Novosti
ZEMLJIŠTE U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Načelnici: Svi bi trebali plaćati istu cijenu zakupa
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
Slavonske i baranjske načelnike zanima tko će potpisati anekse ugovora

Priča oko cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, koje, u ovom slučaju, koristi Belje te druge poljoprivredne tvrtke iz sastava Agrokora, traje već godinama.


Još u vrijeme kada je Agrokor preuzimao Belje pojedini baranjski načelnici postavljali su pitanje do kada će Belje za zakup plaćati i četiri puta manje od poljoprivrednika. Cijeli je problem aktualiziran u vrijeme kada se koncern počeo urušavati, a dugovi prema općinama bivali sve veći. Od donošenja ‘‘lex Agrokor‘‘ plaćanje je postalo redovito, riješen je i dio dugova, ali pitanje cijene zakupa još uvijek je ‘‘vruće‘‘. Posebice stoga što se zna da će Belje dobiti novog vlasnika.


- Upravo sada je pravi trenutak kada možemo nešto učiniti radi promjene cijene zakupa, u smjeru one tržišne, a sve kako bi što više novca ostalo u Baranji, županiji i državi - kaže Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi, gdje je rekordnih 6500 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu koje, sukladno višegodišnjim ugovorima, obrađuje Belje. Prenoseći zajednički stav baranjskih načelnika, dogovoren na neformalnom sastanku održanom uoči 21. prosinca i sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, tvrdi kako ih sve zanima što će se događati s Beljem i kakva će biti njegova vlasnička struktura. Aktualiziran je i problem u potpisivanju aneksa ugovora o zakupu jer su tvrtke sljednice Agrokorovih PIK-ova novi pravni subjekti.


- Na zagrebačkom sastanku, koji nije bio tajan i više je bio informativne prirode, rečeno nam je kako bi anekse ugovora trebali potpisati načelnici odnosno gradonačelnici, što mislim da nije u redu - kaže Kramarić, nastavljajući kako bi odgovornost trebalo preuzeti Ministarstvo. Ističe kako je zaključak sastanka bio da jedinice lokalne samouprave pričekaju tumačenje pojedinih zakonskih odredbi te dodaje kako nitko od njih ne ruši Vladin plan niti radi prema nečijim naputcima. Slično razmišlja i Stipan Šašlin, načelnik općine Draž, u kojoj Belje obrađuje približno 1100 hektara državnog zemljišta. Tvrdi kako je najvažnije da baranjski načelnici imaju zajednički stav te svi rade isključivo za dobrobit Baranje, županije i Hrvatske.


Miroslav Palić, načelnik općine Trpinja, gdje VUPIK ima 1100 hektara državne zemlje u dugotrajnom zakupu, kaže kako je ugovor prije sedam godina s VUPIK-om potpisala agencija koja radi u okviru Ministarstva poljoprivrede. Potvrđuje da je bio na sastanku u Ministarstvu, gdje je predstavnicima jedinica lokalne samouprave pojašnjeno kako bi anekse trebali potpisati gradonačelnici i načelnici.


- O toj su nam temi govorili predstavnici Ministarstva, Agrokora i DORH-a, a rečeno nam je kako će oni raditi na definiranju sadržaja aneksa ugovora i tijekom siječnja nam ga dostaviti - izjavio je Palić. Ističe kako su načelnici općina imali različita mišljenja, no njegov je stav kako treba pričekati da Ministarstvo i DORH napišu anekse kako bi se vidjelo što u njima točno stoji.


Načelnik općine Privlaka kod Vinkovaca Darko Galić kaže kako Agrokor ima u zakupu, koncesiji ili prema drugim modelima oko 600 hektara zemlje s njihova područja, ali ne zna detalje, osim što ima naznaka da će Ministarstvo donijeti uredbu o minimalnoj cijeni zemljišta jer je ona različita na istoku i zapadu Slavonije.


O svemu se očitovalo i Ministarstvo poljoprivrede.
"Način restrukturiranja Agrokor grupe određen je nagodbom kojom su formirana nova zrcalna društva na koja će biti prenesena sva imovina zakupnika. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da se prava i obveze zakupnika koji je pravna osoba mogu prenijeti iz ugovora o zakupu, uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, do isteka roka na koji je ugovor sklopljen, na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla cjelokupnu imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji. Zahtjev za suglasnost za prijenos prava i obveza podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, koje suglasnost, s pratećom dokumentacijom, dostavlja nadležnim JLS-ovima koji izrađuju nacrt aneksa i dostavljaju ga na mišljenje županijskom državnom odvjetništvu. Tek nakon izdavanja mišljenja, općinski načelnik ili gradonačelnik sklapa aneks ugovora s novim zakupcem. Propisano je i da se na sve ugovore po svim oblicima raspolaganja koji su sklopljeni na temelju prijašnjih zakona odnose odredbe članaka 41. Dakle, nije riječ o produljenju starih ugovora, nego se radi o postojećim ugovorima sklopljenim po prijašnjim zakonima te nova tvrtka preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega se za to zemljište raspisuje natječaj", tvrde u Ministarstvu.


Ivica GETTO/D.K/M.F.
Za zakup zemljišta ‘‘domaći‘‘ poljoprivednici plaćaju i četiri puta više od bivših Agrokorovih PIK-ova
UJEDNAČENA CIJENA
Osim o potpisnicima aneksa ugovora, problem baranjskih načelnika je i visina zakupnine. ‘‘Ministarstvo poljoprivrede upravo priprema pravilnik o revalorizaciji visine zakupnine, kojim će se prvi put uskladiti visina zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta. To znači da će u katastarskoj općini zakupnina za oranicu ili pašnjak biti ujednačena za sve zakupce, bez obzira na to kada su potpisali ugovor o zakupu‘‘, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.