TvObzor
KEANU REEVES

Nesuđeni hokejaš čiji su život obilježile tragedije
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Prihvaćanjem uloge Nea u “Matrixu” braće Wachowski stekao je cijelu vojsku fanova, a film je osvojio kinodvorane diljem svijeta

Ovoga tjedna u kina je stigao film "Kako uloviti neženju?" koji je četvrti put u njihovoj karijeri spojio Keanua Reevesa i Winonu Ryder. Ovo dvoje glumaca prvi je put zajedno stalo pred kamere davne 1992. godine kad su glumili u sada već kultnom "Drakuli" Francisa Forda Coppole. Nakon Drakule snimili su još "Replikatora" i "Privatni život Pippe Lee".

Praznici u Rimu
Keanu Reeves, koji je 2. rujna prošle godine proslavio 54. rođendan, protekle blagdane proveo je u Rimu, gdje živi njegova sestra Kim. Ondje se usput i odmorio jer će godina koja je tek počela za njega biti iznimno aktivna – čeka ga nekoliko premijera i novi angažmani. Prošle je godine, uz film "Kako uloviti neženju?", snimio i triler "Sibirski dijamant", a u svjetska kina ovih dana stiže i novi SF triler "Replicas". U svibnju stiže treći nastavak akcijskog filma o Johnu Wicku, posudio je glas za četvrti nastavak "Priče o igračkama", a krajem prošle godine izjavio je da bi volio preuzeti ulogu Wolverinea, koju je uspješno tumačio Hugh Jackman, koji se u toj ulozi prvi put našao 2000. godine.

Keanu Charles Reeves, čije ime na jeziku havajskog otočja znači "hladni povjetarac na planinama", rođen je 1964. u Beirutu, kao sin britanske dizajnerice kostima Patricie Taylor i geologa Samuela Nowlina Reevesa, rodom s Havaja. Nakon što su se roditelji razveli Keanu se s majkom i mlađom sestrom Kim preselio u New York, a zatim u Toronto. Reeves se tijekom odrastanja nikad nije pokušao povezati s ocem. U srednjoj školi počeo se zanimati za glumu, bio je i odličan igrač hokeja, a zbog tih je svojih velikih ljubavi na kraju napustio i školu.

Pozornost kritičara
Nakon nekoliko uloga u kazališnim predstavama 1986. godine dobiva ulogu u televizijskom filmu "Youngblood", koji se snimao u Kanadi. Ubrzo nakon što je produkcija dovršena Reeves je spakirao sve svoje stvari te otputovao u Hollywood. Iste je godine dobio ulogu u drami "Na obali rijeke", čime je odmah privukao pozornost kritičara, što mu je priskrbilo sporednu ulogu u kultnoj drami "Opasne veze". U tom je razdoblju snimio i danas poznate filmove kao što su "Moj privatni Idaho" u kojem je upoznao svog najboljeg prijatelja, danas pokojnog Rivera Phoenixa, i ranije spomenutog "Drakulu".

Prihvaćanjem uloge Nea u "Matrixu" braće Wachowski stekao je cijelu vojsku fanova, a film je osvojio kinodvorane diljem svijeta. Poslije su snimljena dva jednako uspješna nastavka, a Reeves je uspješno balansirao između uloga u malim filmovima i blockbusterima. Prije pet godina ponovo je došao u središte pozornosti kad je prihvatio ulogu Johna Wicka u istoimenom hit-filmu koji je 2017. doživio drugi nastavak, a ove godine stiže i treći.

Njegov privatni život od samog djetinjstva nije bio nimalo lak: otac mu je bio ovisnik, on sam borio se s disleksijom, a kad je već bio afirmiran glumac, obilježile su ga dvije tragedije. Godine 1993. jako ga je pogodila smrt bliskog prijatelja i kolege Rivera Phoenixa. U prosincu 1999. njegova je tadašnja djevojka Jennifer Syme u osmom mjesecu trudnoće rodila djevojčicu Avu Archer Syme-Reeves, koja je preminula prilikom poroda. Par je ubrzo prekinuo, a Syme je dvije godine poslije poginula u prometnoj nesreći.
Pripremio:  Adrian ANDREJEK
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

Keanu Charles Reeves

DATUM ROĐENJA:

2. rujna 1964.

MJESTO ROĐENJA: Beirut, Libanon

LJUBAV:

udovac
Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike