Novosti
NEKADA VELIKI GRAĐEVINAC U PROBLEMU

O stečaju Gradnje bit će odlučeno 27. veljače
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
Dužnik je poslovni subjekt s imovinom velike vrijednosti i obveza te se može očekivati velik broj prijava tražbina, navodi sud

Jedna od najpoznatijih slavonskih građevinskih tvrtki, sa sedamdesetogodišnjom tradicijom - osječka Gradnja, u nezavidnoj je situaciji. Trgovački sud u Osijeku rješenjem od 4. siječnja pokrenuo je po službenoj dužnosti prethodni postupak nad dužnikom - Gradnjom d.o.o., a privremenim stečajnim upraviteljem (metodom slučajnog odabira - automatskom dodjelom) imenovana je Boja Stanković.

Opsežan postupak

Kako se navodi na e-oglasnoj ploči osječkog Trgovačkog suda, privremena stečajna upraviteljica, prema sudskom rješenju, dužna je ispitati postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka i mogu li se imovinom dužnika namiriti troškovi postupka, te dostaviti sudu izvješće u roku od osam dana od dana održavanja ročišta. Ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka sazvano je za 27. veljače.

Privremena stečajna upraviteljica ovlaštena je prema rješenju suda stupiti u poslovne prostorije dužnika te tamo provesti sve potrebne radnje, pregledati poslovne knjige, odnosno prikupiti potrebne podatke. U rješenju se navodi da je privremena stečajna upraviteljica dužna posebno provjeriti je li dužnik imao promet nekretninama u razdoblju od četiri godine prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka te postoje li probojne pravne radnje dužnika.

U Gradnji je prošle godine otvoren predstečajni postupak, no obustavljen je rješenjem suda 13. srpnja, odnosno pravomoćno 2. listopada prošle godine. Povjerenik u predstečajnom postupku Krešimir Tomac iz Slavonskog Broda nije imenovan privremenim stečajnim upraviteljem u Gradnji jer je 30. studenoga zamolio sud da ga se ne imenuje na tu dužnost. Obrazložio je to navodom kako Gradnja raspolaže imovinom veće vrijednosti i opsega te da se može očekivati velik broj prijava potraživanja, što će zahtijevati dugotrajnu i intenzivnu komunikaciju s vjerovnicima, čije su adrese i sjedišta uglavnom na području Osijeka, posebno u vezi s vjerovnicima višeg isplatnog reda. Naveo je kako se opravdano može očekivati i nužnost preuzimanja i/ili pokretanja većeg broja parničnih postupaka visoke vrijednosti predmeta spora ili visokog stupnja pravne složenosti pred Trgovačkim sudom u Osijeku te da bi dislociranost stečajnog upravitelja (Slavonski Brod – Osijek) mogla imati nepovoljan utjecaj na vođenje postupka i otežati vjerovnicima ostvarivanje njihova prava te nepotrebno povećati troškove vođenja stečajnog postupka.
Vrijedna imovina

Osječki sud potom je metodom slučajnog odabira za privremenog stečajnog upravitelja s liste A stečajnih upravitelja za područje nadležnosti suda odabrao Blanku Gambiražu iz Osijeka. No i ona je zamolila da ju se izuzme iz imenovanja, navevši da je stečajna upraviteljica u deset otvorenih stečajnih postupaka. U drugom odabiru odabrana je i imenovana Boja Stanković. "Sud je pri imenovanju privremenog stečajnog upravitelja sukladno čl. 84 st. 1 i 2 SZ imao u vidu stečajne upravitelje sa područja Osijeka te potrebitim stručnim znanjem budući da je dužnik poslovni subjekt s imovinom velike vrijednosti i obveza a što proizlazi iz podataka prethodnog predstečajnog postupka te se može očekivati velik broj prijava tražbina, komunikacija s brojnim vjerovnicima čija su sjedišta većinom na području Osijeka posebno I. viši isplatni red te vođenja eventualnih parničnih postupaka visoke VPS i pravne složenosti pred Trgovačkim sudom u Osijeku te bi dislociranost stečajnog upravitelja mogla izazvati nepotrebno povećane troškove vođenja stečajnog postupka", stoji u rješenju suda.

Igor Mikulić
Nekada zapošljavala više od 600 radnika
Gradnja je 2017. godinu, prema podatcima Fine, završila s gubitkom u poslovanju od 280 milijuna kuna. Još do prije nekoliko godina tvrtka je zapošljavala više od 600 osoba, među kojima je bio velik broj visokoobrazovanih, raspolagala vrhunskim tehničko-tehnološkim resursima te je izvodila i najzahtjevnije građevinske radove. U međuvremenu, s rastom poslovnih problema u poduzeću, većina zaposlenika napustila je tvrtku. S obzirom na stanje na tržištu rada, to i nije čudno, jer su građevinski radnici i, naravno, inženjeri na cijeni. Krajem prošle godine u Gradnji je bilo manje od sto zaposlenih.
Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om