Sport
KRENULI NOGOMETAŠI OSIJEKA

Cilj je vratiti “odbjegle sinove”
Petrović: Bit će ovo lijep siječanj
Objavljeno 7. siječnja, 2019.
Osijek će imati najljepši stadion. To će biti naš najveći trofej, rekao je predsjednik Ivan Meštrović

Prava gužva vladala je na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare NK Osijek. Nije ni čudo, jer su u press-salonu bijelo-plavih “istrčale” sve najjače snage s kojima osječki prvoligaš raspolaže.

Pred novinare su izišli predsjednik Ivan Meštrović, direktor Igor Galić, trener Zoran Zekić i sportski direktor Alen Petrović, a potom i dvojica bitnih igrača u osječkom kadru - Mile Škorić i Marko Malenica. Potonji je dvojac potpisao nove, poboljšane ugovore s Klubom te bi u Gradskom vrtu trebali igrati do ljeta 2022. godine.

Bez dugova i repova
Naravno, povod svemu je start priprema za drugi dio sezone, a to je iskorišteno da se još jednom podsjeti na uspjehe koje je NK Osijek ostvario u prethodnoj godini, kao i na sve ono na čemu se radi.

- U 2018. imali smo ponovno europski iskorak, zatim početak radova na kampu i stadionu, što je naša najveća pobjeda. Najefikasnija smo momčad prve polovine prvenstva, što su i naši najoptimističniji navijači mogli samo sanjati do prije sezonu ili dvije-tri. Tu je i slabo popunjen stadion, no razlog je sigurno taj što svi čekaju novi. Imali smo uzlazni kontinuitet u svim segmentima, od škole nogometa, rezultatskog iskoraka, pa do infrastrukturnog napretka prema kojemu je, ponavljam još jednom, NK Osijek prvi u državi - rekao je prvi čovjek Kluba Meštrović.

Uz informacije o napretku gradnje kampa i stadiona, prodaji suvenira u klupskom fan shopu, osnivanju klupske agencije, navijače ipak najviše zanima hoće li se Osijek nastaviti igrački pojačavati i boriti za trofeje.

- Imamo tendenciju pojačanja momčadi od prvog dana mog boravka ovdje. Na svim frontovima gdje i teoretski imamo izglede mi se borimo i tučemo za trofeje, ali naš najveći front je kamp Pampas. Uvijek težimo boljem i jačem. Možda naša pojačanja nisu toliko zvučna, jer i dalje velik dio naših sredstava odlazi za dugove prijašnjih uprava. Istovremeno gradimo kamp i stadion, a cijela Italija od 1990. do danas sagradila je samo dva nova stadiona. Osijek će imati najljepši stadion u ovom dijelu svijeta za koji nikom neće biti dužan niti na teret građana, nego će biti dar gradu. To je trofej mnogo veći od bilo kojeg kupa ili prvenstva. Trofej je prirodan slijed kada radite studiozno i okružite se ljudima koji vjeruju u to. Podsjećam da imamo četvrti budžet, a drugi smo na tablici i to je uspjeh. Kao i to što smo klub bez dugova, repova, imamo simbiozu navijača, igrača i Uprave. Naravno da želim trofeje i europski kontinuitet Osijeka - naglasio je Meštrović, istaknuvši kako se zbog nekompetentnosti prijašnjih uprava prodavalo “obiteljsko srebro” te da je upravo tendencija povratka većeg broja nekadašnjih bijelo-plavih nogometaša koji su prerano napustili Gradski vrt.

Bez dvojbi najtraženija osoba osječkog prvoligaša ovih je dana sportski direktor Petrović, jer prijelazni rokovi uvijek najviše intrigiraju navijače. Za početak siječnja svakako je odlična vijest da će dva oslonca momčadi, kapetan Škorić i vratar Malenica i sljedeće tri godine igrati u Osijekovom dresu. A oni bi po najavama trebali biti tek početak produžetka suradnje s većim brojem prvotimaca.

- Čestitam na produženju ugovora našem kapetanu i vrataru, izuzetno sam sretan kad se događanju ovakvi trenutci, jer to je samo znak da Klub ima i glavu i rep i da radimo dugoročni projekt. Naravno da svi igrači razmišljaju o prodaji u nekom trenutku, rješavanju egzistencije, ali mi je drago da su shvatili u kakav klub izrasta NK Osijek te što će još dugo vremena biti na raspolaganju treneru Zekiću.

Rade na pojačanjima
Na startu priprema nema novosti, ali bi ih uskoro trebalo biti.

- Nismo uspjeli ono što je trener htio, dovesti određen broj igrača, a kojih neće biti previše, jer smo se fokusirali samo na pojačanja. Želja je da tijekom siječnja riješimo pitanje dolaska dva-tri imena, naravno, u dogovoru s trenerom koji je pojasnio kakve profile pozicija traži. Nije tajna da bismo se željeli najviše pojačati u veznom redu. Na stoperskim i bekovskim pozicijama smo solidni, s obzirom i da Mile ostaje. Moram naglasiti, kako ne bi ispalo suprotno, no mi smo izuzetno zadovoljni s ovom ekipom, drugi smo u prvenstvu i u polufinalu Kupa, ali želimo napraviti još jedan iskorak. Tražimo pojačanja na pozicijama zadnjeg veznog i “playmakera”, možda eventualno i krilo, ovisno hoće li biti nekih nepredviđenih odlazaka. I nećemo stati na ovome.

Bbilo bi poželjno da ta pojačanja odrade i bar dio priprema, da se lakše uklope u momčad.

- Nadam se da će tako i biti, pregovori u završnim fazama, no tim igračima nije Osijek jedina opcija. A nisu ni slobodni, tako da se i klubovi pitaju. ali ide u dobrom smjeru i vjerujem da će uskoro biti dobrih vijesti. Bio bih najsretniji da smo već danas doveli ta dva-tri igrača. Moram naglasiti i da postoji golem interes za naše igrače, ali nama je cilj u novo prvenstvo ući još jači. Zato bi morala biti stvarno neka velika ponuda za naše igrače da bismo reagirali - objasnio je Petrović, najavivši kako očekuje “lijep siječanj”.

Predsjednik je već izrazio želju da većina momčadi ima “bijelo-plavi gen” u sebi, odnosno da je bar prošla Osijekovu školu nogometa. Naravno, neće se toga uvijek držati, jer kvaliteta je kvaliteta, no očito se radi na tome da se i neki nekadašnji igrači vrate u matični klub. O imenima, jasno, nema još ništa, tek nagađanja, a u idućim danima moglo bi se doznati je li se već sada uspjelo još neko “odbjeglo dijete” vratiti u Gradski vrt.

Goran Roguljić
potpisi
PRODUŽILI MALENICA I ŠKORIĆ
Mile Škorić

kapetan NK Osijek

- Već sam rekao, dao sam sto intervjua u zadnjih mjesec dana o tome što mi sve znači i moje mišljenje za NK Osijek. Drago mi je da sam produžio ugovor, sretan sam i zahvaljujem Upravi i treneru na ukazanom povjereju, a ja ću se truditi dati sve od sebe, kao i do sada.
Marko Malenica

vratar NK Osijek

- Zahvaljujem predsjedniku, Upravi, direktorima i treneru na ukazanom povjerenju i novom ugovoru kojeg sam potpisao. Davat ću sve od sebe na terenu i pokušati opravdati ovo na najbolji mogući način.
Od ožujka kreću primjetniji radovi
Direktor NK Osijek Igor Galić otkrio je intenzitet radova koji će se obaviti ove godine u gradnji nogometnog kampa i stadiona na Pampasu.

- Ostalo je još nekih 18 mjeseci, nadam se da ćemo u tom vremenu sve završiti i da ćemo sezonu 2020./21. početi na novom stadionu. Sada smo u fazi pilotiranja, odnosno zabit ćemo 1000 komada tih pilota u zemljište da bismo osigurali čvrstoću temelja na tom močvarnom tlu Pampasa. U ožujku krećemo s gradnjom terena tako da će se već tada vidjeti obrisi tih novih sedam terena. Čelična i betonska konstrukcija također se počinju graditi u ožujku, kao i prilazna cesta koja će biti produžetak Kanižlićeve. Uskoro treba ići natječaj i nadam se da će se to brzo riješiti.
Osnovana agencija Ankos
Predsjednik Meštrović otkrio je i novitet, kako kaže, to je prvi takav slučaj u Hrvatskoj, odnosno NK Osijek osnovao je klupsku agenciju Ankos.

- Ona će se baviti i brinuti ne samo o perspektivnim igračima, nego o svima koji žele da ih kroz karijeru vodi naša, domicilna klupska agencija. Hvala našem kapetanu i vrataru, oni trebaju biti primjer mnogim drugima, od naših stipendista i juniora, od sve naše ponajprije osječke djece. Svrha “Ankosa” neće biti samo briga o karijerama naših igrača A i B momčadi, nego ćemo pokušati krpati nedostatke u radu Kluba na način da vraćamo sve igrače ponikle u NK-u Osijek, a za koje mislimo mi, ili ako se oni sami ponude, da su kadri pomoći NK-u Osijek u sportskom smislu. Ovime se bavimo vraćanjem naših “odbjeglih sinova”.
Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

NOVI USPJEH MLADOG ČEPINČANINA

Tadić startao sedmi, završio treći

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

Najčitanije iz rubrike