Novosti
POSLOVNE TEŠKOĆE GRADNJE

Traže se novi izvođači radova za pročišćivače
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
U studenome smo raskinuli ugovor s Gradnjom. Rokovi predviđeni za završetak gradnje su probijeni, kaže direktor Vodovoda Osijek

Nakon što je prošloga tjedna nad osječkom građevinskom tvrtkom Gradnja d.o.o. otvoren prethodni postupak u kojem će privremena stečajna upraviteljica Boja Stanković do ročišta sazvanog za 27. veljače utvrditi postoje li razlozi za otvaranje stečajnog postupka u toj tvrtki, postavlja se pitanje što je s projektima koje je Gradnja trebala odraditi ili je već bila uključena u gradnju.


Probijeni rokovi

Primjerice, jedan od najvećih projekata svakako je gradnja uređaja za pročišćivanje otpadnih voda u Osijeku, čija je ukupna vrijednost 222 milijuna kuna. Gradnja je taj posao dobila na natječaju zajedno (zajednica ponuditelja) s francuskom tvrtkom Degremont, a ugovor je potpisan u studenome 2014. Direktor Vodovoda Osijek Ivan Jukić potvrdio nam je da će taj projekt biti realiziran, ali u suradnji s novim izvođačem radova, bez Gradnje.


- U studenome prošle godine raskinuli smo ugovor s Gradnjom. Rokovi predviđeni za završetak gradnje su probijeni. No predvidjeli smo te probleme te smo u Vodovodu od Europske komisije, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a i Hrvatskih voda tražili produženje roka za financiranje projekta gradnje pročišćivača. Dobili smo to produženje, potpisali smo aneks ugovora i novac potreban za financiranje projekta imamo osiguran do 2022. godine. Sada smo u fazi utvrđivanja okončane situacije na gradilištu, odnosno utvrđivanja vrijednosti do sada obavljenih radova. Kada tu povučemo crtu i definiramo nove troškovnike, ići ćemo na raspisivanje novog natječaja za izbor izvoditelja radova. Očekujemo da bismo, naravno, ako bude sve prema planu, mogli imati raspisanu javnu nabavu, odnosno izabranog novog izvođača radova do kraja ove godine. Sve do nastavka radova na projektu gradilište će biti konzervirano. Zaštitari su već ondje i gradilište je čuvano dan i noć. Dakle, ako bismo do kraja ove godine imali novog izvođača radova, on će imati dovoljno vremena da u 2020., 2021. i dijelom u 2022. godini završi gradnju pročišćivača - kazao nam je Ivan Jukić.


Na Gradnjinim internetskim stranicama još uvijek se navode i drugi projekti koje bi trebala realizirati ta tvrtka. Tako se navodi i gradnja zgrade studentskog paviljona u Osijeku iako je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ugovor s Gradnjom raskinulo još u studenome 2017., zbog poslovnih problema u kojima se osječki građevinac našao te nije mogao obaviti radove u zadanom roku. Sveučilište je krajem kolovoza prošle godine potpisalo ugovor s novim izvođačem radova.
Raskinut ugovor

Među projektima u kojima sudjeluje Gradnja spominje se i gradnja Islamskog kulturnog centra u Sisku, rekonstrukcija obaloutvrde u Vukovaru na potezu od ušća Vuke do Luke Vukovar, gradnja postrojenja za pročišćivanje otpadnih voda grada Vukovara, adaptacija i dogradnja pričuvnog podatkovnog centra Porezne uprave za oporavak nakon nesreća, Ispostave Vinkovci i gradnja nove osnovne škole sa športskom dvoranom u Popovači.


Projekt gradnje postrojenja za pročišćivanje otpadnih voda u Vukovaru, u vrijednosti od 147,7 milijuna kuna, trebali su realizirati Gradnja i Sokol Vinkovci. Kako nam je objasio direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov, ugovor s Gradnjom je raskinut ili, točnije, u postupku je raskidanja, s obzirom na to da je riječ o složenijem procesu.
Vukovarski pročišćivač otpadnih voda trebao je biti dovršen 2018. godine. Rok dovršetka radova je prolongiran, objasnio je Tišov, zbog problematičnih instalacija ili "više sile" koja se ispriječila, a od prošle godine problem postoji i s Gradnjom.
Igor Mikulić
Oko 70 % vukovarskog pročišćivača završeno
"U suradnji s Hrvatskim vodama tražimo najbolje rješenje za nastavak izvođenja radova na pročišćivaču. Oko 70 posto projekta je izvedeno te se treba izraditi obračun izvedenih radova na dan raskida ugovora. Tek tada ćemo imati točnu sliku. Mi smo s izvođačima imali ugovor o izvođenju radova po načelu ‘ključ u ruke‘. Dakle, nismo imali detaljan troškovnik. Čekamo pravno mišljenje oko detalja za novi natječaj na kojem ćemo birati izvođača radova na dovršetku pročišćivača, odnosno hoće li to biti ponovno ‘ključ u ruke‘ ili ćemo tražiti detaljan troškovnik", kazao nam je direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov.
Možda ste propustili...