Osijek
POVRATAK VRHUNSKIH STRUČNJAKA U KBC

Dr. Kirner stiže na čelo invazivne kardiologije
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
U protekle se tri godine usavršavao u opatijskoj Thalassotherapiji. U Osijeku ga, kaže, dočekuje dobra poslovna platforma

Nakon tri godine izbivanja, kroz koje je stjecao nova iskustva u Klinici za liječenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila Thalassotherapia u Opatiji, dr. Damir Kirner, jedan od priznatijih hrvatskih kardiologa, vraća se u KBC Osijek. Ovaj invazivni kardiolog od 14. siječnja stupa na mjesto voditelja Odjela za invazivnu kardiologiju pri Zavodu za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Osijek, a glavni je razlog povratka, kaže, dobra poslovna platforma koja ga očekuje i jasna razvojna strategija osječke Kardiologije od strane samog ravnateljstva osječke bolnice.

Europska kvaliteta
- Treba reći da KBC-u Osijek kao svojoj matičnoj kući nikada nisam rekao zbogom, nego samo doviđenja, i to iz razloga proširenja vidika, stjecanja novih znanja i iskustava, a koja sada mogu primijeniti u radu jedne od najvećih hrvatskih bolnica. Naime, u KBC-u Osijek radio sam od 2002. do 2016. Kada sam dobio primamljivu poslovnu ponudu iz Opatije, bio mi je izazov otići u rad u zdravstvenu ustanovu specijaliziranu baš za kardiološke bolesnike. No, treba reći kako je koncept rada u jednoj takvoj ustanovi posve različit od onoga u KBC-u Osijek, koji je i prema veličini, broju kadra, ali i pacijenta, jedan od najvećih u Hrvatskoj, napominje ovaj 44-godišnji specijalist. Ovaj liječnik kaže kako je osječka bolnica danas prema opremljenosti i materijalima kojim tretira kardiološke bolesnike na razini bolnica u Švicarskoj, Njemačkoj ili Velikoj Britaniji, ali ono na čemu se mora poraditi svakako su materijalna prava pacijenata.

- Očekuje nas mnogo posla, ali ja posao volim i radujem mu se. Što se tiče opreme, osobno uspoređujući inozemna iskustva koja sam stekao i u Švicarskoj, Italiji, Njemačkoj i UK-u, mogu reći da što se tiče, primjerice, kvalitete stentova i materijala koji se ugrađuju, ne zaostajemo i koristimo jednaku kvalitetu stentova i svih drugih materijala. Tako da naša populacija u Slavoniji i Osijeku nimalo ne oskudijeva i što se tiče kvalitete opreme ne mora se okretati prema Zagrebu. Po pitanju kardiologije jednako se kvalitetna usluga može dobiti i u KBC-u Osijek, kaže dr. Kirner. Dodaje kako upravo ovih dana dolazi i do implementacija novih metoda u rad osječke bolnice, kao što je intravaskularni koronarni ultrazvuk ili rotablacija plaka u krvnim žilama.

Nova angiosala
Kardiolog nam Kirner otkriva kako ovih dana, i to zahvaljujući potpori Ministarstva zdravstva i naporima ravnateljstva KBC-a Osijek, u osječku bolnicu dolazi i nova angiosala, odnosno kateterizacijski laboratoriji.

- Riječ je o jednom od najmodernijih uređaja na svijetu i nećemo oskudijevati u kvaliteti opreme.U okviru otvaranja novog Hitnog prijma očekujemo i otvaranje nove, treće angiosale. Glede pitanja broja educiranog kadra koji će se i dalje usavršavati, jedna smo od najvećih kardiologija, a želimo postati najveća kardiologija u Hrvatskoj, rame uz rame s KBC-om Rebro. Ono što nam predstoji svakako je podizanje materijalnih prava pacijenta - objašnjava dr. Kirner.

Konkretno to znači podizanje standarda smještaja kardioloških pacijenta, što je nešto čime se osječka bolnica u ovom trenutku ne može pohvaliti.

- Napravit ćemo maksimalno koliko je moguće da podignemo razinu smještajnih kapaciteta kako bi se taj dio rada najbolje premostio do gradnje novog KBC-a Osijek, kada će komoditet pacijenta biti na europskoj razini. Naime, ne smijemo zaboraviti da smo mi tu radi pacijenta i da se njima mora pružiti najbolja usluga u svakom smislu. Osim vrsnih liječnika, za taj se dio usluge svakako brine i vrstan tim naših medicinskih inženjera, instrumentarki i djelatnika u kateterizacijskom laboratoriju, zaključuje ugledni kardiolog.

Nefreteta Z. Eberhard
IZ NAŠICA STIGAO DR. DRAŽEN BEDEKOVIĆ
Od siječnja ove godine Kardiologija KBC-a Osijek, osim za dr. Kirnera, jača je za još jednog kardiologa. Riječ je o dr. Draženu Bedekoviću koji je u KBC Osijek prešao iz Opće bolnice Našice.

- Riječ je o stručnjaku za UZV srca, koji će se dodatno usmjeravati u našoj ustanovi. Iznimno nam je drago što je naš Zavod za kardiologiju početkom ove godine postao jači za još dva vrhunska specijalista, kometirao je doc. dr.sc. Željko Zubčić, ravantelj Kliničkog bolničkog centra Osijek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike