Tehno
TEST: LENOVO LEGION Y530

Pitoma zvijer - izuzetno moćan gaming prijenosnik
Objavljeno 28. prosinca, 2018.
. Za razliku od svih prijašnjih modela Lenovo Legion Y530 donosi nikad decentniji izgled

Lenovo Y serija oduvijek je imala igraći pedigre. Još od prvih modela, pa do sada aktualnog Lenovo Legion Y530, prijenosnici iz Y serije oduvijek su bili jedan od omiljenih izbora igrača. Svojstveno gotovo svakom igraćom stroju je da „vrišti“ svojim izgledom i dodatnim efektima, poručujući svima koji vas vide za takvim prijenosnikom da ste gamer. Neki možda nemaju problem s tim, no kako dođete u uvjetno ozbiljnije godine, ponekad poželite malo više „stealth“ izgled.



Elegancija

Lenovo Legion Y530, za razliku od prijašnjih modela donio je naviše novosti u svojoj izvedbi. Poput kakvog novog modela automobila, tako je i s najnovijim predstavnikom 15-inčnih igraćih prijenosnika iz Lenova došlo nebrojeno novosti. Za razliku od svih prijašnjih modela Lenovo Legion Y530 donosi nikad decentniji izgled. Tradicionalno crno kućište decentno je ukrašeno perforacijom na poklopcu zaslona, ugraviranim natpisima Lenovo i Legion, i to je više-manje to. Za ljubitelje blještavila ovo možda neće biti dovoljno, no za sve one koji cijene čist, privlačan i elegantan izgled ovo je dobitna kombinacija. Nama osobno – idealna! Iako je u potpunosti izrađen od plastike Lenovo Legion Y530 donosi zaista visoku kvalitetu izrade. Plastika je kvalitetna i nema neugodnog škriputanja ili lošeg osjećaja pod prstima. Podizanjem zaslona dojam postaje još bolji, jer plastika oko tipkovnice, kao i same tipke, donosi pomalo gumirani, baršunasti i izuzetno ugodan osjećaj pod prstima. Rubovi oko zaslona jedni su od najmanji koje smo ikada vidjeli, a zbog njih 15,6-inčni Lenovo Legion Y530 čini se kao da je inč ili dva manji prijenosnik. Mana već na prvu može biti položaj kamere, koja je smještena s donje strane zaslona, no u praksi uz malo truda može se pogoditi dobar kut za videopozive. Ako su videopozivi vaša stvar onda ugrađena čak dva mikrofona idu kao kompenzacija za položaj kamere. Posebno nam se svidjelo to što su svi konektori prijenosnika na stražnjoj strani, pa ako ste pobornik čistog radnog stola bez kabela, ovo je vješta postavka za skrivanje. Tek po jedan USB i audiopriključak su na bokovima. Donja strana prijenosnika otkriva odlično riješen sustav hlađenja kroz dva ventilatora koji zrak ispuhuju na stražnju stranu prijenosnika. Uz masu od 2,3 kilograma i profil kakvog uredskog prijenosnika Lenovo Legion Y530 uistinu je prikrivena, pitoma zvijer. Sve u svemu moramo priznati da je s Legion Y530 Lenovo napravio vraški dobar posao, jer osim gamera, za ovaj prijenosnik će se odlučiti i svi oni koji bi inače kupili igraći prijenosnik, ali su im prenapadan izgled i masa prijenosnika bili prepreka.

Spremni za gaming

Po uključivanju dočekuje nas wow efekt s bijelim pozadinskim osvjetljenjem tipkovnice. Osim tipkovnice decentno je osvijetljeno i stilsko slovo Y unutar slova O u nazivu Legion na poklopcu zaslona. Računalo je stiglo bez OS-a, pa smo tek s kuponjom Windowsa 10 mogli iskoristiti njegov puni potencijal, a svakako valja računati i na taj trošak. Puni potencijal Lenovo Legion Y530 pruža uz 6-jezgreni Intel Core i7 procesor osme generacije i oznake 8750H koji nominalno kuca na 2,2 GHz, ali može se zavrtjeti sve do 4,1 GHz. Inače, Windowsi će ovaj procesor prepoznati kao 12-jezgreni zbog HT tehnologije. Tandem procesoru je 8 GB DDR4 radne memorije koju možete proširiti do golemih 32 GB DDR4 memorije pri taktu od 2666 Mhz. Za pohranu je zadužen 1 TB mehanički disk kojeg preporučamo upariti s M.2 PCIe x 4 NVMe 1.3 SSD diskom. Ako niste previše upućeni u ove oznake, znajte kako ovaj utor, tj. SSD priključen na njega može ponuditi vrtoglave performanse, nekoliko desetaka puta bolje od mehaničkog diska. Igrače vjerojatno zanima koja je grafička kartica ugrađena, stoga da ne duljimo odmah ćemo skinuti veo tajne i otkriti kako je riječ o više no solidnom odbiru u obliku NVIDIA GeForce GTX 1050 koja raspolaže s vlastitih 4 GB GDDR5 memorije. Ovakva postava prijenosnika sigurno će zadovoljiti sve napredne korisnike, a dakako i većinu igrača. Svi današnji gaming naslovi mogu se zavrtjeti uz solidne performanse. Međutim, ako se kojim slučajem bavite videoobradom, ili nekim drugim zadacima gdje je važna procesorska i grafička snaga, ovaj prijenosnik može biti jedan od najboljih, posebice uzmemo li u obzir njegovu cijenu. Također, kao prijenosnik za posao Lenovo Legion Y530 prolazi bez greške zahvaljujući privlačnom izgledu. Posebno iznenađenje pružio nam je zaslon. Osim odličnog prikaza boja i nereflektirajuće površine, oduševljava izuzetno dobrim kutovima vidljivosti. Čak i ako ga gledate posve postrance boje će biti ispravno prikazane, što će svakako dobro doći planirate li ovaj prijenosnik koristiti u pokretu kada češće prilagođavamo kut pogleda. Osim toga, ugrađena baterija za normalan rad na prijenosniku pružit će više od četiri sata autonomije! Cijena našeg primjerka iznosi 7500 kuna, što možemo smatrati zaista povoljnom cijenom. Želite li zaista ultimativni radni stroj cijenu će tek podići nadogradnja diska (u našem slučaju oko 1000 kuna, primjerice za kupnju SSD-a 480GB ADATA Gammix S11) te memorije (oko 2000 kuna za kit od 2 x 16 GB DDR4 2.666 MHz). Ako niste vični sami nadograditi prijenosnik, Lenovo Legion Y530 dostupan je i u već gotovim konfiguracijama. Kada bismo imali nagradu laptop godine, ovo bi definitivno bio taj, no i ovako možemo mu dati naše preporuke.
Marin Režić
Svi današnji gaming naslovi mogu se zavrtjeti uz solidne performanse
Posebno nam se svidjelo to što su svi konektori prijenosnika na stražnjoj strani
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike