Mozaik
POČELA DODJELA NAGRADA "MUSIC PUB"

Dobitnici Vanna, The Strange, Tiani, Irena Žilić, Zaprešić Boys i Parni valjak
Objavljeno 10. siječnja, 2019.

Na Drugome programu Hrvatskoga radija počelo je proglašenje dobitnika nagrade Music pub, najdugovječnije domaće godišnje glazbene nagrade koja je ustanovljena još 1992. godine.


Prestižna nagrada Music pub tradicionalno se dodjeljuje početkom godine u istoimenoj emisiji autora i voditelja Zlatka Turkalja Turkija na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRA2). Prilikom odabira najboljih u svakoj kategoriji, najvažniji kriteriji su nastupi i prezentacija na Drugom programu HR, zatim koncertni i festivalski nastupi, diskografska aktivnost te uspjeh na službenoj top-listi HR. Nagradu za najbolju pjevačicu, koja od prošle godine nosi naziv "Tereza Kesovija", osvojila je Vanna, čije su pjesme 2018. zabilježile uspjeh na top-ljestvicama singlova, kao i njezin aktualni singl "U tebi", koji je trenutačno na prvome mjestu službene top-ljestvice Drugoga programa. S pjesmom "Najbolji ljudi" pobijedila je na Zagrebačkom festivalu, na Splitskom festivalu osvojila je drugu nagradu žirija i priznanje za interpretaciju, a nastupila je i na Aurea Festu u Požegi. Dobila je i nagradu Hrvatskoga radija za hit veljače za pjesmu "Najbolji ljudi". Vrhuncem godine smatra gostovanje na koncertu Andree Bocellija u zagrebačkoj Areni s kojim je otpjevala duet.


- Ma zezaš! Pa vi ste mene namagarčili! Ovaj se dan pretvara u ludilo! Jako sam zadovoljna ovom nagradom. Puno hvala! Turki, znamo se od mojih početka, ali drago mi je što 150 godina nakon toga još imamo razloga za proslavu i veselje. Dobar je ovaj život - iznenađeno je uzviknula Vanna, koja je singlom "U tebi" predstavila je stil prilično sličan onome koji je izvodila na početku karijere s grupom ET.


- Lijepo je što mogu napraviti pjesme i glazbu kakvu volim. Ne mogu biti u situaciji u kojoj moram pjevati ono što mi se nameće. Nisam licemjer u stvaranju glazbe i ne radim ono što mi se inače ne sviđa. Lijepo je imati tu privilegiju - otkrila je Turkiju.


Nagradu Moj prvi Music pub za najbolju mladu pjevačicu osvojila je pjevačica, kantautorica i producentica Tiani, koju smo upoznali krajem 2017. kad je objavila debitantski singl "All Of Me". Potom je 2018. objavila pjesme "Wonder", "Surrender" i "Bad Enough For You", koja je trenutačno na drugome mjestu top-liste Drugoga programa.


Nagrada za hit-godine došla je u ruke Zaprešić Boysa i to za pjesmu "Igraj moja Hrvatska" koja je obilježila prošlu godinu. Zaprešić Boys pjevali su na dočeku srebrne Hrvatske nogometne reprezentacije, kao i teniske reprezentacije nakon osvajanja Davis Cupa. Osim toga, prošlu će godinu pamtiti i po nastupima na Novom Zelandu i u Australiji.


Album "Echo Chamber" grupe The Strange proglašen je albumom godine. Nakon pauze od 14 godina, prošle su godine objavili album koji je domaća glazbena kritika odlično prihvatila, a i sam album dospio je na top-ljestvicu najprodavanijih domaćih albuma. Stilski je riječ o mješavini rocka, surfa, zvuka Chrisa Eckmana i njegove grupe The Walkabouts. Album je sniman u predgrađu Praga u studiju koji je bio dovoljno velik da u njega stane 15 članova Praške filharmonije, a pjevač Chris Eckman i Irena Žilić, koja gostuje na albumu, vokale su snimili u zagrebačkom Studiju Morris. Upravo je Irena Žilić proglašena kantautoricom godine. Ove će godine ući u studio u kojemu će snimiti nekoliko autorskih pjesama, kao i pjesme koje su dio projekta na kojemu radi s glazbenicom Lucijom Potočnik.


Grupom godine proglašen je Parni valjak čije su se pjesme mogle često čuti na Drugome programu. U svibnju je Parni valjak objavio singl s Tinom Kresnik "Kad nemaš kud", a u listopadu videospot za pjesmu "Otkud ti pravo". Krajem godine održali su koncert u osječkoj dvorani Gradski vrt, koji je prethodno bio zakazan za travanj, no odgođen je zbog zdravstvenih poteškoća pjevača Akija Rahimovskog. Potom su nastupili u Švedskoj, Sloveniji, Beču i Londonu, a ovog ožujka planiraju ići u SAD, a prije toga nastupaju u Ljubljani na Križankama. Osim toga, dovršili su pjesme za album "Vrijeme", koji su objavili krajem studenoga i koji je već nekoliko tjedana pri vrhu ljestvice najprodavanijih domaćih albuma.
Nagrade za preostale kategorije bit će dodijeljene u idućoj emisiji, 14. siječnja. Emisije Music pub Zlatka Turkalja možete slušati svakoga ponedjeljka na Drugome programu Hrvatskoga radija između 14 i 16 sati.


Tanja Kvorka
Nagrade za preostale kategorije bit će dodijeljene u idućoj emisiji Music puba, 14. siječnja
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike