Novosti
ZAKUP DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Agrokor: Sve je u skladu sa zakonom
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
Agrokor je u odgovoru Glasu Slavonije na upit o ugovorima o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta naveo kako je provedba pravomoćne nagodbe vjerovnika potpuno u skladu sa zakonom i potvrđena je od prvostupanjskog suda, kao i Visokog trgovačkog suda.


"Dio mjera provedbe nagodbe jest i prijenos ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta kao dio prijenosa cjelokupnog poslovanja. Prijenos se evidentira preko aneksa ugovora. Aneksima se ugovori ne produljuju već se evidentira mjera utvrđena i od suda naložena u samoj nagodbi, a koja nužno može samo uređivati stečena prava i obveze", navode iz Agrokora i podsjećaju kako Zakon o poljoprivrednom zemljištu koncesijama dopušta prijenos ugovora na treću osobu.


Citirajući dijelove Zakona o postupku izvanredne uprave, Agrokor navodi kako se ugovori o koncesiji odnosno ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta prenose na novo "zrcalno društvo", te u slučaju da je potrebna pisana suglasnost davatelja koncesije odnosno zakupodavatelja, prilikom donošenja odluke o davanju takve suglasnosti valja uvažiti učinak nagodbe, kao akta potvrđenog od suda te čija je provedba naložena od suda, a što znači da nagodba zamjenjuje odluku o suglasnosti.
S druge strane, predstavnici Udruge OPG-ova Hrvatske "Život" upozorili su u utorak da je prijenos zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta na zrcalne tvrtke iz sustava Agrokora obavljen prije sklapanja nagodbe te se pitaju kako je takvo što bilo moguće. Tajnik udruge Jurica Jašinski iznio je na konferenciji za novinare primjer Belja, dijela koncerna Agrokor, čija je zemlja i nekretnine prošle godine prenesena na tvrtku Aisle 7. Navodi da je 12. lipnja 2018. osnovana kompanija Aisle Holding sa sjedištem u Zagrebu. Jašinski pritom upozorava da je nagodba u Agrokoru izglasana kasnije, 4. srpnja, te kako je tada prijenos zakupa poljoprivrednog zemljišta Belja već bio obavljen, kao i prijenos prava vlasništva, na Aisle 7. M.F./H
PANENIĆ: NAČELNICIMA SE NAMEĆU RJEŠENJA
Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić (Most) kazao je da je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tvrdio da se novim zakonima ide u korist manjim poljoprivrednim gospodarstvima, a kako smo sada došli do presudnog trenutka gdje se radi o 32 tisuće hektara koji su u koncesiji Belja, Vupika i tvrtke PIK Vinkovci, pri čemu su čelnici lokalnih samouprava dovedeni u poziciju nametanja rješenja gdje oni nešto "samo trebaju potpisati."
Najčitanije iz rubrike