Osijek
HDZ KRITIZIRA UNIKOM ZBOG POSKUPLJENJA ODVOZA OTPADA

HDZ: Do nabave smeđih posuda tražimo suspenziju nove naplate odvoza otpada
Objavljeno 9. siječnja, 2019.

Unikom mora suspendirati odluku o podizanju cijena komunalne usluge odvoza otpada jer ona u sadašnjim okolnostima nije u skladu s Uredbom o komunalnom otpadu Vlade RH, prema kojoj se do 1. studenoga 2018. godine morala osigurati svim kućanstvima posuda za odvajanje biootpada, a Unikom to nije učinio, poručio je jučer Ivan Radić, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Osijeka.

Naime, u HDZ-u napominju kako su računi s novim višim cijenama, koji su ovih dana stigli na adrese Osječana, posljedica odluke donesene na Gradskom vijeću prošle godine, a koju Klub vijećnika HDZ-a nije podržao. "Što to znači Osječani su vidjeli ovih dana kada su im u poštanske sandučiće stigli novi računi. Cijena je odvoza veća, a njihov broj manji. Ovo je još jedan pokazatelj kako funkcionira Grad. Prvo je prije nekoliko mjeseci poskupjela komunalna naknada za 20 posto, a sada drastično i komunalna usluga odvoza otpada. Unikom je u svemu tome nespreman dočekao novi sustav odvoza otpada jer su građanima prvo morali osigurati razvrstavanje otpada na kućnom pragu, a to nisu učinili. K tome su računi stigli i sa zakašnjenjem. Sada kao protupožarnu mjeru dijele vrećice za biootpad. No, u Uredbi o komunalnom otpadu jasno stoji da to moraju biti posude. Stoga ovu odluku treba hitno suspendirati i cijene vratiti na prijašnje. Također, u cjeniku se mora smanjiti i cijena paušala, a treća je stvar da se sve mora iskomunicirati s građanima", naglasio je Radić.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Željko Kovačević naglasio je na konferenciji za novinare u utorak kako cilj ovakve državne Uredbe nije bio podizanje cijene odvoza otpada, već podizanje ekološke svijesti i edukacija građana o važnosti odvajanja otpada.

Na zahtjev HDZ-a odmah se očitovao i direktor Unikoma Davor Vić, koji kaže kako je on neutemeljen i značio bi da Grad Osijek i Unikom krše odluke Vlade RH. "Mi smo još u siječnju prošle godine donijeli odluku o promjeni načina naplate odvoza otpada, a od tada iscrpno informirali javnost o tome da 1. studenoga 2018. krećemo s naplatom prema količini odvezenog otpada. Svaki je korisnik dobio informativnu brošuru u kojoj je bio objašnjen budući sustav naplate. Što se tiče posuda, u Uredbi stoji kako se podrazumijeva da spremnik može biti od tvrdog materijala ili vrećica. Mi smo 18. lipnja preko Fonda za zaštitu okoliša dobili sredstva za nabavu 37.000 smeđih i žutih spremnika, no termin njihove isporuke nije u ingerenciji Grada. Priča da su vrećice protupožarna mjera su glupost jer nismo u dva dana mogli obaviti javnu nabavu i nabaviti vrećice. Grad je mogao i sam kupiti smeđe posude, ali tada to ne bi bilo sufinancirano 85 posto i morali bi iz džepa građana izvaditi deset milijuna kuna. Što se tiče cijene paušala, on je i dalje najniži u Hrvatskoj u odnosu prema svim gradovima", odgovorio je na optužbe Vić. N. Z. Eberhard
Direktor Unikoma Davor Vić kaže kako bi se udovoljavanjem HDZ-ovu zahtjevu kršila odluka Vlade RH
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana