Sport
SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Kreće nova Hrvatska: Od prvoga dana priprema Island je u mislima
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
U Münchenu bi hrvatske rukometaše trebao bodriti velik broj navijača koji žive u tom dijelu Njemačke

Stigli su naši rukometaši kroz pravu snježnu mećavu do Münchena, gdje će danas u 18 sati početi 13. nastup na svjetskom prvenstvu. Za početak imaju suparnika koji je navikao na takve vremenske prilike, ali i koji bi trebao dati odgovor koliko doista vrijedi ova Hrvatska. Kažu, nova Hrvatska premda su nositelji ostali isti. Puno je tu starih lica. Staro lice je i Lino Červar. Izbornik koji će voditi hrvatsku reprezentaciju na svom 12. velikom natjecanju.

Ovo je peto svjetsko prvenstvo kako Hrvatska igra s Červarom na klupi. Prvo u novom mandatu. Posljednje SP s Linom bilo je u Hrvatskoj još 2009. godine. Od tada su u reprezentaciji ostali još samo Domagoj Duvnjak i Zlatko Horvat.

Mogu zagorčati život
Island pripada u red reprezentacija koje mogu svakome zagorčati život. Sjećamo se kako su prošle godine počeli nastup na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj, pobjedom nad Švedskom u Splitu. Na kraju nisu vidjeli Zagreb. Nisu se ni plasirali u drugi krug. Otići iz Münchena prema Kölnu kao sudionici drugog kruga stoga im je sigurno minimalni cilj. Na klupu se vratio Gudmundur Gudmundsson, osvajač zlatne olimpijske medalje s Danskom, koji potpisuje i najveći uspjeh islandskog rukometa, finale Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Do plasmana njihove reprezentacije u četvrtfinale Europskog prvenstva u nogometu, a potom i na Svjetsko nogometno prvenstvo smatralo se to daleko najvećim uspjehom islandskog sporta. Još je jedna vrlo čvrsta dodirna točka islandske nogometne i rukometne reprezentacije. Na desnom krilu rukometnih vikinga je Arnor Gunnarsson, a njegov brat Aron Einar kapetan je islandske reprezentacije. Sjećamo ga se sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, to je onaj s bradom koji loptu iz auta može baciti daleko u suparnički šesnaesterac. Nisu nam dosad Islanđani na velikim natjecanjima rezultatski stvorili nikakav nered. Igrali smo protiv njih i prošle godine u Splitu i ostvarili pobjedu. Upravo na tome izbornik Gudmundsson gradi motivaciju za startnu utakmicu protiv Hrvatske.

- Igramo protiv vrlo jake momčadi, koja nas je prošli put, u Splitu, pobijedila i probat ćemo joj se osvetiti - rekao je islandski izbornik, koji ostavlja dojam kako još nije svjestan stvarne kvalitete svoje momčadi. Jer osim "superstara" iz Barcelone Arona Palmarssona, koji, ako ćemo ga uspoređivati s nogometašima kluba iz Blaugrane, nije Messi, ali bi (ne samo po boji kose, nap. a.) mogao biti rukometni Rakitić, te nekoliko već iskusnih i poznatih igrača poput

vratara Gustavssona ili već spomenutog Gustavssona, na raspolaganju ima čak osam debitanata, a dvojica su debitirala prošle godine u Hrvatskoj. Veliki hendikep im je neigranje iskusnog Gudjona Valura Sigurdssona, koji je, primjerice, prije 12 godina na SP-u u Njemačkoj bio najbolji strijelac Prvenstva.

- Nadali smo se da će Sigurdsson biti dobro, ali je, na žalost, ispalo drukčije. Mislim da ćemo nakon prve dvije utakmice protiv najjačih selekcija Hrvatske i Španjolske vidjeti gdje smo. Nakon ta dva susreta poduzet ćemo idući korak - rekao je Gudmundsson.

Mi smo favoriti
Islanđani guraju status favorita u ruke Hrvatskoj. I od toga ne treba bježati. Ne treba nas, naravno, ni zavarati. Jer radi se o vrlo ozbiljnom suparniku. I takvim ga doživljavaju u hrvatskom taboru.

