Osijek
SVETKOVINA BOGOJAVLJENJA

Hranić: Kao što je Krist oko sebe okupljao ljude s različitih strana, tako može i danas
Objavljeno 6. siječnja, 2019.
„Dolazak triju mudraca s istoka u Jeruzalem slika je poziva koji je upravljen svim ljudima, svim narodima, kulturama i skupinama da se saberu oko Krista Gospodina, da svi postanemo jedan Krist i jedan narod, Božji narod, okupljen oko Njega”, riječi su kojima je na Bogojavljenje ili Sveta tri kralja mons. Đuro Hranić započeo euharistijsko misno slavlje u osječkoj konkatedrali svetih Petra i Pavla.


- Tri mudraca došla su na poklon Isusu kao predstavnici različitih kultura i naroda da se poklone i priznaju onoga jedinoga, koji može ujediniti sve ljude. Mi smo se danas, draga braćo i sestre, svećenici i časne sestre, sabrali da se ponovno susretnemo ovdje, s Kristom Gospodinom i čujemo njegovu poruku o sveopćem bratstvu i jedinstvu svih ljudi okupljenih oko Njega", nastavio je mons. Hranić dodavši kako je ta poruka i poziv velik izazov danas u vrijeme velike migracije ljudi, premještanja naroda, kultura, religija i masa. "Blagdan Bogojavljanja u tom kontekstu govori da je Božji naum o budućnosti ljudskoga roda okupljanje svih, i s istoka i sa zapada, oko Krista Gospodina. I to je izazov i za nas. Svi smo pozvani okupljati se oko onoga, koji se svijetu rodio, oko jedinorođenca Božjega - kazao je mons. Hranić zaključivši kako kršćani u današnje vrijeme velikih migracija trebaju vjerovati da Krist, kao što je nekada oko sebe okupljao ljude s različitih strana, tako može i danas.
Blagdanom Sveta tri kralja zaključuje se središnji skup božićnih običaja, a na taj se dan skidaju i božićni ukrasi u kući. J. Pejaković


Jasenka Pejaković
Možda ste propustili...

JAZZ-KONCERT NA OSJEČKOJ VODENICI

Tulum za komarce prije zaprašivanja

PREČASNI ANTE MARKIĆ, ZLATOMISNIK

Zlatni vrhunac gore života

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JAZZ-KONCERT NA OSJEČKOJ VODENICI

Tulum za komarce prije zaprašivanja

2

OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

Sjećanje na sve koji su
dali život za domovinu

3

STANJE NA TRŽIŠTU NEKRETNINA

Prema istraživanjima, u Osijeku su stanovi 38 posto skuplji nego kuće

oglas