Učionica
ODRŽANO TREĆE PREDAVANJE U OKVIRU 7. CIKLUSA OTVORENI ČETVRTAK

Okupljenima predavali o kulturi javnoga govora
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
Dana 29. studenoga 2018. održano je i treće popularnoznanstveno predavanje u okviru ovosezonskoga 7. ciklusa Otvoreni četvrtak. Željana Nenadić El Mourtada, prof. iz HRT Centra Osijek i prof. dr. sc. Vladimir Karabalić s Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Osijek govorili su na temu „Kultura javnoga govora“.

U prvom je dijelu prof. Željana Nenadić El Mourtada govorila o organizaciji govorne poruke u medijskoj komunikaciji iz fonetičarske perspektive. Koliko je ta organizacija važna, otkrio je 70-ih godina prošloga stoljeća američki psiholog Albert Mehrabian u formuli 55-38-7, odnosno omjeru prema kojemu se percipira govornikov nastup u interakciji „licem u lice“. Prema toj formuli samo 7 % odnosi se na izgovorene riječi, 38 % komunikacije čini ton glasa, a čak 55 % poruke govornik komunicira neverbalno (držanje, položaj tijela, gestikulacija). Pojasnila je i u kojoj se mjeri navedena formula primjenjuje u pripremi i izvedbi javnoga govornog nastupa kako bi se pospješila komunikacija te poboljšao učinak na primatelja. U drugom je dijelu predavanja prof. dr. sc. Vladimir Karabalić govorio o kulturi novinarskoga govora na primjeru citiranja u suvremenim hrvatskim pisanim medijima kao jednoga od često upotrijebljenih sredstava kojima novinari nastoje postići vjerodostojnost svojega izvješćivanja. Pri tome je opisao razlike između neutralnoga i različitih vrsta interpretativnoga citiranja. Za razliku od neutralnoga citiranja interpretativno nije uvijek primjereno, čak se ponekad može ocijeniti kao manipulativno što je potkrijepljeno mnogim primjerima.

Iduće će se predavanje održati 31. siječnja 2019. godine. Izv. prof. dr. sc. Željko Pavić s Katedre za sociologiju, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskoga fakulteta Osijek, govorit će o aktualnoj temi „Obvezno cijepljenje i njegovi protivnici“.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike