Učionica
STUDENTI ODJELA ZA MATEMATIKU I EKONOMSKOGA FAKULTETA MEĐU NAJBOLJIM INOVATORIMA U HRVATSKOJ

Izumili stroj za automatsko sortiranje graha
Objavljeno 13. siječnja, 2019.

Startup tim Genus, koji čine tri studenta Sveučilišta u Osijeku i jedan srednjoškolac iz Preloga, plasirao se u finale prošlogodišnjega natječaja Good Game Liftoff kao jedan od deset najboljih projekata u Hrvatskoj.

Svoju inovaciju u području poljoprivrede, stroj za automatsko sortiranje graha, predstavili su deseteročlanom povjerenstvu u kojem su bili uspješni poduzetnici i stručnjaci poput Mate Rimca, osnivača i direktora tvrtke Rimac Automobili, investitora i poduzetnika Nenada Bakića, suosnivača i direktora Infinuma Tomislava Cara i drugih. Good Game Liftoff jedan je od najvažnijih startup natječaja u Hrvatskoj. Organizira ga kompanija Good Game Global koja se bavi organizacijom specijaliziranih gaming događaja čiji su sudionici timovi vodećih kompanija u Hrvatskoj. Ovogodišnji gaming događaj Good Game Zagreb održan je u svibnju, a okupio je natjecatelje iz više od 30 kompanija iz Hrvatske, Srbije i Austrije. Novac prikupljen na događaju dodijeljen je u finalu Good Game Liftoffa, održanom 13. rujna 2018., kao glavna nagrada timu mladih hrvatskih poduzetnika s najboljom poslovnom idejom. Od ukupno 55 prijavljenih timova, u finalu je izabrano deset najboljih među kojima je i Genus.

Tim Genus trenutačno čine Martina Franjo (studentica druge godine diplomskoga studija Financijske matematike i statistike na Odjelu za matematiku), Ivan Židov (student prve godine diplomskoga studija Matematike i računarstva Odjela za matematiku), Božidar Đambić (student treće godine preddiplomskoga studija Financijskoga menadžmenta Ekonomskoga fakulteta u Osijeku) i Petar Židov (učenik četvrtoga razreda Elektrotehničke škole u Čakovcu). U samo mjesec dana taj je tim uspio razviti uređaj koji putem umjetne inteligencije može odvojiti zdrav grah od nezdravoga te automatizirati i ubrzavati proces sortiranja graha koristeći se bazom fotografija zdravih i nezdravih zrna graha. Iako u svijetu slični strojevi već postoje (primjerice, za sortiranje riže), nisu namijenjeni sortiranju graha, a uglavnom su prilagođeni masovnoj proizvodnji i zato su vrlo skupi. Genusov stroj za sortiranje graha namijenjen je malim i srednjim poduzetnicima po cijeni prilagođenoj njihovim potrebama. U Hrvatskoj postoji više od 1500 registriranih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koja se bave proizvodnjom graha, a velik problem s kojim se susreću proizvođači jest sortiranje zrna graha na ispravna i neispravna. To je dugotrajan i mukotrpan proces koji zahtijeva zapošljavanje radnika, a njihov je posao sortiranja graha gotovo robotiziran. Stoga je taj mladi poduzetnički tim odlučio dizajnirati stroj koji će zamijeniti čovjeka. Iako je stroj u prvom redu prilagođen sortiranju graha, njega se, ovisno o potrebama tržišta, uz minimalne preinake može prilagoditi za sortiranje lješnjaka, badema, maslina i sličnih kultura. U skoroj budućnosti stroj će biti dostupan u prodaji, a prema Genusovim procjenama moći će sortirati zrna graha i do četiri puta brže od čovjeka.
Tomislav Levak
Tri zlatne medalje za ovaj izum
Tri zlatne medalje za ovaj izum

Inovativnost toga izuma prepoznali su i mnogi drugi pa je tako tim Genus osvojio i dvije zlatne medalje na 10. Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA, održanom 18. do 20. listopada ove godine. Osim toga, Genus je dobio zlatnu medalju i na 12. Međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkoga stvaralaštva mladih održanom od 26. do 28. listopada 2018. u Iloku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike