Mozaik
U 73. GODINI UMRO MARKO NIKOLIĆ

Skroman i cijenjen glumac koji je obilježio epohu
Objavljeno 3. siječnja, 2019.

Na samom početku 2019. godine i srpsko glumište dočekala je tužna vijest: u 73. godini u bolnici je preminuo Marko Nikolić, glumac koji je obilježio cijelu jednu epohu.

Rođen je u Kraljevu, 20. listopada 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je član Narodnog pozorišta od 1970. godine. Glumio je u kazalištu, na filmu i televiziji. Od 1963. do 2018. godine glumio je u više od 80 ostvarenja, što televizijskih, filmskih i kazališnih, a uživao je i veliki ugled među kolegama.

Široj je publici u cijeloj regiji bio najpoznatiji po ulozi Dragiše Gige Popadića u seriji "Bolji život". Unatoč tome, on sam je često isticao kako mu je život promijenila jedna druga uloga, ona srpskog vladara Karađorđa u seriji "Vuk Karadžić", redatelja Đorđa Kadijevića. Nezaboravne uloge ostvario je i u filmovima "Biće skoro propast sveta", "Divlje godine", "Devojački most", "Užička Republika", "Boško Buha", "Petrijin venac", "Veliki transport", "Quo vadis", "Gluvi barut", "Dnevnik uvreda 1993", "Država mrtvih" i "Montevideo, Bog te video". Dobitnik je nagrade Pavle Vuisić, koju dodjeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije za životno djelo.

Kultna serija "Bolji život" koja se i danas emitira na nekim televizijama, prema riječima samog Marka Nikolića, predstavlja temu koja nas najviše svrbi, i koja je najviše ugrožena u bilo kojim društvima i vlastima, a to je obitelj, jer ona je svima nama uvijek na prvom mjestu.

- Kad su teška vremena najugroženija je obitelj. Serija je uspjela isključivo zato jer se bavi s obitelji. Svaka generacija koja ju gleda ima svoga junaka. Najmlađi vole Bobu, neki promatraju Violetinu karijeru, muž i žena, nedostatak novca, plaćanje računa... I danas je slično. I kad bi Siniša Pavić opet napisao nekoliko epizoda "Boljeg života", opet bi u toj obitelji Popadića postojali problemi - rekao je Nikolić u jednom intervjuu. Na pitanje bi li se u današnje doba mogla napraviti neka serija koja bi postala popularna kao "Bolji život", Nikolić je za Blic odgovorio kako je to moguće, ali da bi onda država morala stati iza tog projekta, jer to mnogo košta.

U seriji "Žigosani u reketu" ostvario je jednu od posljednjih uloga, a iza sebe ostavio je suprugu Dubravku i kćerku Minu koja se također bavi glumom. Slavni glumac često je bio viđen u gradskom prijevozu u Beogradu, jer je živio uobičajenim životom.

- Ako neko hoće normalno proživjeti svoj život i isto tako raditi svoj posao, ima šanse da ga preživi, osim u ekstremnim popularnostima, kad narod ne može odoljeti da ne izrazi svoju ljubav prema nekim likovima - ispričao je Nikolić svojevremeno. T.K.
BIO U OTETOM AVIONU
Godine 1981. Marko Nikolić bio je u otetom avionu na relaciji Titograd - Beograd. Naime, otmičari Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić više od 20 sati držali su putnike i posadu kao taoce. Nikolić se sa svojim otmičarem Jelićem susreo 2015., nakon 34 godine i oprostio mu je. Ovaj susret organizirao je Mašan Lekić, autor emisije “Dosije” na TV Prva. Nikolić i Jelić sreli su se u beogradskom parku, gdje mu se Jelić ispričao i zamolio ga za oprost.
Možda ste propustili...

LISTA PRODAJE DOMAĆIH I STRANIH IZDANJA

Album Opće opasnosti najprodavaniji

PROMOCIJA KNJIGE ‘’JESI ONLINE?’’

Više gledanja, manje tipkanja

TOO LOUD MUSIC FESTIVAL

Zagrijavanje 25. srpnja na plaži

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJETNA PRODUKCIJA CHEERLEADING KLUBA MA&KO

Čak 130 plesačica izvelo je 17 sjajnih koreografija

2

ODRŽANA MANIFESTACIJA ‘’PEDALA, ŽLICA, TAMBURICA’’

Sjajna promocija zdravog
života i ljepota Slavonije

3

PJESME PODRAVINE I PODRAVLJA U PITOMAČI

‘’Podravina od cvijeća
tkana’’ dobila nagradu