Regija
KOMUNALNO PRISTANIŠTE MARINA

140 vezova za plovila
imat će novo pristanište
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
Lučka uprava najavljuje uređenje lučice na Otoku sportova i proširenje putničkog pristaništa
VUKOVAR - Idućeg mjeseca trebali bi biti dovršeni radovi na izgradnji komunalnog pristaništa Marina u Vukovaru.
Projekt je financiran odlukom Vlade Republike Hrvatske i za tu je namjenu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdvojilo 8,75 milijuna kuna, a pola je milijuna osigurao Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Ugovor za izvođenje radova sklopljen je u lipnju prošle godine sa zajednicom gospodarskih subjekata koju zastupa Marinetek Adriatic d.o.o. iz Šibenika, a prema riječima Alena Jakumetovića, ravnatelja Lučke uprave Vukovar, svečano otvorenje Marine trebalo bi biti održano za mjesec i pol.


- Grad Vukovar izvodi radove na obali, dok Lučka uprava daje vizuru grada s Dunava. Imamo 140 vezova za čamce i plovila za sport i razonodu, no nije to sve što želimo raditi. Stoga najavljujem projekt uređenja naše lučice na Otoku sportova, dokumentacija je gotova, vrijednost projekta je oko 7 milijuna kuna i u fazi smo traženja financijskih sredstava - rekao je Jakumetović, dodajući kako će Lučka uprava Vukovar raditi na proširenju putničkog pristaništa u Vukovaru. Za taj je projekt izrada dokumentacije pri kraju, vrijednost radova procjenjuje se na približno 25 milijuna kuna, a proširenje je nužno zbog dolaska sve većeg broja kruzera i inozemnih gostiju.


Komunalno pristanište Marina nalazi se na desnoj obali Dunava i sastoji se od vodnog prostora za vez plovila, zaštitnog pontona koji štiti od plutajućih naplavina, sidrenog sustava i pristupnog mosta s postojeće obaloutvrde. Od 140 vezova za čamce i plovila, 90 je vezova duljine 8 metara i 50 duljine 12,5 metara. Privez plovila u pristaništu omogućen je preko pontonskog gata za vez plovila koji je položen paralelno s obalom u duljini od 265 metara, dok je pontonski gat za zaštitu od naplavina i santi leda u duljini 48 metara položen okomito na obalu te ujedno služi i kao oslonac za pristupni most putem kojeg je korisnicima pristaništa osiguran pristup čamcima i plovilima s kopnene strane.


Obilazeći komunalno pristanište, gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako je Marina odlično pozicionirana i pruža velike mogućnosti u odnosu na postojeću lučicu, a upravo će s tog mjesta polaziti najveći broj plovila prema Vukovarskoj adi tijekom ljetnih mjeseci.
Izgradnja ovoga pristaništa najveća je investicija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Lučke uprave u Vukovaru.
Dragana Korpoš
financije
Marina je vrijedna 9 milijuna kuna
Napokon iskoristiti sve potencijale Dunava
Penava je naglasio kako je komunalno pristanište novi sadržaj na budućoj trasi šetnice prema Vučedolu, koja je u izgradnji.

- Ovo je privremeni izgled lučice, s obzirom na to da će ovdje biti novi lukobran s novih 10 hektara ulaza u Dunav, čime će grad dobiti vrlo atraktivnu površinu u svom središtu i posve se otvoriti prema rijeci - izjavio je Penava. Najavio je probijanje još jednog cestovnog pravca prema tom području, a o cjelovitom izgledu toga dijela Vukovara razgovaraju s mjerodavnima na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu jer je riječ o iznimno vrijednom zemljištu te sadržaje i njegov izgled treba planirati za budućnost. Istaknuo je kako žele iskoristiti sve potencijale Dunava, što je do sada često zapostavljano.
Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike