TvObzor
PERTUBATOR: B-SIDES AND REMIXES, VOL. I/II (BLOOD MUSIC)

Noć velikih valova
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Dvostruki kompilacijski album apsolutno je preporučljiv “perturbatorski” vodič kroz sva opća mjesta synthwave pokreta

Činjenica da je TV Obzor jedini u Hrvatskoj u svoju godišnju listu najboljih albuma 2018. uvrstio jedno izdanje Carpanter Bruta sama po sebi ništa ne bi značila da se ne radi o LP-ju benda koji dolazi iz synthwave žanra. Drugim riječima, synthwave je bio top-tema prošle godine, a dok to drugi u RH otkriju vjerojatno će trend nestati sa scene.

No, sudeći po svemu što se sa synthwaveom zbivalo tijekom 2018., taj retrofuturistički hype ne samo da neće nestati nego će u 2019. još više rasti i širiti se, a kako je već ušao u mainstream, dojam je da mu je samo nebo granica. Dokaz tome je i sve više autora, izvođača i fanova kako u Europi tako i u SAD-u, a nastupi primjerice Carpenter Bruta u velikim dvoranama pred 20 tisuća obožavatelja upućuju na globalnu masovnu histeriju. Synthwave je daklem trenutačno najvruća glazbena “roba”, a njegovi protagonisti nesporne su zvijezde koje će blistati i ove godine. U to se možete uvjeriti slušajući ova dva kompilacijska albuma, objavljena u studenom 2018., koje potpisuje Pertubator, jedan od synthwave majstora, pravim imenom James Kent. Radi se o Francuzu iz Pariza, koji je karijeru započeo kao gitarist u nekoliko black-metal bendova (inače je veza synthwavea i metala vrlo znakovita!) da bi prije sedam godina krenuo istraživati elektroakustiku i industrial-techno te se prometnuo u traženog producenta i (re)miksera. Na ovom pak izdanju, Kent se predstavlja gomilom pjesama (svojih i tuđih) preuzetih s B-strana EP-jeva i singlica koje u pertubatorskim remiksevima sve redom zvuče sjajno, baš kako treba da bi u synthwaveu uživali i oni koji se još možda sjećaju zlatnih godina synth-popa iz sredine 80-ih ili rave plesne kulture s početka 90-ih.

ZA FANOVE: John Carpenter, Vangelis, Tangerine Dream, Justice, Depeche Mode, Daft Punk, Human League (rani), Cabaret Voltaire, industrial-metal...

Darko Jerković
perturbator.bandcamp.com
Pioniri synthwavea uglavnom su iz Francuske (David Grellier, Kavinsky, Justice...), no kad su taj u početku opskurni spoj elektronske glazbe, filmskih soundtrackova i zvukovlja video-igara, crtića, te SF-ja, horrora i cyberpunka, preuzeli Carpanter Brut (Franck Hueso) i Pertubator (James Kent) nostalgija za pop-kulturom 80-ih pretvorila se u nezadrživ “poremećaj” u mainstreamu.
Najčitanije iz rubrike