Tehno
SOFTVER

Uštedjeti do 60 % prilikom kupnje
Objavljeno 4. siječnja, 2019.
Sekundarni (ponekad nazivan i rabljeni) softver označava licence koje više nisu potrebne vlasnicima. Vlasnici su obično tvrtke koje su prestale poslovati ili se žele potpuno prebaciti na drugi softver. Te licence otkupljuju se i nude u e-trgovinama, specijaliziranim za prodaju sekundarnog softvera. "Sjajna stvar o sekundarnom softveru jest da ne gubi kvalitetu. To je kao kad kupujete rabljeni automobil, samo automobil treba servis i popravak, a softverske licence ostaju iste bez obzira na to jesu li prije korištene", kaže Jakub Šulák, predsjednik Uprave tvrtke Software Deals, koji nudi sekundarni softver na 10 europskih tržišta uključujući Hrvatsku.


"Kupnjom sekundarnog softvera možete smanjiti veliku količinu troškova jer se licence prodaju po znatno nižim cijenama od potpuno novog softvera. Proizvodi su prikladni za obične potrošače i tvrtke, tako da gotovo svatko može iskoristiti ovu priliku", objašnjava Šulák. Koncept zvuči odlično, ali je li to legalno? Jednostavno rečeno – je! U 2012. godini Europski sud pravde odlučio je da se autor softvera ne može suprotstaviti preprodaji svojih "korištenih" licenci i da je isključivo pravo distribucije kopije računalnog programa iscrpljeno na prvoj prodaji. Ta je presuda stvorila pravni okvir za cijelu Europsku uniju, što znači da se primjenjuje u svim zemljama članicama (uključujući Hrvatsku). Licence moraju biti iz Europske unije, inače ih nije moguće legalno preprodati.


Kada se razvilo tržište sekundarnog softvera, neke tvrtke počele su nuditi lažne licence i kupci su ih počeli kupovati na aukcijskim portalima ili specijaliziranim web-stranicama. Uvijek provjerite adresu tvrtke, recenzije kupaca i provjerite pružaju li zakonska jamstva. Ako se sve provjeri, nema razloga za brigu o kupnji.M.R.
Uvijek provjerite adresu tvrtke, recenzije kupaca i provjerite pružaju li zakonska jamstva