Svijet
ODJECI TRUMPOVA PISMA VUČIĆU I THACIJU

Srbiji Zajednica općina, a Kosovu pristup Interpolu?
Objavljeno 22. prosinca, 2018.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić tumači kako bi potpisivanje sporazuma uz posredovanje Trumpove administracije, a o čemu je bilo riječi u pismu američkog predsjednika kosovskom i srpskom predsjedniku Hashimu Thaciju i Aleksandru Vučiću, nalikovalo onom iz 1978., kada su mirovni sporazum potpisali Izrael i Egipat, ali dodaje da unatoč američkom uključivanju u rješavanje srpsko-kosovske krize, do rješenja neće doći brzo. On drži kako je Trumpovo pismu vođama dviju susjednih zemalja "potpora mirovnom procesu i pljuska onima koji to usporavaju".

- Bili su spremni organizirati potpisivanje sporazuma kada se mi dogovorimo, ali sve ovo što se sada događa s kosovskim premijerom Ramushem Haradinajem te nerazumnim odlukama iz Prištine, govore kako rješenje neće stići brzo – rekao je Dačić, i podsjetio kako je bio jedan "od rijetkih i prvi koji je govorio o razgraničenju kao mogućem rješenju, i to kada nitko o tome nije smio pričati, i kada nije bilo popularno pričati o tome", jer, prema Dačićevu tumačenju, Trumpova administracija sklona je podržati razgraničenje, pa i razmjenu teritorija. No, kako doznaje neovisni Danas, diplomatski krugovi u Beogradu uglavnom odbacuju tvrdnje kako Trumpova pisma srpskom i kosovskom predsjedniku valja shvatiti kao povratak ideje o razgraničenju „na pregovarački stol“, jer, podsjećaju, Njemačka i Velika Britanija ne pristaju na promjenu granica, pa "ako do sporazuma dođe, realnija je ona opcija prema kojoj će Srbija dobiti zajednicu srpskih općina na Kosovu, a Kosovo članstvo u međunarodnim organizacijama", što Srbija svim diplomatskim i nediplomatskim potezima već godinama nastoji spriječiti.

Predsjednik Odbora za Kosovo srpske Skupštine Milovan Drecun drži kako bi "Srbija trebala dobro razmisliti o pismu Donalda Trumpa, jer čini se da je to posljednja ponuda SAD-a koja je usmjerena prema postizanju kompromisnog rješenja za obje strane".

- Uključivanje SAD-a pokazuje kako žele odblokirati i ubrzati dijalog i postizanje prihvatljivog rješenje koje Trump, kako je rekao, želi proslaviti u Bijeloj kući. Ako sada napravimo pogrešku, to će biti jedna od povijesnih pogrešaka kakve smo činili u stoljećima iza nas i zbog kojih smo tako često stradali – rekao je Drecun. Predsjednik Centra za vanjsku politiku Dragan Đukanović kaže kako su SAD "i do sada više ili manje bile indirektno uključene u proces dijaloga", a prema Trumpovoj najavi zaključuje da će SAD "i nadalje značajnije nadgledati pregovore, određivati njegovu dinamiku i davati opće smjernice, ali će EU i dalje ostati glavni posrednik".M.Flego
Sporazum da, ali bez Rusije
Beogradski Danas doznaje kako “pojedini predstavnici diplomatskih krugova navode da je jasna želja Washingtona, predvođenog predsjednikom Donaldom Trumpom, da se rasplete kosovski čvor, ali procjenjuju kako SAD neće i formalno “istisnuti” Bruxelles iz pregovaračkog procesa, nego će biti uspostavljena “još veća koordinacija između” Europske unije i SAD-a, i “Amerika će uglavnom biti zadužena za vođenje shuttle diplomacije između Beograda i Prištine, a koja je do sada nedostajala Europskoj uniji”. Prema saznanjima ovog lista iz istih izvora “procjena je da se približavamo sporazumu Beograda i Prištine”, pod uvjetom da u Srbiji “ne vode glavnu riječ snage koje imaju potporu Rusije”. Kosovski premijer Haradinaj tvrdi za Glas Amerike kako “nema rješenja bez sudjelovanja SAD-a” te da i ostale države “velike petorke”: Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija, “mogu pomoći u dijalogu, ali ne očekujemo pomoć Rusije na ovu temu”. S druge strane Vučić najavljuje za 17. siječnja dolazak Vladimira Putina u Beograd i razgovor “o svemu, pa i o Trumpovu pismu”.
Najčitanije iz rubrike