Kultura
MARIO ZBILJSKI I KONSTANTIN KRASNITSKY U VOLKSTHEATRU

U Beču praizveli skladbu Davora Bobića
Objavljeno 7. siječnja, 2019.
BEČ - Mario Zbiljski i Konstantin Krasnitsky službeno su uveli tamburu u Bečku klasiku - bile su to riječi Slavka Ninića, pjevača poznatog bečkog ansambla Wiener Tschuschenkapellea, ujedno i moderatora i jednog od glavnih organizatora ovogodišnjeg Novogodišnjeg koncerta u Volkstheatru u Beču.

U do posljednjega mjesta ispunjenom Volkstheatru, nastup Marija Zbiljskog na tamburi, uz pratnju pijanista Konstantina Krasnitskog, ispraćen je ovacijama publike. Osječki su glazbenici izveli djela F. Chopina, F. Schuberta, J. S. Bacha, J. Masseneta, a posebice je među posjetiteljima odjeknula bečka praizvedba skladbe Concertinato za tamburu i klavir hrvatskog skladatelja Davora Bobića, djela koje je autor upravo posvetio Zbiljskom i Krasnitskom.

Mario Zbiljski student je II. godine Tamburaškog umijeća na Akademiji za umjetnost i kulturu, gdje predaju i izv. prof. art. Konstantin Krasnitsky i red. prof. art. Davor Bobić.

Ovaj bi se nastup mogao ocijeniti kao dosad najozbiljnije predstavljanje tambure kao solističkog glazbala u Europi. Ujedno je to veliko priznanje i Akademiji i novoosnovanom Odsjeku za Novu glazbu, koji će uskoro naziv promijeniti u Odsjek za kompoziciju, teoriju glazbe i instrumentalne studije. Studenti tambure već imaju ugovorene daljnje nastupe u Münchenu i Dublinu ove godine. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike