Regija
MISA POLNOĆKA U SREDIŠNJOJ VINKOVAČKOJ ŽUPI SV. EUZEBIJA I POLIONA

Božić je vrijeme kada su ljudska srca barem malo mekanija
Objavljeno 25. prosinca, 2018.

VINKOVCI - Misu polnoćku u središnjoj vinkovačkoj župi sv. Euzebija i Poliona predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić u zajedništvu s župnikom vlč. Nikolom Kaurinom.
''Slavimo  jednu od najvećih svetinja naše kršćanske vjere, slavimo trenutak kada je Bog uzeo lik djeteta. Djeteta se nitko tko je normalan ne boji, upravo to jest poruka Božića. Boga se ljubi i u životu ga se čuva kao što se čuva i dijete. Danas nam se rodio Krist Gospodin, raduj se jer je Bog postao čovjekom da bi čovjek mogao živjeti vječno'' rekao je u propovijedi vlč. Kaurin.
Svojim rođenjem u štali, na slami pokazao je čovjeku da ništa na ovome svijetu nije vrijedno i da sve na ovom svijetu prolazi, a ostaje upravo jedino i samo Bog koji nas je stvorio, Bog koji nam je darovao život i Bog koji će nas pozvati sebi onoga trenutka kada je on to odlučio za svakoga od nas ponaosob.
- Zanimljivo je da je Božić jedini rođendan koji nije tvoj, a dobiješ poklone. Zašto? Zato što se Bog darovao čovjeku, darovao se nama i mi potaknuti upravo tim najvećim darom kojega smo primili želimo darivati jedni druge. Božić slave i nevjernici, a prihvaćaju blještavilo, lampice, borove, univerzalne poruke: ljubav, sreća, mir…, ali ne prihvaćaju jaslice, Boga ne prihvaćaju. Slave rođendan bez slavljenika. Promašaj je to za svakog takvog čovjeka, vrijeđanje vlastite inteligencije. Isto tako, brojne su želje koje jedni drugima želimo za Božić, mir, ljubav, zdravlje, sreću pa i novac i što sve ne. “Ali kada se zapitamo pa gdje je sve to, odgovor je: ne znam. Otvori srce da primiš Boga, čovjek pita: kako? Pripremi duh za dolazak Kristov: čime da ga pripremim? A zapravo je vrlo jednostavno i krije se u jednom tako jednostavnom događaju kojega su mogli shvatiti i razumjeti čak i oni pastiri koji nisu znali pisati, ali su znali čitati i razumjeti Božju poruku koju je Krist svojim rođenjem ostavio cijelom čovječanstvu do dana današnjeg. Isus je mir, Isus je u konačnici zdravlje, Isus je radost, Isus je sreća. I ako Božić i sve ovo tražiš bez Isusa, možeš samo naći umjesto mira, nemir, umjesto radosti tugu, umjesto sreće depresiju, pa lutaj i tumaraj ovim svijetom kao muha bez glave”, kazao   je vlč. Kaurin.
Prema riječima vlč. Kaurina, Božić je vrijeme kada su ljudska srca barem malo mekanija, nego li možda kroz cijelu godinu, pa   je Božić i prilika da se čovjek izmiri s onima s kojima ne razgovara, možda zbog neke posve nevažne stvari, sjeti onih od kojih se bez razloga otuđio.
- Božić je prilika kada se može pokušati sanirati takve situacije i poželjeti obilje Božjega blagoslova, zdravlja, sreće i ljubavi i nadati se odgovoru i nastavku komunikacije. Ne smijemo se nikada umoriti tražiti oproštenje ni od Boga ni od ljudi osobito danas kada je cijeli svijet obasjan Kristovim rođenjem, kada cijeli svijet slavi Spasiteljevo rođenje, kada cijeli svijet je raspoložen da čovjeku pruži ruku pomirenja, ruku ljubavi, podrške i pomoći”, poručio je vlč. Nikola Kaurin.
Misi polnoćki prethodilo je unošenje svijeće u crkvu koju su unijeli  članovi Udruge ''Vinkovački šokački rodovi'' , a uveličao svojim dolaskom vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, te predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao domaći Mješoviti pjevački zbor ''Sv. Cecilija“ uz orguljsku pratnju voditeljice Zbora Dubravke Vukovarac.
Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana