Autoglas
RABLJENA VOZILA

Tri godine stara Kia Ceed bolje drži vrijednost od Golfa
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
Kia Ceed postigla je bolji rezultat od Golfa, Renaulta Megane i Opel Astre

Tvrtka Eurotax, koja ocjenjuje vrijednosti rabljenih vozila svih brendova, nedavno je ocjenjivala vrijednost rabljenih vozila C razreda i to za vozila stara tri godine, odnosno 50.000 prijeđenih kilometara i pet godina, odnosno 100.000 kilometara. Uspoređivali su konkurente s usporedivom opremom i motorima: Kia Ceed 1.0 T-GDI Vision (120 KS), VW Golf 1.4 TSI Join (130 KS), Renault Megane TCe 115 GPF Limited (115 KS) i Opel Astra 1.4 Turbo Edition (125 KS).

Nakon tri godine ili 50.000 prijeđenih kilometara Ceed je u odnosu prema cijeni vozila kod kupnje zadržao 63,3 % kupovne vrijednosti vozila, što je najviše od sva četiri predstavnika – Golf je zadržao 60,6 %, Astra 50,1 %, a Megane 49,5 % kupovne vrijednosti vozila. Nakon pet godina, ili 100.000 prijeđenih kilometara, Ceed je u odnosu prema kupovnoj cijeni vozila zadržao 44,3 % vrijednosti vozila, Golf 45,2 %, a ostala dva predstavnika poprilično su zaostala: Astra 35,1 %, a Megane 31,1 % kupovne vrijednosti vozila. Novi model Ceeda, koji je odnedavno i u nas u prodaji, temelji se na istim ključnim adutima kojima se proslavio već na samom početku. Njegov zreo i sportski izgled združen je s naprednim novim tehnologijama koje ga čine još udobnijim, praktičnijim i sigurnijim. Ceedova ponuda novih turbomotora te ovjes i upravljivost prilagođeni europskim vozačima razlog su da je novi model još zabavniji i ugodniji u vožnji u odnosu prema prethodniku, a za kvalitetu svakog primjerka Ceeda jamči Kijino jedinstveno 7-godišnje tvorničko jamstvo.

Ceed je nedavno drugi put ušao u finale izbora za Europski automobil godine – prva generacija modela se u finalni izbor plasirala 2008. Ujedno je to i druga godina zaredom da se Kia našla u najužem izboru, jer je prošlogodišnji finalist bio gran turismo Kia Stinger. Od početka proizvodnje, krajem 2006. godine, u tvornici u slovačkom gradu Žilina proizveli su više od 1,3 milijuna primjeraka modela Ceed. Novi model trenutno je raspoloživ u dvije izvedbe: kao 5-vratni hatchback Ceed i karavanski Ceed Sportswagon.

Milan Bugarić
// istraživanje //
Dolazi Ceed GT i novi ProCeed
Ceedova obitelj će se početkom 2019. povećati dolaskom novog sportskog hatchbacka Ceed GT i novog ProCeeda - 5-vratne izvedbe shooting brake. Proizvodnja ProCeeda, premijerno predstavljenog na ovogodišnjem salonu automobila u Parizu, već je počela, a u nas će doći uskoro. ProCeed će biti ekskluzivno raspoloživ samo u izvedbama GT i GT Line.