Novosti
TRIBINA INICIJATIVE "NAROD ODLUČUJE"

Otkuda 70 tisuća nečitkih potpisa?
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
U velikoj dvorani nadbiskupijskog Vikarijata u srijedu je održana tribina pod nazivom "Odlučuje li narod zaista?" u organizaciji građanske inicijative Narod odlučuje. O načinu kako je ova referendumska inicijativa diskvalificirana, tko je to učinio i s kojim motivima govorili su doc. dr. sc. Ivica Šola, dr. Željka Markić i doc. dr. sc. Mato Palić.
Obrazlažući što se zapravo dogodilo s građanskom inicijativom koja je ciljala na raspisivanje dvaju referenduma čija je svrha bila pravedniji izborni sustav, Željka Markić iz udruge U ime obitelji istaknula je kako je zahvaljujući manipulaciji ministra uprave Lovre Kuščevića u svakoj od obje referendumske inicijative više od 36.000 potpisa proglašeno nečitkima zbog čega su diskvalificirani, a referendumska inicijativa proglašena propalom. Jedan od govornika na ovoj tribini, ustavnopravni stručnjak Mato Palić podsjetio je nazočne kako se ni u jednoj drugoj pravnoj situaciji potpisi u Hrvatskoj ne provjeravaju sa stajališta čitkosti osim u slučaju spomenute referendumske inicijative. Markić je rekla kako je hrvatski politički sustav posložen tako kako bi se isti ljudi vrtjeli u krug. Dodala je da je rezultat toga da se država vodi loše, a Hrvati se masovno iseljavaju u inozemstvo. Markić kaže kako dvije najveće stranke, HDZ i SDP, obranom ovog lošeg političkog sustava štite svoje pozicije, novac koji dobivaju i zapošljavanje članova svoje stranke. D.C.
PRIJEVARA S BROJENJEM POTPISA
Diskreditiranje tolikog broja potpisa Željka Markić nazvala je prijevarom. Spomenula je manipulaciju s popisima birača i uključivanje državne agencije Apis u provjeru potpisa umjesto Državnog izbornog povjerenstva. Mato Palić objasnio je kojim su se sve motivima vodili u vladajućoj stranci kako bi spriječili demokratizaciju izbornog postupka. Naime, da su građani kojim slučajem zastupnicima iz redova nacionalnih manjina oduzeli pravo odlučivanja o Vladi, HDZ bi ostao bez dovoljnog broja ruku u Saboru što bi moglo dovesti do prijevremenih izbora.
Možda ste propustili...

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

Najčitanije iz rubrike