- Island je nezgodan protivnik, a tek je početak turnira. Ostali su bez Sigurdssona, koji je jedan od njihovih najboljih strijelaca i najiskusnijih igrača, i to je dosta velik hendikep za njih. Palmarsson je njihov glavni igrač i sigurno će nam zadavati probleme, a moramo obratiti pozornost i na njihove kontre i polukontre, zbog kojih ćemo se morati brzo vraćati u obranu - kazao je Luka Cindrić, igrač poljskog Kielcea, proglašen i najboljim hrvatskim rukometašem za prošlu godinu.

Start je najvažniji. Idemo utakmicu po utakmicu - uvijek znamo čuti od hrvatskih rukometaša na velikim natjecanjima, a tu "mantru" vrte i danas. Koliko im je važna prva utakmica, svjedoči i izjava desnog vanjskog Luke Stepančića.

- Od prvoga dana priprema mislimo na Island. Prve utakmice uvijek su bitne zbog smopouzdanja i određuju tijek samog prvenstva. Obično u prvim utakmicama dobivamo slabije protivnike, ali to sada nije slučaj. Dobili smo ih u Splitu, ali smo ih slomili tek u drugom poluvremenu. U njihovim medijima su nas čak napali da smo ih u toj utakmici svladali uz veliku pomoć sudaca - rekao je Stepančić, koji, naravno, ne očekuje pomoć sudaca, nego navijača.

Hrvatska bi u Olympiahalleu u Münchenu trebala igrati na "domaćem terenu". Dosta naših ljudi živi u ovom dijelu Njemačke, a kako dolazi vikend vjeruje se kako će mnogi potegnuti i iz Hrvatske. Naravno, ako ih vremenske prilike kroz Austriju nisu razuvjerile da krenu na put bodriti "kauboje".

- Znamo da dosta Hrvata živi u Münchenu. Već je bilo dosta upita nama za karte. Sigurno će nam trebati pomoć s tribina - otkrio je Luka Cindrić.

Nova Hrvatska sa starim Červarom danas kreće. München bi trebao biti prva postaja. Konačni cilj je danski Herning, ali ‘ajde da se prvo dokopamo Kölna. Makar i kroz mećavu!

Krešimir Lacković
Lino Červar

hrvatski izbornik

Znamo koliko su Islanđani nezgodni, a start nam je iznimno važan. Ključ našeg uspjeha u prvom susretu je da mi diktiramo situaciju na terenu. Moramo igrati na način da mi razvijamo našu igru, naš stil, samo tako možemo pokazati i iskoristiti našu kvalitetu.
Gudmundur Gudmundsson

islandski izbornik

Igramo s Hrvatskom, vrlo jakom momčadi, koja nas je prošli put, u Splitu, pobijedila i probat ćemo joj se osvetiti, iako se radi o momčadi koja gotovo uvijek dođe do polufinala. Protiv Hrvatske i Španjolske, najjačih u skupini, vidjet ćemo gdje smo.
DOSADAŠNJI SUSRETI
OI Atena 2004. (prvi krug): Hrvatska - Island 34:30

EP Švicarska 2006. (drugi krug): Hrvatska - Island 29:28

EP Austrija 2010. (drugi krug): Hrvatska - Island 26:26

SP Švedska 2011. (za 5. mjesto): Hrvatska - Island 34:33

EP Srbija 2012. (prvi krug): Hrvatska - Island 31:29

EP Poljska 2016. (prvi krug): Hrvatska - Island 37:28

EP Hrvatska 2018. (prvi krug): Hrvatska - Island 29:22
ŠEST POBJEDA I REMI
Na završnicama velikih natjecanja hrvatski i islandski rukometaši sastajali su se sedam puta. Hrvatska još nema ni jedan poraz, ostvarili su naši rukometaši šest pobjeda uz jedan neriješen rezultat u drugom krugu EP-a u Austriji 2010. No nikada nije bilo lako protiv čvrstih sjevernjaka. Primjerice, dvije utakmice završile su s minimalnim pobjedama, a jedna s “plus dva” za Hrvatsku. Zapravo, dvije najuvjerljivije pobjede ostvarene su u dva posljednja susreta, u prvom krugu na europskim prvenstvima u Poljskoj i Hrvatskoj. U Katowicama je 2016. bilo 37:29 za Hrvatsku, a još su svježa sjećanja na susret odigran prošle godine u Spaladium Areni. U drugom kolu Hrvatska je pobijedila sa 29:22, no nakon prvog poluvremena bilo je 14:13 za Hrvatsku.
Možda ste propustili...

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike