Tehno
TEST: SAMSUNG GALAXY J4+ I J6+

Dva blizanca za one plićeg džepa, solidne kvalitete
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Osvrt na ova dva uređaja odradili smo zajedno jer su razlike između modela minimalne

Često na testu imamo pametne telefone čija cijena sada već uvelike premašuje psihološku granicu od 5000 kuna, a koju smo donedavno smatrali limitom za top-modele pojedinih proizvođača. Danas tako često top-modele viđamo po cijenama većim od 7000 kuna, što je za mnoge puno.

Kako velika većina korisnika nije spremna potrošiti ni trećinu tog iznosa za pametni telefon, takvi se korisnici ili odlučuju za manje poznate brendove ili za kupnju ulaznih modela renomiranih proizvođača.

Cijena kao prvi adut
Upravo među ulazne modele renomiranog proizvođača kao što je Samsung ulaze testirani modeli Samsung Galaxy J4+ i J6+. Osvrt na ova dva uređaja odradili smo zajedno jer doista minimalne su razlike između ova dva modela. Osvrt ćemo početi s cijenom, koja je ključna pri kupnji ovakvih telefona. U ovoj kategoriji cijena je glavni orijentir, a s njom i što sve dobijemo za taj određeni iznos. Samsung Galaxy J4+ i J6+ prodaju se za oko 1300 i 1700 kuna, što je neusporedivo manje od top-modela, pa čak i od nekih telefona srednjeg cjenovnog razreda. Ipak za ovaj iznos dobivaju se privlačni uređaji, solidne kvalitete izrade. Jasno, metal ili staklo ovdje su nepoznati pojmovi, no iako plastični, oba telefona djeluju kvalitetno. Dizajn je inspiriran skupljim modelima, a u jednoj rečenici on je tipičan za telefon. Zaslon sprijeda, kamera straga, priključci s donje strane, kontrole na boku. Priključak je USB, ne i USB-C, ali za pohvalu je 3,5-mm ulaz za slušalice koji nam je uvijek drago vidjeti.

Zaslon kao drugi adut
Nakon cijene, pogled na specifikacije otkriva kako je ovim uređajima zaslon zapravo drugi glavni adut. Oba telefona dolaze sa 6-inčnim IPS zaslonom koji nudi veliku površinu, ali i očekivano nisku rezoluciju od 720 x 1480 točaka. Iako je rezolucija niska, rad na telefonu je ugodan, a vidljive piksele teško je uočiti jer ipak njihova gustoća je 274 ppi. Prednost niske rezolucije je i u performansama, jer ugrađeni Qualcomm MSM8917 Snapdragon 425 i Adreno 308 grafika sve obavljaju glatko. Jasno, nisu ovo telefoni za najnaprednije igraće naslove, no za jednostavne igre, kao i ugodan fluidni rad sasvim su dobri. Ugrađeni RAM ipak je različiti i ide u korist modela J6+ s 4 (ili 3) GB naspram 3 (ili 2) GB kod modela J4+. S obzirom na ugrađeni RAM varira i ugrađena memorija koja kod modela J6+ može biti 64 ili 32 GB, a kod modela J4+ 32 ili 16 GB. Srećom, oba modela imaju utor za micro SD karticu kapaciteta do 512 GB. Vratimo li se još malo na zaslon, iako oba modela nude identičan zaslon, naoko nam se na povoljnijem modelu J4+ on čini pola koplja bolji. Svjetliji je i nudi bolji kontrast.

Kamera kao treći adut
Nakon cijene i zaslona, treći adut kod povoljnih telefona zasigurno je kamera. Ona je kod J4+ i J6+ različita, pa tako povoljniji model ima primarnu od 13 MP i prednju od 5 MP, što je doista osnova za današnje telefone. Model J6+ ipak je malo napredniji s dvostrukom postavom straga u obliku iste 13 MP, ali i dodatne 5 MP. Također na ovom modelu je bolja i prednja kamera u obliku većeg broja piksela, pa tako ima 8 MP. Fotografije su prosječne, ni po čemu posebne, ali to se i ne očekuje u ovom cjenovnom razredu. Za kraj spomenimo kako se oba telefona vrte na Androidu 8.1 presvučenim dobro znanim Samsungovim sučeljem. Sve u svemu, Samsung Galaxy J4+ i J6+ su solidni modeli. Preporučujemo ih za manje zahtjevne korisnike ili možda djecu, a za one koji traže više možda se bolje „rastegnuti“ do A serije.
Marin Režić
Najčitanije iz rubrike