Magazin
TJEDNI OSVRT

Hoće li stranka Dalije Orešković postati novi hit?
Objavljeno 5. siječnja, 2019.

Hoće li stranka Dalije Orešković postati novi hit? Neće. U startu se slaže veći broj političkih analitičara. Naime, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa osniva novu stranku, više i ne znamo koju po redu, ali bliži se brojci 200. Zvat će se Start, naziv izveden od pojmova antikorupcija, razvoj i transparentnost. Glavne teme kojima se misle baviti načelno su pogođene i društveno vrlo korisne. Ali razočarani birači lijevog centra, na koje očito računa, sve su te poruke već milijun puta čuli. Za neke od glasnih promotora tih poruka neki su i glasali. I opet ostali razočarani. Nadalje, Orešković ipak nema ni toliku političku karizmu koja bi garantirala veliki prolaz kod razočaranih građana.
No, Dalija, tako će ju vjerojatno svi i zvati kao i Kolindu Grabar-Kitarović, samo Kolinda, puna je optimizma te odmah naglašava: “Stranka će se zvati Start zato što nam je potreban novi početak. Ako ime nekoga asocira na časopis s erotskim sadržajima, ništa zato, trebaju nam ljudi s političkim erosom”. Ipak šalu na stranu. Svoju političku snagu testirat će već na izborima za Europski parlament u svibnju, a na izbornoj listi bit će i ona. O predsjedničkim izborima navodno još ne razmišlja jer, kako kaže, važniji su joj oni parlamentarni do kojih planira i ekipiranje o kojemu se jako malo zna, odnosno još nisu poznata zvučnija imena koja bi bila predvodnica te bitke. Zasad je samo poznato da će se Startu pridružiti aktivist GONG-a Duje Prkut te kazališni redatelj, glumac i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Marko Torjanac. Dalija Orešković ipak potvrđuje da je razgovarala s nizom ljudi, pa i s onima koji su javnosti poznati, kao što su nezavisni saborski zastupnici Marko Vučetić i bivši SDP-ovac Bojan Glavašević.
A što kažu stručnjaci? Bivši savjetnik premijera Andreja Plenkovića, marketinški stručnjak Krešimir Macan ocjenjuje kako prostora za novu stranku ima, a koliko će se ona uspjeti nametnuti biračima, vidjet će se već na prvom testu, na EU izborima. To što u stranci zasad nema zvučnijih imena, osim Dalije, Macan ne drži njezinim nedostatkom. Što se tiče samog imena stranke Start, mišljenja je da možda i nije najsretnije izabrano. “Na prvu ne budi nikakvu asocijaciju. Pomalo je bezlično i ostavlja čovjeka ravnodušnim”, drži Macan. Nekadašnji Mostov strateg, a već duže vrijeme nezavisni analitičar Ivica Relković pak dodaje da je skeptičan postupkom naglog stvaranja stranke. Dalija Orešković poznato je lice, ali tko je još uz nju tu poznat, pita se Relković. Jasno mu je, dodaje, da javnost vrši pritisak na nove ljude da što prije osnuju stranku, no mišljenja je da brzina nije uvijek dobra.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike