko-etičkim povjerenstvima. Navedene su kompetencije iznimno važne i odgovaraju potrebama u području našega budućega rada.

Na kraju svakako treba naglasiti problem sa zapošljavanjem nakon završenoga studija. U tom vidu ozbiljno se razmatra mogućnost uvođenja dvopredmetnoga studija i pokušava se pronaći rješenje za trenutačno, možemo reći i problematično, stanje magistara teologije na tržištu rada.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...