Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA TRŽNICI

Podijelite hranu s drugim osobama u potrebi
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Olujić: Velik je broj ljudi u oskudici i gladuje, trebamo se odgovornije odnositi prema hrani

Na drugom ovogodišnjem Zelenom četvrtku na tržnici Antun Tabain iz Tvrđavice predstavio je povrće koje dolazi s njegova OPG-a Tabain – kelj, poriluk, kupus, mrkva, peršin, celer, blitva. A upravo od toga povrća, koje je na tržnici prisutno tijekom sva četiri godišnja doba, pripremaju se zdrave i ukusne juhe koje nas griju i krijepe u ove zimske i hladne dane. Jednu od takvih juha pripremila je za sve posjetitelje organizatorica Ljiljana Olujić, ali ovaj put sa snažnom porukom – podijelite hranu s drugima u potrebi!

- Ovom juhom želimo poslati poruku da svi trebamo biti puno odgovorniji kada je o hrani riječ – bez obzira na to jesmo li proizvođači, potrošači ili distributeri. Svjedoci smo, nažalost, da s jedne strane, postoji golemo rasipanje hrane, što se odražava i na mnoge aspekte proizvodnje, dok je istovremeno, s druge strane, velik broj ljudi u oskudici i vlada velika glad u svijet, a toga nismo pošteđeni ni mi u ovom dijelu svijeta – kaže Olujić. Međutim, ako svi makar nešto učinimo da bismo poboljšali tu lošu sliku, nešto će se i popraviti. Savjetuje kako.

- Drukčijim upravljanjem resursima, koji jesu ograničeni, ali su dovoljni, možemo nahraniti svu populaciju, koja sve više raste. Svatko može pomoći na svoj način; počevši s tim da se odgovornije odnosimo prema kupnji i potrošnji hrane, da se osvijestimo da postoje ljudi kojima treba pomoć – kaže Olujić.

A upravo se nedavno završenim projektom „Domaća hrana za domaće ljude”, u koji je bila uključena i Tržnica, namjerava osmisliti model koji će uz primjenu informacijske tehnologije omogućiti svima koji imaju potrebu i želju pomoći ljudima u potrebi, da to i učine. O tome će, kaže Olujić, više riječi biti uskoro.

Jasenka Pejaković
I DALJE MALO KUPACA NA TRŽNICI
Tržnica je ovih dana slabo posjećena, građani su se prijašnjih tjedana istrošili za blagdane, pa ih samo manjina u ove hladne siječanjske dane dolazi ponajprije po ono što im je prijeko potrebno – prodaja je, kažu nam prodavači na klupama, neznatna. No, provjerili smo ponudu i cijene. Najviše se kupuje cvjetača za 15 kuna za kilogram, mrkva i kupus za 10 kuna, luk i kelj za šest kuna, zelena salat za sedam kuna, peršin za 25 kuna, a tu je i kiseli kupus, čija je cijena 10 kuna za kilogram. Trideset jaja stoji 21 kunu. Od voća najviše je jabuka svih vrsta, čije se cijene kreću od jedne do pet kuna za kilogram.
Možda ste propustili...

ZAVRŠILI IZBORI NA SVEUČILIŠTU JOSIPA JURJA STROSSMAYERA

Studenti odlučili o sastavu Studentskog zbora

ŽELJELI PLATITI, ALI KONOBAR NIJE IMAO NOVČANIK

Osječanin: Porezna inspekcija “zarobila” nas u kafiću pola sata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas