Kultura
DANAS DODJELA NAGRADA HRVATSKOG DRUŠTVA KAZALIŠNIH KRITIČARA I TEATROLOGA

Demetrova nagrada za životno djelo Ljubomiru Stanojeviću
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
ZAGREB

Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa dodijelit će danas (četvrtak, 10. siječnja 2019.) Demetrovu nagradu za životno djelo Ljubomiru Stanojeviću, kazališnom publicistu iz Osijeka. Dodjela će biti u Zagrebu u prostorima knjižare Citadela libri (Ulica Franje Račkoga 11) u 18 sati. Bit će to svečani dio redovne skupštine društva koja će se nastaviti nakon dodjele nagrade.

Povjerenstvo za dodjelu nagrade u sastavu akademik dr. sc. Boris Senker (predsjednik), dr. sc. Antonija Bogner Šaban i dr. sc. Sanja Nikčević na sastanku je 11. listopada 2018. odlučilo je Demetrovu nagradu Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa za 2018. dodijeliti ovom kazališnom publicistu iz Osijeka. Nagrada se sastoji od povelje i skulpture (rad Martina Babića) te novčanog iznosa od 10.000 kuna.

U obrazloženju se, među ostalim, kaže: "Udruga HDKKT, Hrvatskih kazališnih kritičara i teatrologa, okuplja profesionalce koji pišu o kazalištu i to u širokom spektru - od znanstvenih i stručnih do publicističkih knjiga, od kritika ili kolumni do informativnih tekstova koji prate kazalište. Naravno da tako široki spektar sadržava i različite aspekte odnosa prema kazalištu: teoriju, povijest, kritiku, vrednovanje, informaciju. Sve su to jednakovrijedni aspekti bez kojih naš poziv ne može, i svi su ti aspekti jednako važni za povijest, sadašnjost i budućnost kazališta. Međutim, nisu svi jednako vidljivi, pa su tako i neki naši članovi medijski eksponiraniji, a neki žive gotovo u sjeni. No ni naša struka ni kazalište ne može bez onih koji upravo u toj sjeni predano i samozatajno pišu o kazalištu, stvarajući temelj na kojemu izrastaju sve one medijski vidljive pojave.

Zato nam je posebno drago da se Demetrova nagrada za životno djelo za 2018. dodjeljuje Ljubomiru Stanojeviću, jednom takvom tihom čovjeku iz Osijeka (kako ga je nazvao kolega Igor Mrduljaš), kazališnom publicistu koji je gotovo punih šezdeset godina pratio svoje, osječko, kazalište na različite načine, ali ponajviše pišući o njemu. Uvijek predano, profesionalno, vrijedno, s velikom ljubavlju za kazalište, doslovno živeći u kazalištu (provodeći dane i noći u svom uredu u kazalištu). Ali, nekako iz – sjene. Nešto zbog vlastite skromnosti i samozatajnosti, nešto zbog Osijeka koji se, kao i svako drugo kazalište izvan Zagreba, teško probija pod reflektore koji su uglavnom okrenuti prema centru.

Lj. Stanojević rođen je 29. svibnja 1943., osnovnu školu i gimnaziju završio je u Osijeku, a studirao je Kazališnu organizaciju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Jedan je od utemeljitelja Matice hrvatske u Osijeku (1960.) i član prvog uredništva časopisa "Revija" (1961.), utemeljitelj Eksperimentalne scene Tribine mladih u Osijeku (1962.). No vrlo se brzo potpuno okreće pisanju o kazalištu, i to osječkom kazalištu koje mu je osnovna tema cijeli život. Član je Hrvatskog novinarskog društva od 1975., a član HDKKT-a od 1980.

Darko Kovačević
Prof. dr. Sanja Nikčević

U obrazloženju žirija za dodjelu Demetrove nagrade se, među ostalim, kaže: “Tihi čovjek koji rado dijeli svoje veliko znanje o osječkom kazalištu.”
DUŠA OSJEČKOG KAZALIŠTA
Lubomir Stanojević je od 1967. godine do umirovljenja 2010. godine bio zaposlen u Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, to je bilo njegovo mjesto života i profesionalno je bio angažiran na različitim funkcijama. Tako je bio i ravnatelj Drame (1978.-1984.) i pomoćnik intendanta Zvonimira Ivkovića (1984.-1990.), Najviše je radio kao urednik kazališnih izdanja (i to u svojoj poznatoj osvijetljenoj sobi na katu kazališta do dugo u noć) uredivši nebrojene publikacije - od najavnih do obljetničkih, od informativnih do teatroloških.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike